У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Направете сам монтаж на топъл цокъл

Направете сам монтаж на топъл цокъл

Изправени пред избор, от достатъчно голям брой опции, най-ефективният начин за отопление на дома, хората най-често прибягват до тези опции, които осигуряват минимална, първоначална, инвестиция, която може да осигури приемлив коефициент на топлопреминаване. Нова тенденция в този въпрос беше инсталирането на отопляем перваз. В Европа тази система се използва от около две десетилетия, което съответно показва доста висок показател за ефективност. Електрическа перваза е метална конструкция, вътре в която е монтирано отоплително устройство, отоплението става директно с помощта на инфрачервено лъчение. Тази система може да работи в една версия или в тандем с радиаторни батерии.

Инсталирането е възможно на почти всяка територия, било то апартамент или лятна вила. Ако решите да се присъедините към собствениците на тези единици, ще ви покажем как да инсталирате топла вода и електрическа перваза със собствените си ръце.

Топло первазно устройство

Топло первазно устройство

Външно всички елементи на блока нямат голяма разлика в сравнение с обикновен цокъл, най-често те са изработени от алуминиев сгъваем корпус. Размерите на типичните модели топло первази са 14 сантиметра на височина и три на ширина. Вътре, чрез монтирани скоби, е монтиран нагревателен елемент, който се състои от две медни тръби, свързани с месингови ребра. Всички нагревателни агрегати са свързани в една система с помощта на кримпващи гайки или спояване с медна спойка. В ъглови секции елементите са свързани с помощта на медни или полимерни тръби. Не е нужно да се притеснявате, че с течение на времето устройството ще ръждясва, защото в процеса на производство на продукта се използват само цветни метали, които от своя страна осигуряват висок коефициент на топлопреминаване на перваза.

Как работи топъл перваз

Монтирането на топъл цокъл се извършва по целия периметър на помещението, така че помещението се нагрява гладко и равномерно. Това се осигурява чрез разпределение на топлината през специални отвори, разположени в горната част на устройството. За да се нагрее помещението до приемливо ниво, 20-24 ° С, е необходимо алуминиевите плочи да се нагреят до температура 40-70 ° С.

Следващият аспект си струва да обърнете внимание! В сравнение с конвенционалните радиатори, разположени на известно разстояние от пода, топлата первазна система произвежда отопление от почти самата дъна на помещението.

Отоплението на пространството се извършва поради топлопреминаването на стените, те първо поглъщат топлината, идваща от дъските, а след това те стават пасивни източници на топлина. Благодарение на факта, че топлината равномерно се разпространява в цялата стая, няма да имате студени зони никъде. Монтирането на мебели по никакъв начин няма да повлияе на работата на устройството, ефективността ще остане същата.

Видове топло первази

Видове топло первази

Според принципа на работа агрегатите са разделени на електронни и хидравлични.

Електрическата перваза е изработена от сдвоени тръби, изработени от мед, където в единия от тях е монтиран кабел, от топлоустойчив материал със силиконова изолация, докато в другия е поставен нискотемпературен нагревателен елемент с максимална температура на нагряване около 60 ° Целзий. Контролът на температурата се извършва с помощта на електрически сензор, термостат. Продуктът има специална скоба за заземяване, не трябва да пренебрегвате това.

Във водния плот дестилирана течност или антифриз действа като топлопроводима течност. Тези елементи се нагряват с помощта на котел или чрез свързване в централизирана отоплителна система. Този метод е по-икономичен от електрическата перваза, тъй като вторият консумира определено количество електроенергия. Температурата се регулира с помощта на термостатичен клапан или в автоматичен режим.

Обърнете внимание! Разстоянието, което можете да разтегнете линиите на водния плот, е ограничено до 15 метра, ако стаята е по-голяма, тогава трябва да се инсталират допълнителни автономни вериги.

Нека да поговорим за плюсовете и минусите на такава система.

Нека да поговорим за плюсовете и минусите на такава система.

Нека изброим основните предимства на този тип устройства:

 1. Принципът на отопление на помещение с помощта на топъл цокъл по своя принцип на работа е отдалечен подобен на топъл под, но процесът на монтаж е по-малко трудоемък и много по-икономичен. Моля, обърнете внимание, че не можете да инсталирате подово отопление, особено водно подово отопление, в много стаи. За монтажа на перваза е необходима само напълно плоска стена. Ако е необходимо, можете лесно да разглобите и инсталирате системата на друго място.
 2. С помощта на топъл цокъл можете да постигнете благоприятен климат в почти всяка стая. Бавно нарастващите въздушни течения няма да издухат прах из стаята. Топлината не се концентрира в горната част на помещението, а ще бъде равномерно разпределена в цялата стая.
 3. Поради факта, че стените ще действат като екран за приемане на топлина, завинаги можете да забравите за наличието на мухъл и влага в стаята. Кондензът няма да се образува в просторни стъклени зони.
 4. Инсталирането на такава система няма да накара обикновен човек да се изпоти, защото лекотата на сглобяване се осигурява от структурата на блока, която трябва да бъде просто свързана помежду си и свързана към електрозахранването или централизираната отоплителна система.
 5. Поради факта, че устройството не се нагрява до високи температури, не можете да се страхувате, че вашите мебели, тапети, завеси или други предмети от бита ще станат неизползваеми.
 6. Перваза няма да бъде забележим за вашите гости, той ще се интегрира хармонично във вашия интериор, защото преди да купите, можете да изберете цвета, който харесвате.

Нека да преминем през минусите:

 1. Един от първите недостатъци е сумата, необходима за закупуване на топла система за первази.
 2. Вторият недостатък, който присъства в електрическите первази, са цените на електроенергията, защото те растат с всеки изминал ден и имате нужда от значително количество от нея за нормално функциониране.
 3. Топлата первазна система не е в състояние да загрява стаята за миг, тя е предназначена да поддържа температурата в помещението.

Подготвителни мерки преди инсталирането на системата

Първата стъпка е да се изчисли необходимата мощност на устройството, както и да се направи избор на типа устройство, водно или електрическо. Броят на необходимите нагревателни елементи за всяка стая ще бъде индивидуален и ще зависи от климата, наличието на двойно или тройно остъкляване в отворите на прозорците и площта, която трябва да се отоплява. За да се осигури приемлива температура в помещението, средната стойност е сто вата на квадратен метър. Допълнително предимство по отношение на спестяванията е наличието на изолация във вашата къща или апартамент, което ще ви позволи значително да спестите пари, тъй като в този случай е възможно да закупите по-евтина система или да намалите броя на отоплителните модули. За да свържете елементите помежду си, се препоръчва да използвате медна спойка, тъй като тя е в състояние да издържи на големи натоварвания, както и да гарантира надеждно уплътняване на системата. Ако е невъзможно да се приложи този метод, е необходимо да се използват резбови фитинги. Подаването на вода в системата от котела трябва да се извършва изключително с полимерни тръби, най-добре с полиетиленови тръби.

Процес на инсталиране на топла перваза

Процес на инсталиране на топла перваза

Преди да ви разкажем за характеристиките на инсталирането на електрическа или водна перваза, първо разгледайте общите моменти:

 1. Преди да започнете процеса на инсталиране, е необходимо да маркирате инсталационните линии на панелите, системата трябва да бъде разположена на разстояние един сантиметър над нивото на пода.
 2. Панелът е монтиран на стената с помощта на самонарезни винтове с пластмасови дюбели. На гърба на панела има ограничители, проектирани да осигурят необходимата празнина (15 мм) между повърхността на стената и системата.
 3. За по-добра топлоизолация между корпуса на нагревателния елемент и повърхността на стената е залепена изолационна лента.
 4. Пробийте дупки за фиксиране на конзоли за конвектори. За целта е най-добре да използвате дюбели на стъпки от четиридесет сантиметра.

Електрическа перваза

Внимание! Устройството има висока степен на консумация на енергия, което ограничава броя на панелите, използвани в една верига, до 17 броя.

 1. Кабелът трябва да бъде свързан вътре в стената или може да бъде монтиран отвън, при условие че проводникът е изолиран със специална кутия.
 2. Свързването на устройството към мрежата трябва да се извършва изключително чрез устройства за регулиране на температурата. Монтира се на стената.
 3. Преди стартиране е необходимо да се калибрира устройството.

Водна перваза

 1. При преминаване на ъгли трябва да се използват специални оформени свързващи тръби.
 2. Свържете сглобената система към колектора и пуснете топла вода.
 3. След като се уверите, че няма течове, инсталирайте предната перваза.

В тази статия се опитахме да обясним основните моменти как да инсталираме топла вода и електрическа перваза, проучихме основните точки на тези манипулации и наложихме подробни инструкции за и монтаж със собствените си ръце.

4060 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите