У дома грижа Климатична техника Как сами да почистите климатика

Как сами да почистите климатика

Климатиците днес са много често срещан домакински уред. Те спестяват през лятото от надутата топлина и спомагат за отоплението на помещенията в студения сезон (моделите работят при температури до 5 и 20 градуса под нулата). Климатиците могат да пречистят въздуха и да намалят влажността в помещението. Когато климатикът работи, през него преминава голям поток въздух.

Прахът и вредните частици влизат в климатика заедно с въздуха. С течение на времето върху частите на климатика се натрупва цял кален слой: филтър, топлообменник и вентилатор. Натрупването на мръсотия и прах нарушава работата на климатика и увеличава консумацията на енергия. Също така, гъбички и бактерии могат да се развият в мръсна среда. Вдишването на такъв въздух е опасно за човешкото здраве. Въпрос: как да почистите климатика самостоятелно - всеки втори собственик на оборудване веднъж си зададе въпроса.

Ако гаранцията за вашия домакински уред все още не е изтекла, се препоръчва да се включат специалисти в почистването. Когато гаранцията вече приключи, можете да разберете всички тънкости и да почистите климатика със собствените си ръце. Много е важно климатиците да се почистват своевременно. Производителите на оборудване препоръчват собствено време за почистване на климатици за всеки модел. Тъй като честотата на използване на климатици е различна за различните собственици, необходимо е да почистите оборудването, тъй като се замърсява. Преди всеки старт на сезона за използване на домакински уреди се извършва задължително превантивно почистване на климатици.

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Табели, показващи спешна нужда от почистване на климатика

самопочистване на климатика

Когато включите силно замърсен климатик, може да се появи следното:

 • повишен шум
 • теч на течност
 • лоша миризма

Появата на тези знаци показва, че замърсяването е достигнало критично ниво. Климатикът трябва да се почисти спешно. За да се избегнат гореспоменатите последствия, е необходима навременна поддръжка на оборудването.

Вижте също:

От какво се състои почистването на оборудването?

почистване на филтър за климатик
Поддръжката на домакински уреди се извършва в два блока - вътрешен и външен. Почистването на климатици на всеки модел е разделено на няколко етапа: (Вижте също: Кое почистващо устройство за климатик да изберете. )

 • почистване (или подмяна) на филтъра
 • почистване на вътрешното тяло
 • превантивно почистване на външното тяло

Нека разгледаме подробно всеки вид почистване

Почистване на филтъра за климатик

Почистването се препоръчва веднъж месечно.Преди да почистите, трябва внимателно да проучите инструкциите за експлоатация на климатика, за да знаете как правилно да премахнете филтъра. За да съберете насипен прах, по-добре е да разстилате хартия (или филм) под климатика на пода.

 1. Не забравяйте да изключите оборудването от мрежата.
 2. Свалете капака на климатика и защитната решетка.
 3. Извадете и почистете филтъра.
 4. За почистване на филтъра се използва прахосмукачка. Ако филтърът е много мръсен, той трябва да се изплакне под течаща вода (температура не по-висока от 45 градуса).
 5. Изсушете филтъра (без да използвате горещ въздух).
 6. Сглобете климатика.

Важно:

филтърът може да се измие само осем пъти (водата променя капацитета си). Тогава за ефективната работа на климатика е задължително да смените филтъра. Джобните филтри не се почистват. Те просто се заменят с нови.

Почистване на вътрешния модул на сплит системата

вътрешно почистване на климатика

Освен това, след филтрите е необходимо да почистите топлообменника-изпарителя, той е отговорен за нагряването и охлаждането на въздуха. Основната част от оборудването - изпарителят на климатика, се състои от тръби с фреон. Потокът на въздуха, преминаващ през тръбите, се охлажда.Почистването на изпарителя на климатика е много важно за ефективната работа на оборудването, то се извършва около веднъж годишно.

При почистване техникът се изключва от електрическата мрежа. Първо вентилационните отвори на горния капак се почистват, след което се отстраняват капакът и защитната решетка. Прахът от топлообменника, тръбите и клапаните се отстранява с прахосмукачка. На труднодостъпни места разделените системи се почистват с мека четка, за да не се повредят топлообменника. Понякога е необходимо да почистите вентилатора на вътрешното тяло. Прахът се утаява и върху него. Вентилаторът, който не е силно замърсен, може лесно да се почисти с четка, навлажнена със сапунена вода.

Почистване на външното тяло

Компресорният блок на сплит системата е разположен от външната страна на сградата. Разглобява се от професионалисти. Можете да промиете само външната страна на устройството, без да отваряте калъфа. Климатикът се изключва в мрежата. Първо прахът и мръсотията се отстраняват с мека четка, след това с натиска на чешмяна вода остатъчната мръсотия се отмива. Излишната влага трябва внимателно да се избърше с кърпа. За ефективна работа на климатика, външното тяло се почиства 1-2 пъти годишно.

дезинфекция

Процедурата е задължителна за обслужване на домакински уреди. С помощта на спрей бутилка се прилагат антисептични разтвори върху цялата вътрешна повърхност на тялото на климатика. Разтворът се напръсква на няколко етапа. След това съставът се отстранява с мека кърпа.

Вижте също - Принципът на работа и устройството на битов климатик

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Ефективност на почистване на климатик

Навременното просто почистване на климатиците от замърсявания и дезинфекция ще позволи:

 • създават благоприятен микроклимат в стаята
 • спестявайте енергия при охлаждане (отопление) на стаята
 • удължете експлоатационния живот на оборудването.

След почистване на вашия климатик ще видите, че не е трудно да почистите климатика у дома. Не е необходимо да се обаждате на специалист. Тази работа може да се извърши независимо.

Вижте също:

6921 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите