У дома Ремонти Големи домакински уреди Направете сама бърза подмяна на четката на двигателя на пералната машина

Направете сама бърза подмяна на четката на двигателя на пералната машина

Тези, които използват перални машини, рядко мислят за вътрешната структура на уреда. За много хора е важно устройството да работи правилно. В някои случаи обаче се налага да се изучава не само принципа на работа на такива домакински уреди, но и неговата структура. Най-често такава необходимост възниква при неизправност на пералнята. Двигателят е сърцето на устройството, което може да се счупи по всяко време. Често, за да се отстранят повредите, е необходима подмяна на моторните четки на пералната машина. Какво е това и как да ги промените?

За какво е и за какво е

Четки за електродвигатели на перални машини са сред най-важните елементи на системата. Те са необходими за нормалната работа на устройството. По-конкретно, четките на електродвигателя осигуряват контакт. Външно такива части са подобни на устройства, изработени от метал и състоящи се от няколко части: контактен елемент, пружина с необходимата дължина и накрайник, който обикновено е направен под формата на цилиндър или куб.

Какво е и за какво са моторни четки?

Такива четки са много важни при работата на пералня, предназначена за пране на дрехи. Те позволяват прехвърляне на електрически заряд от външна верига към намотката на ротора на двигателя на пералната машина. Това ще позволи на пералнята да започне своята програма.

Вижте също - Как да проверите и поправите помпа на пералня

Основни сортове

Практически във всеки модел устройства за пране на дрехи са инсталирани определени електрически четки. Има няколко разновидности от тях. Основната разлика между тези елементи е материалът, от който са направени. Обикновено двигателните четки на пералните машини са:

 1. Electrographed.
 2. Въглищен графит.
 3. Медно-графит.

За направата на контактите обикновено се използва мед, а за направата на пружината се използва стомана.

Колко дълго могат да издържат електрическите четки?

За производството на четки за двигателя на пералните машини се избира само устойчив и надежден материал. Готовият продукт трябва да има висока степен на износоустойчивост. В този случай въглеродните електрочисти са консумативи. Тези части често се сменят. Защо се случва това?

Според производителите, въглеродните електрически четки могат да издържат около пет години без подмяна. Ако пералнята се използва в редки случаи, тогава този период е почти удвоен. Частите служат добре няколко години. След това те изгарят.За по-нататъшна работа на пералнята е необходима тяхната подмяна. Трябва да се отбележи, че електрическите четки предпазват останалата част от пералнята от изгаряне.

Когато е необходима подмяна

Ако въглеродните електрически четки са излезли от строя, тогава се забелязват следните неизправности в работата на уреда, който мие бельото:

 1. Рязко спиране на двигателя на устройството, което не е причинено от внезапен прекъсване на захранването или пренапрежения на напрежението.
 2. Извънредни, необичайни звуци по време на предене и пране. Може да бъде потупване и напукване.
 3. Намаляване на индикатора на мощността на двигателя на агрегата. Това е показано чрез намаляване на броя на оборотите. Бельото с такъв провал не се изтръгва добре.
 4. Когато пералната машина работи, има мирис на дим и парене.
 5. При по-модерни модели може да се появи грешка на дисплея.
 6. Нарушения и неизправности на устройството.

четки за перални машини

Как да изберем електрически четки

Преди да подмените въглеродните електрически четки, струва си да ги изберете правилно. Специалистите препоръчват да се инсталират само оригинални части. С други думи, при избора на елемент трябва да се вземат предвид моделът на пералнята и производителят. Разбира се, има и универсални модификации, които могат да бъдат инсталирани на всяко устройство. Както показва практиката, такива четки за пералня много бързо се влошават и причиняват смущения в работата на оборудването.

Ако не успее само една четка, и двете трябва да бъдат сменени. В противен случай натоварванията върху ротора ще бъдат разпределени неравномерно. Това в крайна сметка може да доведе до повреда на двигателя. Преди да купите въглеродни електрически четки, струва си да разберете кой сорт е бил инсталиран в пералнята. В този случай може да има няколко опции:

 1. Разглобяеми части от три части.
 2. Единични четки с пластмасов корпус.
 3. Прости, които представляват графитна пръчка, снабдена с меден накрайник.

Подмяна и демонтаж на уреда

Ако се свържете с сервизен център, за да установите причините за неизправности в пералнята, тогава въглеродните електрически четки ще бъдат заменени тук. Ако това не е възможно, тогава уредът може да бъде ремонтиран у дома. Първо трябва да разглобите пералнята. Това изисква:

 1. Изключете пералнята от захранването, изключете маркучите за всмукване и източване.
 2. Следващата стъпка е да развиете крепежните елементи, които здраво задържат задния капак на устройството. След отстраняване на хардуера панелът трябва да бъде премахнат.
 3. Задвижващият колан трябва да бъде свален от шайбата.
 4. Струва си да премахнете ротора. За да направите това, е необходимо да развиете болтовете, с които частта е прикрепена към барабана.
 5. Трябва внимателно да направите снимка, за да видите как и къде е прикрепен определен елемент.
 6. Сега можете да изключите контактите и да премахнете въглеродните четки от контактите.
 7. Медните плочи трябва да се почистват малко. Можете да използвате шкурка за това. Трябва да работите внимателно с такива подробности.
 8. Медните накрайници на новите четки трябва да бъдат почистени. Можете да събирате меден прах с прахосмукачка.
 9. В слотовете трябва да се монтират нови части.

сами сменяме четките на двигателя

Как да сглобяваме устройството

След като смените въглеродните електрически четки, трябва да сглобите устройството. Това трябва да се направи в съответствие с фотографиите, които отразяват местоположението на всички важни елементи на системата. За начало си струва да инсталирате двигателя на устройството. Сега си струва да проверите работата на подменените части. За да направите това, устройството трябва да бъде свързано към електрическата мрежа и функцията "Spin" трябва да бъде стартирана. Ако за първи път минутите на работа на четките започнат да се износват, тогава не трябва да се страхувате. Ако новите части са в добро състояние, пералната машина трябва да бъде изключена от захранването, задвижващият ремък трябва да бъде монтиран на ролката, а задният панел на устройството трябва да бъде фиксиран с хардуер.

Свързване със специалисти

Ако не сте уверени в собствените си способности, а подмяната на електрическите четки изглежда много труден процес за вас, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти. Професионалистите бързо и лесно ще коригират всички повреди и ще заменят повредените части.Изборът и закупуването на електрически четки също трябва да бъде поверен на специалисти. Те ще могат да вземат предмети, които ще съответстват на модела на пералнята.

Обадете се на съветника да смени четките на пералнята

Що се отнася до цената на подобни услуги, това зависи от региона, в който живеете. Средната цена е от ... Цената на самите части зависи от материала, от който са направени, както и от фирмата производител. Ако имате пералня на една от популярните марки, тогава цената на електрическите четки ще бъде 350 - .

В заключение

Електрическите четки са един от най-важните елементи на пералня. Тези части осигуряват нормалната работа на устройството за дълго време. Най-често електрическите четки се отказват поради неправилна работа на оборудването. Неизправността им води до пълна невъзможност за използване на пералнята. Самите елементи са надеждни и устойчиви на износване. По правило електрочетките могат да продължат от 7 до 12 години.
Вижте също:

9123 1

Една мисъл за „Направи си сама бърза смяна на четките на двигателя на пералната машина“

 1. макс:

  След тази статия автомобилът най-вероятно ще трябва да бъде отнесен до специалистите ... или изхвърлен. Нито дума за смилането на котвата и разплитане на четките, нито дума за ограничаване на скоростта на въртене ...

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите