У дома Правила за работа Малки домакински уреди Как се използва енергоспестяваща лампа

Как работи енергоспестяващата лампа

В съвременното ежедневие човек не може да направи без такова нещо като енергоспестяваща лампа. Както подсказва името му, характеристика на тези лампи е икономичното потребление на електроенергия, но в същото време дава добро излъчване на светлина, което естествено спестява вашите финанси. Мнозина се интересуват от схема и устройство на енергоспестяваща лампакоито с радост ще предоставим в тази статия.

Външно LED лампа често не се различава много от конвенционалната нажежаема жичка. Така, например, те имат идентична основа. Разликата е само в стъклената обвивка и във факта, че под нея. Икономката има електрическа верига вътре, докато лампата с нажежаема жичка има само два контакта и волфрамова нишка между тях.

В момента лампите с нажежаема жичка започват постепенно да напускат пазара, като са заменени от флуоресцентни и LED лампи. В някои страни те престават да се произвеждат, но в страните от ОНД все още имат известна популярност.

Устройство и принцип на работа

Устройство и принцип на работа

Каква е тайната на запазването на енергията на тези устройства. Този въпрос интересува много хора. В дизайна на такива лампи обаче няма нищо сложно. Можем да кажем, че енергоспестяващата лампа е намалено копие на флуоресцентна лампа, което познаваме още от Съветския съюз. Но за разлика от техните колеги, те са инсталирани в обикновен патрон и се използват както за общо, така и за допълнително осветление.

Всички енергоспестяващи лампи са много сходни по дизайн и се състоят от няколко части:

  • Газова тръба е тази част, която излъчва светлина, обикновено от стъкло;
  • Случай - към него е свързана газоразрядна тръба, кутията съдържа силова верига и микросхема;
  • Основата също е прикрепена към тялото и целта му е да създава контакт и да доставя електричество на микросхемата на крушката.

Нека опишем по-подробно всеки детайл. И така, най-простата част е изпускателната тръба. Той е изработен от плексиглас и през тази тръба протича газ, който при контакт с електричество излъчва ултравиолетова светлина. Газът може да се използва по различни начини: Неон, Аргон, Криптон, Ксенон. Формата също е прикрепена различна. Външната страна на тръбата е покрита със специално защитно вещество, което не е препоръчително да се избърсва, в противен случай крушката няма да работи за предписания период.

Основата на енергоспестяващата лампа носи контактите за захранване на лампата и самата нишка за свързване към патрона. Почти идентичен с лампа с нажежаема жичка, има същия външен вид и равномерен материал. у нас често се срещат лампи със следната основа: GU10, G4, E40, E27, E14, G5.3. Тези цокли се използват в ежедневието за общо и допълнително осветление.

Корпусът е изработен от специална незапалима пластмаса. Крушката и основата на лампата са прикрепени към нея, като по този начин лампата е едно цяло.Вътре в корпуса, както бе споменато по-горе, има верига за контрол и наблюдение на захранването и филтър за потискане на смущения, който предпазва от пренапрежения на тока.

Вижте също - Прости правила за пестене на електроенергия у дома

Разглобяване и диагностика

Разглобяване и диагностика

За да стигнете до микросхемата на устройството, просто трябва да отворите капака на кутията. Калъфът е разделен на две части, които се закрепват заедно с ключалки и, ако е необходимо, могат лесно да се свалят. Препоръчваме да разглобите вече неизползваема лампа, тъй като при разглобяването на работеща лампа има шанс да я приведете в неизправно състояние. На пръв поглед лампата е твърда и е невъзможно да я разглобите, но това не е така. Ако внимателно инспектирате случая, ще видите специален жлеб, който, ако го забиете с нож или отвертка, лесно можете да отворите калъфа, но трябва да направите това без резки движения.

След като сте отделили двете части една от друга, ще забележите, че те са свързани заедно с двойка проводници. Те също трябва внимателно да бъдат изключени от микросхемата, което може да се направи с поялник, като се развалят необходимите краища от дъската. Понякога на някои лампи краищата на проводниците се навиват около контактите, така че те могат просто да се развият. Вече имате две отделни части на крушките на ръцете си.

Електронното табло обикновено е кръгло и е или жълто, или зелено. Тази електрическа верига е основното устройство за управление на енергоспестяващата лампа. Ако лампата изгори, тогава на таблото можете да наблюдавате подути и изтичащи кондензатори, както и изгорели контакти. Четири проводника отиват към дъската от крушката, които се навиват на контакти. Те обикновено са разположени в краищата на дъската от противоположната страна една от друга. В различни крушки се използва или предпазител, или резистор, което не позволява крушката да изгори, но сама изгаря. След това можете да видите дросела и кондензатора. Те регулират колко често мига лампата. Самата верига е проектирана да регулира и контролира запалването на лампата, нейната температура на нажежаема жичка, а също и за предотвратяване на скокове на напрежението.

Това е всичко, което трябва да знаете за дизайна на вашата енергоспестяваща лампа.

продукция

След като посочихме всички основни аспекти на работата и вътрешната структура на енергоспестяваща лампа, ще обобщим - тези устройства са много по-практични и икономични от техните предшественици, лампи с нажежаема жичка. Те са по-надеждни и по-изгодни финансово. Ето защо, въпреки доста високата му цена, ви съветваме да закупите тези осветителни устройства, тъй като те ще се изплатят стократно по време на използването им.

Надяваме се, че тази статия ви даде представа какво представлява схема и устройство на енергоспестяваща лампа. Внимавайте, когато избирате как да пестите енергия в дома си.

3636 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите