У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Направете сама процедура за демонтаж на сплит системи - стъпка по стъпка инструкции

Направете сама процедура за демонтаж на сплит системи - стъпка по стъпка инструкции

Демонтаж на сплит система със собствените си ръцеПремествате ли се на ново място на пребиваване или променяте местоположението на офиса и искате да извършите демонтажа на климатик или разделителна система със собствените си ръце? В зависимост от вида на устройството демонтажът на климатици има свои собствени характеристики. Също така този процес се влияе от сезона и, разбира се, наличието на подходящия инструмент.

Само екип от професионалисти могат бързо и ефективно да демонтират разделени климатици, но работата им струва много пари, особено ако трябва да демонтирате няколко сплит системи едновременно. Цената на демонтажа зависи от капацитета на климатиците - колкото по-голям е капацитетът, толкова по-висока е цената на демонтажа.

Но винаги има алтернатива. Можете сами да направите демонтажа на климатика, за това е необходимо да разполагате с всички необходими инструменти и разбира се да знаете как да го направите.

Демонтаж на системата за разделяне на стената

Премахването на голям климатик за стена няма да бъде трудно, ако имате следния набор от инструменти:

  1. Шведски ключове - 2 бр;
  2. Резачки за тръби или щипки;
  3. Манометър;
  4. Проста и индикаторна отвертка;
  5. Комплект гаечни ключове;
  6. Комплект шестоъгълник;
  7. За да демонтираме климатика при запазване на фреона, се нуждаем от габарит станция (ако демонтажът ще се извърши през зимата).

Разглобяването на климатика със запазване на фреон започва с инжектирането на фреон във външното тяло, за да се използва отново по-късно. За да направите това, ние свързваме манометър към газовия клапан на разклонителната тръба през клапан за шредер. Следващата стъпка е да премахнете страничния панел и с помощта на шестоъгълника усукваме клапана на суперзаряда. В рамките на две минути налягането трябва да падне под нулата. Включваме смукателния клапан, изключваме климатика и изключваме електричеството.

Демонтаж на система за разделяне на стени

След това, използвайки клещи или резач за тръби, ние изключваме (нарязваме) основните тръби на разстояние 15-20 см от фитинга, навиваме ги и изваждаме външния модул от скобите. Външното тяло трябва да бъде поставено в плътна картонена кутия и покрито с пяна отстрани. Развиваме скобите с гаечни ключове.

Важно:

Транспортирането на кондензатор се извършва строго във вертикално положение.

Пристъпваме към демонтиране на вътрешното тяло на сплит системата. Отваряме капака, който предпазва устройството от външни повреди, развиваме крепежните елементи от двете страни, които държат модула. Прекъсваме мрежата на тръбопровода, навиваме краищата на тръбите с менгеме, разединяваме междустранните електрически проводници, изваждаме блока от монтажната плоча и разкачваме закрепващите ключалки.
Сега премахнете закрепването на оставащия тръбопровод и пластмасова кутия. На този етап демонтажът на сплит системата със собствените си ръце е почти завършен, остава само внимателно да опаковате разделената система и да я транспортирате до ново място.

Бакшиш:

Ако стриктно спазвате предложената схема, следващият път, когато инсталирате климатика, няма да се налага да го пълните отново с фреон.

Демонтираме сплит системи от тип канал

Много по-трудно е да демонтирате климатик тип канал самостоятелно, тъй като той тежи много повече и ще трябва да изключите въздуховодите от уреда. За да демонтираме канален климатик със собствените си ръце, се нуждаем от същия комплект, както за стенен монтиран сплит система.

Първият етап на демонтажа е анализът на канала. Изваждаме решетката с адаптера за дебит-изпускател. Отстраняваме въздуховодите, като ги изключваме от вътрешното тяло. Ако те са гъвкави, тогава премахваме скобите, ако са метални, тогава развиваме винтовете. Помпаме фреон във външния блок на приемника и започваме да го демонтираме по същия начин, както в стеновата сплит система.

Разхлабваме гайките на изпарителния блок и демонтираме фреонната линия, електрическите проводници и дренажния маркуч. Извадете внимателно блока от стената и опаковайте.

Как да демонтирате разделени системи за колони, касети и конзоли

демонтирането на климатик с тип колона „Направи си сам“ не се различава по сложност от демонтажа на система за разделяне на стени. Демонтажът се извършва по следната схема:

  1. проверяваме налягането с манометър и помпаме фреон във вътрешния модул;
  2. разединяваме всички свързващи линии на външния блок и го разглобяваме.
  3. изключваме всички свързващи линии от вътрешното тяло и го разглобяваме.

Климатикът на колоната в стаята няма монтажна плоча (подобно на стенен климатик), няма шпилки (като колона, касета и конзола), към които би бил прикрепен, така че е лесно да се демонтира.

Как да демонтирате разделени системи за колони, касети и конзоли

Системите за разделяне на касети се демонтират според каналната схема. Когато демонтирате вътрешното тяло, разхлабете гайките на крепежните елементи и след това изпълнете останалите манипулации. В този случай единствената разлика е, че няма въздуховоди.
Можете да премахнете системата за разделяне на конзолата в съответствие с инструкциите за системата за разделяне на канали или стени.

Важно:

Не демонтирайте външното тяло по време на дъжд или сняг, защото влагата може да попадне вътре в портовете, а влагата може да повреди компресора.

4797 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите