У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Как да инсталирате и свържете бойлер със собствените си ръце

Как да инсталирате и свържете бойлер със собствените си ръце

Монтаж на бойлерНа пазара на електрически бойлери, моделите за съхранение (котлите) са извън конкуренцията, така че ще говорим за тях. Нагревателите за съхранение на вода са електрически уреди, които са предназначени за автоматично загряване на вода за битови нужди до температура от 55-75 градуса. Накратко, такова устройство се нарича котел и по принцип се състои от 2 елемента - електрически нагревателен елемент и резервоар за вода. Но закрепването (монтирането) на различните модели е значително различно.

 

Защо бойлерите за съхранение са по-добри от течащите?

Най-важното предимство на котлите пред проточните нагреватели е простата инсталация, те могат да бъдат окачени на стената в непосредствена близост до точките за приемане на топла вода. И тъй като в котела винаги има захранване с топла вода (в зависимост от обема на резервоара), топлата вода е винаги под ръка и не е необходимо да чакате дълго, докато попадне в крана, както е случаят с моменталния нагревател. Факт е, че проточните нагреватели изискват много по-строги условия за свързване и изисквания за местоположението, а инсталирането им трябва да се доверява само на специалисти.

Не винаги е възможно да ги окачите, където искате - но винаги искате да сте по-близо до чешмата, за да не се налага да източвате студена вода от чешмата за дълго време, докато тече топла вода. Но това е както допълнително време за чакане, което е досадно, така и разточително потребление на ресурси - питейна вода и електричество. В допълнение, бойлерът за съхранение на вода изобщо не реагира на спадове или липса на налягане във водоснабдителната система, което е много важно за нормалната работа на моменталния бойлер. Ето защо непретенциозните бойлери за съхранение традиционно остават лидери в продажбите, още повече, че тяхното инсталиране може да се извърши независимо.

Защо бойлерите за съхранение са по-добри от течащите?

 

Основните недостатъци на бойлерите за съхранение.

Без значение какъв тип енергия работи котелът, той винаги ще има три недостатъка:

 • Необходимият запас от време за отопление на водата при пълна консумация на топла вода от резервоара. В зависимост от обема на резервоара може да отнеме час или повече, минималното време е 20 минути. Тоест двама души няма да могат да си вземат душ един след друг, ще трябва да направят пауза.
 • Внушителният размер на резервоара, който определено изисква място.
 • Ако отоплението е изключено, водата в резервоара бързо започва да се влошава и преди да го използвате, тя трябва да бъде заменена или резервоарът не трябва да бъде изключен, след това при нагряване всички бактерии се убиват от високата температура.

Основните недостатъци на бойлерите за съхранение.

 

Как да изберем бойлер за съхранение?

Три основни критерия за подбор:

 1. Потребността на семейството от топла вода се изчислява от нормата от 40 литра на ден на човек. Любителите на банята трябва да знаят, че за едно време са необходими 120 литра гореща вода.
 2. Консумацията на енергия и съответствието с тази мощност на домашната електрическа мрежа,
 3. Има достатъчно свободно място за настаняване на резервоар с определен размер. Трябва да се помни, че външната страна на котела винаги е по-голяма от вътрешната - в края на краищата задължителната изолация на стените дава обем.

Допълнителни критерии за подбор:

 • Има ли прекъсвач в котела.
 • Има ли защита от прегряване
 • Резервоарът за вода трябва да бъде направен от неръждаема стомана (хранителна или медицинска), вътрешната повърхност на порцелан от биостъкло предотвратява разваляне на водата.
 • Дали медният нагревателен елемент има защита от корозия от никелиране.
 • Материалът за топлоизолация трябва да е екологичен.
 • Има ли половин мощност функция за пестене на електроенергия.
 • Наличност в обсега на сервизни центрове и гаранция на производителя.

Вижте също - Как да свържете котела към електрическата мрежа правилно?


И така, бойлерът за съхранение на вода е избран, закупен и донесен у дома. Как вече е налице правилното свързване на бойлера за съхранение на вода? Разбира се, по-добре е да поверите този бизнес на специалист водопроводчик, но по принцип в това няма нищо трудно и всичко може да се направи независимо.

Преди да свържете електрическия нагревател към системата за водоснабдяване и захранване, трябва да проучите подробно инструкциите му и да разберете неговата структура. В електрическия бойлер има четири основни елемента - резервоар за вода, анод като нагревателен електрически елемент, предпазен блок, който предотвратява смесването на вече нагрята вода и постъпваща студена вода. В долната част на котела има предпазен клапан за източване на вода в случай на свръхналягане (прегряване).

Първата стъпка е да се провери здравината на стените, дали те са способни да издържат цялата маса на резервоар, напълнен с вода, и от това да изберете крепежни елементи. Ако стените са слаби, по-добре е първоначално да изберете бойлери с подови стоящи подове, въпреки че те работят по-бавно от вертикалните шарнирни. След това трябва да видите къде се намира водоснабдяването в резервоара и как рационално да осигурите връзката, на каква височина да поставите резервоара.

Ако имате централно водоснабдяване и студена вода се взема от кладенец или кладенец, трябва да поставите отделен филтър, преди да влезете в резервоара. Той не е включен в пакета и трябва да го закупите отделно. Преди да прикрепите бойлера, трябва да се погрижите къде ще изтече водата от него; може да се наложи да монтирате табла с тръба за източване, за да се оттича в канализацията.

Алгоритъм за свързване на електрически бойлер

 1. Фиксираме котела към стената. Нагреватели над 50 l могат да бъдат окачени само на здрави носещи стени. Монтажът (продава се отделно) се завинтва към стената с анкерни болтове за тежко натоварване. Самият резервоар е окачен на куки, за вертикални модели за 30-100 литра са достатъчни 2 куки (180 мм една от друга), за хоризонтални модели за 50-200 литра - са необходими 4 куки.
 2. На разклонителната тръба трябва да се постави предпазен клапан, който е отговорен за изтичането на излишната вода, като същевременно осигурява абсолютна херметичност с помощта на фума лента или други средства. Необходимо е да завъртите клапана внимателно, без да прищипвате, за да не го счупите. Това е задължителен елемент, тъй като работата на бойлера без предпазен клапан е строго забранена.
 3. Ако е необходимо, прикрепете воден филтър.
 4. Можете да се свържете към водоснабдяването само с гъвкави тръби, обикновено металопластични или медни тръби.
 5. След свързване на входната тръба изходът също се монтира, отивайки до крана за гореща вода.
 6. Кранът се отваря, резервоарът се пълни с вода, докато в миксера трябва да отворите крана за гореща вода, докато водата не изтича от него (резервоарът е пълен). Ако няма подаване на вода, тогава бойлерът трябва да бъде свързан към резервоар за съхранение, който трябва да бъде разположен на височина 5 метра или повече.
 7. Когато входящите и изходящите тръби на водопроводната мрежа са свързани и тяхната плътност е проверена, е време да свържете електрическите проводници с точно спазване на етапа.
 8. Следващата стъпка е да свържете заземяващия проводник, без който работата на котела също е забранена.
 9. Направете сами инсталирането на бойлера, като затворите защитния капак, сега можете да включите нагревателя към електрическата мрежа.

връзки на електрически бойлер

 

Характеристики на свързване на моментален електрически бойлер

Както бе споменато по-горе, бойлерите от този тип са много взискателни към налягането във водоснабдителната система (тя трябва да е равномерна и на достатъчно ниво, както в централните водоснабдителни системи в града). Те също се нуждаят от специално окабеляване. Най-вероятно ще трябва да свържете третата фаза. За да разберете всички тези нюанси, трябва да имате подходящо образование, тъй като свързването на моментален бойлер е задача само за професионалисти.

И най-важното, трябва да се помни, че моментният електрически нагревател, поради високата скорост на движение на водата, просто не е в състояние да загрява водата с повече от 20 градуса. По този начин, ако към него се подава ледена вода от кладенец или кладенец, тя няма да може да я загрее дори до топло състояние, да не говорим за гореща.

свързване на моментален електрически бойлер

 

Съвети за правилната работа на електрически бойлер

Не забравяйте, че водата от котела по принцип не е подходяща за употреба в храни. Ако сте щастливият собственик на двуфазен електромер, тогава за да спестите електричество, можете да включите отоплението само през нощта. Производителите препоръчват да сменяте нагревателния елемент годишно, въпреки че това може да се направи по-рядко.

По време на работа е препоръчително да регулирате регулатора на мощността на 80%, а не повече. Ако излезете от дома за няколко дни, резервоарът трябва да се изпразни от вода и да се изключи от електрическата мрежа. Това е особено важно, ако резервоарът се намира в неотоплявано помещение през зимата. Ако водата замръзне, скъп електрически нагревател за вода безнадеждно ще се провали.

Вижте също:

3365 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите