У дома Ремонти Климатична техника Как сами да ремонтирате климатик

Как сами да ремонтирате климатик

Комфортът в нашите къщи ни се осигурява не само от наличието на мебели, но и от домакински уреди. Тези устройства правят живота ни не само по-лесен, но и създават комфорт и определена концепция за лукс. При закупуване обаче винаги се чудите колко дълго ще ни служи. И това не винаги зависи от качеството на самото оборудване и неговите характеристики. Като цяло домакинските уреди се влияят от фактори като правилна работа, работа и поддръжка. В крайна сметка всяка техника се нуждае от правилна грижа и поддръжка. Климатикът не е изключение, което поддържа в дома ви не само необходимата температура, която е най-подходяща за вас. И следователно, за да може тя да ви служи вярно дълго време, трябва да имате основни познания за нейната поддръжка и, ако е необходимо, за ремонт. В тази статия ще научите как да ремонтирате климатици със собствените си ръце.

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

Възможни неизправности

Възможни неизправности

Много потребители на такова сложно оборудване като климатик се интересуват от въпроса: възможно ли е да поправят устройството самостоятелно, без да прибягват до помощта на специалист? Отговорът ни е, разбира се, да. Въпреки това, преди да започнете да ремонтирате домакински уреди, трябва да знаете причината за повредата, както и от какво се състои климатикът. Основните неизправности на климатиците ще бъдат представени по-долу:

 • количеството произведен студ (топлина) пада;
 • кондензът започва да тече поради запушен дренаж;
 • климатикът не се включва и не реагира на сигнала от дистанционното управление;
 • има неприятна миризма, когато оборудването работи.

Всички горепосочени проблеми можете да решите сами, без да прибягвате до помощта на съветника.

Вижте също:

Защо количеството произведен студ или топлина е спаднало?

Защо количеството произведен студ или топлина е спаднало?

Има няколко причини за този проблем, ще посочим най-често срещаните:

 • е имало изтичане на хладилен агент Тя може да възникне на случаен принцип, следователно е необходимо да се провери уплътнението на устройството и, ако е необходимо, да зареждате системата с фреон;
 • термопомпата стана неизползваема или нейните компоненти. В този случай е необходимо да се изчисли частта, която е станала неизползваема и да се замени;
 • възможни са спадове на мощност в мрежата. Това често се случва, ако устройството няма стабилизатор. Ако това се случи, климатикът не работи и изобщо не се включва. Имайте предвид този фактор при инсталирането;
 • имаше блокиране в системата за пречистване на въздуха. Това най-често е най-често срещаният проблем и се появява, когато оборудването не се поддържа правилно.Ето защо се препоръчва да почиствате филтрите и вентилаторите поне веднъж на шест месеца. Процесът на почистване е описан в инструкцията за употреба, ако не е наличен, тогава той може да бъде намерен в Интернет.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

Други неизправности на климатика

Също така, не само системата за филтриране на въздуха може да се запуши, но и други части на климатика. Както бе споменато по-горе, е необходимо устройството да се почиства възможно най-често, особено през летния период. Поради факта, че някои потребители забравят или изобщо не знаят, че е необходимо да почистват домакинските уреди от прах и мръсотия, възникват такива проблеми като изтичане на дренаж. Ако не почистите тръбната система от остатъци, образувани във времето, кондензът ще влезе в апартамента ви и може да се появи неприятна миризма.

Когато климатикът не се стартира и не реагира на сигнали от контролния панел, трябва поне да проверите захранването от електрическата мрежа. Ако проверката показа, че няма проблеми в захранването и устройството все още не се включва, препоръчително е да проверите батериите на контролния панел. Ако подмяната им не помогна, тогава трябва да се ремонтира самият контролен панел на климатика.

Вижте също - Дренажна помпа за климатик - правила за избор и монтаж

Кога е необходимо да се обадите на специалист?

Кога да се обадя на специалист

Как да разберете дали си струва сами да ремонтирате оборудването си? В какви ситуации е по-добре да не докосвате оборудването и да оставяте всичко на специалист? В случаите, когато неизправността на климатика:

 • ако горните причини не отговарят на проблема ви;
 • ако не можете да отстраните проблема;
 • ако проблемът е в по-сложни части на устройството, които не могат да бъдат заменени.

Ремонт на компоненти като компресор не винаги е възможно да се поправите сами, поне трябва да имате достатъчно познания в електротехниката. По-добре е да се свържете с знаещи специалисти или в сервизен център, ако устройството ви е в гаранция.

Как да избегнете повреди на оборудването

Вижте също - Как да изберем и инсталираме конзола за климатик

В повечето случаи на немеханични неизправности на климатика те се показват на дисплея на устройството. Всички съвременни климатици са оборудвани със система за автоматично предотвратяване на повреди. Затова си струва да обърнете внимание и на индикаторите, за да избегнете сериозни щети.

Също така, както беше споменато по-горе, е необходимо всеки месец да се провежда превантивна поддръжка на климатика. Това се препоръчва от всеки производител. Също така, някои производители предоставят своите услуги за поддръжка на домашното оборудване, което е много удобно, ако не винаги имате време да го направите сами.

Не забравяйте за инструкциите за експлоатация, които са приложени съответно към всяко устройство.

ТОП 9 най-добри преносими климатици с Aliexpress

продукция

От горното можем да заключим, че все пак си струва сами да поправите повреден климатик. И ако имате определени познания в тази област, тогава ще спестите парите си, тъй като услугата не е евтина. Това важи особено за въпроса как да ремонтирате климатици със собствените си ръце.

Вижте също:

4137 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите