У дома Инсталиране / настройка Климатична техника Направи си сам климатична инсталация

Направи си сам климатична инсталация

Изборът, закупуването и инсталирането на климатици се извършва най-добре в извънсезонния период. По този начин можете да спестите семейния бюджет при придобиването и самоинсталацията. За да осигурите безпроблемна работа, инсталирането на климатик със собствените си ръце трябва да се извършва само в съответствие с инструкциите, след точни и задължителни изчисления. В противен случай несъответствието на техническите стандарти, изборът на части може да доведе до бърза повреда, спешни случаи и допълнителни разходи.

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Как да инсталирате сплит система със собствените си ръце

Понастоящем, поради разнообразието от различия в работата на климатиците, инсталирането на климатик в апартамент се извършва съгласно една от следните опции:

Стандартна инсталация сплит системи - предполага възможността за безпрепятствено монтиране на скоби и в резултат на външното тяло на системата. В този случай по-нататъшната поддръжка на климатиците се извършва лесно, без да се използва допълнително съдействие на специалисти.

Персонализирана инсталация сплит системи - предполага възможността за инсталиране на външно тяло на трудно достъпни места, а именно:

 • Далеч от прозореца.
 • Над 3 етажа.
 • На недостъпно място.

Как да инсталирате сплит система със собствените си ръце

Често, за да инсталирате външно тяло на климатик в нестандартна инсталация, е необходимо да се използват услугите на катерачи със специално разрешение и достъп до работа.

Това състояние на нещата предполага необходимостта от допълнителен контакт със специалисти за извършване на профилактични и ремонтни работи на външното тяло на климатика.

Ето защо, за да спестим семейния бюджет, когато е възможно, ние даваме предпочитание на самостоятелната инсталация. Особено когато се прибягва до услугите на опитни инженери, процесът на инсталиране на климатик ще бъде същият.

Вижте също:

Подготвителна работа

Много често инсталирането на сплит системи в къщата започва след ремонта на помещенията или непланирано. За най-чистата инсталация, когато няма желание да се наруши идилията на създадения интериор, се препоръчва да се извършват всички манипулации с изключително внимание.

Подготвителна работа

След като климатикът е доставен в стаята, трябва да вземете решение за по-нататъшни действия. За да направите това, отворете опаковката, проверете наличието на всички елементи, целостта, техническата документация, наличието на пълна гаранция от производителя с мокри уплътнения.

Вижте също - Режими на климатика: Преглед на популярните функции

Принципът на работа на климатиците

Работата на климатика се основава на прилагането на ясна последователност, а именно:

 1. Хладилният агент се подава през дюзата към изпарителя.
 2. Веднъж попаднал в камерата на изпарителя, веществото активно променя формата, температурата (кипи), започва да абсорбира топлина.
 3. По това време във вътрешността на системата се отделя воден кондензат и се отлага върху радиатор.
 4. От радиатор през специална тръба течността се транспортира до резервоара и се изхвърля извън работната зона.

Как работят климатиците

Трябва да се отбележи, че ефективността на системата и консумацията на електрическа енергия, инсталирана на ръка, пряко зависи от условията на работа и правилната инсталация.

За да се удължи живота на оборудването, инсталацията трябва да се извърши само в съответствие с предвидените изчисления и разположението на блоковете, което ще посочи точното местоположение и инсталирането на системата.

Вижте също - Как да изберем перфектната климатична инсталация за дома и апартамента

Основни инструменти за инсталиране на климатик

Правилната инсталация на сплит системи е просто невъзможна без използването на специализирано оборудване, което улеснява не само самия процес, но и допринася за декориране на естетиката на стаята.
Така че, имаме нужда от комплект за инсталиране на климатик:

 • Помпа.
 • Тестер за електрически мрежи.
 • Показател.
 • Резачка за тръби.
 • Ударна бормашина.
 • Раймър.

Освен това е необходимо да има залив от медна тръба с валцувани ръбове. Важно! Не е допустимо използването на материали с очевидни физически повреди.

Вижте също - Как да ремонтирате собствения си климатик

Стъпки за инсталиране на климатик

За да разберете как да инсталирате климатика със собствените си ръце, е необходимо да изпълните следните стъпки в точна последователност:

Разработване на работна схема за всички единици на климатичната система

Монтажът на климатик "Направи си сам" започва с разработването и изчисляването на чертеж за безопасност. В съответствие с него са осигурени най-безопасните условия на работа на оборудването. Диаграмата съдържа информация, в съответствие с която се одобряват местоположението на всички части на климатика, инсталирането на свързващата лента, като се вземат предвид размерите на оборудването. Когато избирате място за инсталиране на сплит системи, трябва да се имат предвид някои проблеми:

 • Разстоянието между тавана и климатика е най-малко 10 см, от ъгъла до устройството повече от 5 cm.
 • Не блокирайте климатика с чужди предмети (тюл, завеса, щори, врати и др.).
 • Разстоянието от пода до климатика е над 2 метра.
 • Наличие на гнездото за климатика.

Стъпки за инсталиране на климатик

Закупуване на допълнителни материали

Винтове, болтове, пирони, тръби и други елементи могат да се използват като допълнителни материали, закупуването на които се препоръчва да се извършва в специализирани търговски обекти.

Маркиране на местоположението на външното тяло, инсталация

В процеса на маркиране на местоположението на външното тяло не забравяйте за мерките за безопасност, използвайте специално оборудване на ниво 2 етажа и по-горе. Когато инсталирате външното тяло в многоетажна сграда, трябва да обърнете внимание на някои аспекти:

 • Заграждението не трябва да пречи на съседите.
 • Монтажът на уреда трябва да се извършва в обсега на протегната ръка. Поради факта, че климатичното оборудване се нуждае от обслужване, то може да бъде осигурено само на нормално място.
 • Освен това, както показва диаграмата, се извършва маркирането и закрепването на скобите към анкерните болтове. В случай, че монтирането на скобите се извършва в тухлена къща, тогава е най-добре да пробиете дупки между тухлите.
 • Външното тяло се монтира на разстояние най-малко 10 см от повърхността на стената.

Разположение на външното тяло, монтаж

Инсталиране на вътрешната система

В съответствие с мерките за безопасност е забранено монтирането на вътрешното тяло зад завеси, над електрически уреди, недалеч от тръби за вода или отопление. Монтажът на монтажната плоча се извършва на нивото от 10 см от тавана и 5 см от ръба на стената.

Местоположението и точното закрепване на плочата съдържа инженерната схема, в съответствие с която позиционираме и фиксираме монтажната плоча върху стената. За да извършите закрепването на платината и по-нататъшното местоположение на пистата възможно най-точно, експертите препоръчват първо да направите маркировки на стената с молив.

Когато маркирате маршрута, не забравяйте за наклона, който е необходим за оборудването за правилното оттичане на кондензат, за да предотвратите преливане на резервоара и повреда на току-що извършения ремонт.

Освен това, когато плочата е фиксирана, вътрешното тяло е монтирано отгоре.

Маркиране и монтаж на свързващи елементи

Предварителното маркиране и изчисляване на местоположението на комуникационната връзка също се извършват с молив на стената. След това с помощта на специални инструменти се пробиват контейнери за полагане на кабели, външен отвор за оборудване на връзката между двата блока.

Трябва да се отбележи, че минималното напречно сечение на пространството за окабеляване трябва да бъде 1,5 кв. М, а диаметърът на проходния отвор трябва да бъде 40-45 мм.

Сглобяване на маршрута на междублока

За оборудването на маршрута на междублока ще ви трябва:

 1. Медна тръба, осигуряваща транспортиране на фреон в различни състояния между блоковете. За да се осигури правилното транспортиране на фреон, се използват тръби с 2 размера.
 2. Гофриран дренаж с диаметър 16 мм, предназначен за източване на кондензат.
 3. Топлоизолатор. Той се използва за оборудването на маршрута, за да се изключи отделянето на кондензат, образуван поради температурни разлики.
 4. PVA тел (сечение 3,5 мм). Използва се за захранващо оборудване, свързване на двата блока, организация на работата на системата от дистанционното управление.
 5. Пластмасова кутия. Използва се за чисто оборудване на пистата от двете страни. Закрепването на кутията започва по протежение на вътрешната стена, до самия отвор. По-нататък от самия отвор от външната страна се полага маршрут към външния блок на системата.

Едва след завършване на окабеляването, продължете с инсталирането на прекъсвача. Както показва схемата на свързване с щита, е необходимо да се свърже неутралът с жълтата (маркирана със зелена ивица) жица.

Важно:

За да определите правилно нулата и фазата, се препоръчва да използвате специален индикатор.

След това, използвайки изолирани жици, клемите на двата блока са свързани през проходен отвор в стената. Трябва да се отбележи, че цялата схема на свързване и имената на клемите са ясно описани в приложените инструкции за оборудването.

Полагането на тръби с последваща обработка се извършва внимателно и само с помощта на специализиран инструмент. Използването на импровизирани материали за изгаряне, рязане и съединяване на тръби може да доведе до напукване, набръчкване и образуване на вдлъбнатини. Също така, за да се гарантира ефективната работа на системата, работещите тръби се нуждаят от специална топлоизолация, полиуретанови маркучи.

Проверка на връзката и производителността

Свързване и тестване на оборудване за работа

Вакуумното оборудване е премахването на всички видове прахови частици и други светски предмети, попаднали вътре в системата по време на инсталирането. Началото на процеса може да бъде стартирано само след реализиране на схемата за свързване, връзките са запечатани. Освен това, с помощта на вакуумна помпа се изпомпва въздух от цялото оборудване, хладилен агент се изпомпва.

Изучавайки етапите на работа и спазвайки прости правила, можете да инсталирате климатик в апартамент със собствените си ръце без допълнителни разходи.

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Вижте също:

3964 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите