У дома Ремонти Големи домакински уреди Подмяна на амортисьори в пералня със собствените си ръце

Подмяна на амортисьори в пералня със собствените си ръце

Амортисьорите за перални машини са важна част, необходима за омекотяване на вибрациите на барабана по време на пране. Те са поставени под барабана и подобно на амортисьори в кола, заглушават вибрациите.

Подобно на други части, амортисьорите могат да се износват с времето, да изпълняват функциите си по-лошо, в резултат на което ще има силна вибрация и характерен удар от барабана, който виси и удря стените на пералнята. Ако тази част не бъде подменена навреме, маншетът, пружините и лагерите на люка ще се износват по-бързо и скоро колата ще трябва да бъде ремонтирана.

Амортисьор

устройство амортисьори перална машина
Има два вида аморти за перални машини:

 1. Класическият амортисьор е инсталиран под барабана в пералните машини от предишното поколение. Това е цилиндърът, в който са разположени буталото и пружината, които го връщат.
 2. Амортисьорите са по-модерен вариант. Те нямат връщащи пружини, вместо това върху пружините е окачен барабан.

Най-често облицовките или уплътненията са податливи на износване, които са проектирани да дават еластичност на частите. Самият цилиндър често също се износва - в този случай той вече е извън ремонт.

Ако цилиндърът не е повреден, а само е започнал да изпълнява функцията си по-лошо, тогава за да го поправите, ще бъде достатъчно да замените уплътнението и облицовките. За амортисьорите ремонтните комплекти и отделните резервни части не се продават, следователно ремонтът им не е възможен. Има само един изход - да замените амортисьора изцяло. Лесно е да го направите сами.

Наблюдават се и по-сложни повреди: например амортисьорът е огънат или дори разбит на парчета. Поради това барабанът непрекъснато бие по стените на пералнята, поради което коланът ще излети от двигателя, което ще изисква по-сериозни ремонти, отколкото обикновена подмяна на елементи.

Вижте също - Маслено уплътнение на пералната машина - как да смажете и как да го замените?

Изваждаме и проверяваме амортисьорите

Преди да поправите или подмените неработещи амортисьори, първо трябва да се уверите, че наистина има проблем в тях, тъй като чукването в барабана може да показва друга причина. За целта ги извадете от пералнята. Понякога можете да направите това от дъното на машината, като я поставите отстрани. Но в много модели има по-сложно устройство: може да се наложи да премахнете задната или предната стена. Задната стена на машината може да се свали без много усилия, просто развийте болтовете. Но предната стена се отстранява по-трудно, трябва да извършите няколко операции.

отстраняване на амортисьор на пералня

 1. След като развиете болтовете, разположени в задната част на машината, плъзнете горния капак на машината назад и извадете.
 2. Извадете тавата с почистващия препарат и отстранете панела над източващия филтър.
 3. Извадете контролния панел, като развиете монтажните болтове.
 4. Извадете маншета. За целта отлепете скобата с отвертка, където тя се свързва с маншета, и я извадете и след това извадете маншета.
 5. Сега можете да развиете болтовете, закрепващи предната стена на машината.
 6. Извадете стената от куката, но проводниците в ключалката на вратата може да ви попречат. За да отстраните този проблем, можете или да развиете цялата брава или леко да издърпате проводниците.

Амортисьорите вече са достъпни. Извадете долния болт, който свързва амортисьора към тялото и се опитайте да компресирате и след това отворете амортисьора с ръце. Ако работи, ходът ще бъде стегнат. И ако е възможно да се изтръгне и върне обратно без усилия, тогава частите се нуждаят от подмяна или ремонт.

Вижте също - Защо пералнята бръмчи при въртене?

Замяна на амортисьора

За да замените амортите със собствените си ръце, трябва да следвате тези стъпки.

 1. Както в предишната точка, отстранете предната или задната стена, за да осигурите достъп до необходимата част.
 2. Извадете долния болт, който фиксира частта към тялото, или отстранете пластмасовия щифт.
 3. Изключете амортисьора от барабана по същия начин.
 4. Сега можете да премахнете резервната част и да я замените, като повторите в обратен ред всички описани стъпки.

подмяна на амортисьорите в пералнята

Въпреки че устройството на много перални машини е подобно, амортисьорите, които са проектирани за един модел, може да не са подходящи за ремонт на друг. Следователно, за да го замените е по-надеждно да закупите артикулите, които производителят на вашия конкретен модел пералня използва. И можете да вземете по-евтини неоригинални опции, но първо се консултирайте с знаещи хора.

Предотвратяване на износването

За да могат амортисьорите на вашата пералня да служат дълго време, без да се нуждаете от ремонт, следвайте няколко прости правила:

 • Инсталирайте машината само на равна, хоризонтална, твърда повърхност.
 • не зареждайте повече елементи в барабана от препоръчителното тегло,
 • уверете се, че в барабана не попадат чужди предмети,
 • погрижете се за вашата пералня, слушайте външен шум в барабана, реагирайте навреме на всички възможни неизправности и извършете необходимите ремонти.

Вижте също:

9851 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите