У дома Как да изберем Климатична техника Каква е разликата между йонизатор и озонизатор

Каква е разликата между йонизатор и озонизатор

В днешния свят хората са все по-притеснени за здравето си, затова се грижат за въздуха, който вдишват. За да го почистват, се инсталират различни устройства, които почистват или дори неутрализират микроклимата в помещенията. По принцип за тези цели се избира йонизатор или озонизатор. Тези устройства са еднакво полезни, но се различават по начина на работа. По-долу ще разгледаме как йонизаторът се различава от озонизатора и какво е по-добре да изберете за дома.

Йонизатор: за какво е необходимо, предимства

В това устройство зарядите на електричество, които се генерират от генератора, се насочват към нишка от волфрам или специална плоча. Това допринася за появата на нови йони, заразени кислородни атоми. Колкото по-високо е съдържанието на тези йони, толкова по-добър и свеж ще бъде въздухът в помещението.

Използването на йонизатор е за подобряване на качеството на въздуха. Тези устройства не са в състояние да унищожат микробите и вредните микроорганизми, съдържащи се във въздушното пространство, но предотвратяват тяхното възпроизвеждане. Свойства на йонизатора:

 1. Борба с алергени и прах.
 2. Зарежда кислородни молекули с йони.
 3. Предотвратява растежа на микроби и вируси.
 4. Бори се с миризми.

Битовите йонизатори принадлежат към уелнес апарати.

Предимства на йонизатора:

 • Compact.
 • Работата не е придружена от шум.
 • Подобрява вътрешния микроклимат.
 • Предотвратява появата и развитието на гъбички и други вредни микроорганизми.
 • Подобрява общото състояние на човешкото здраве.

Озонизатор: за какво е, ползи

Принципът на действие на озонизаторите се основава на използването на окислителните способности на озона, които при взаимодействие с вируси и бактерии могат да бъдат превърнати в кислород и всички вредни бактерии и микроби се унищожават. Мощните заряди на електричество от генератора се подават към върха на специална игла, което води до образуването на озон. Наситеността му може да се регулира. Обърнете внимание, че колкото по-голяма е мощността, толкова по-високо е съдържанието на озон.

На молекулно ниво озонизаторът е в състояние да унищожи:

 1. Вируси.
 2. Инфекции
 3. Dust.
 4. Вредни микроорганизми.
 5. Микроби.

Устройството се използва за:

 • Дезинфекция на различни повърхности и предмети.
 • Елиминирайте неприятната миризма.
 • Борба срещу вируси и микроби.
 • Изтребване на молци и бъгове.
 • Пречистване на вода.

Озонизаторите се използват главно за медицински цели, но има и домакински единици за домашна употреба. Най-добре е да включите озонатора за 2-3 часа, когато в третираната стая няма животни и хора.

Плюсове на озонизатора:

 1. Унищожава вируси, бактерии, вредни микроорганизми без използването на химикали.
 2. В един цикъл на работа, устройството е в състояние да обработва голяма площ.
 3. Озонирането на стаята може да се извърши по всяко време.
 4. Озонът прониква дълбоко в тъканите, пукнатините, мебелите и се бори с неприятните миризми и патогенните бактерии.
 5. Лечението с озониране увеличава срока на годност на храните, които не са в хладилник.
 6. Най-голямата полза от това устройство е за деца и хора, страдащи от алергии.

Повечето хора вярват, че озонизаторът и йонизаторът работят на един и същ принцип, защото отделят озон. Но при йонизаторите отделянето на озон е страничен ефект и в малко количество.
Озонизаторите могат да имат отрицателно въздействие не само върху вредните микроорганизми, но и върху хората. Затова е по-добре да го използвате при отсъствие на хора или животни.

Кое е по-добре да изберете: озонизатор или йонизатор

Разлики в използването на устройства:

 • Йонизаторите се използват за пречистване на въздуха за здравословни цели. Те са способни да излъчват около 10 хиляди отрицателни микрочастици в секунда, което може да бъде сравнено с морски или планински въздух. В такъв микроклимат дишането е по-лесно, метаболизмът се ускорява, мозъчната функция се подобрява и тялото получава повече кислород. Те имат благоприятен ефект върху функционирането на нервната система, облекчават стреса и забавят процеса на стареене. Те могат да бъдат включени, дори ако в стаята има хора.
 • Озонизаторите са идеални за семейства, в които децата често боледуват поради вирусни инфекции. Перфектен за тези, които имат слаб имунитет или имат домашни любимци. Ако микроклимата у дома е добър, озонизаторът все още трябва да се използва от време на време като профилактика, особено през сезона на обостряне на настинки. Тяхната употреба ще бъде незаменима при декориране на помещения с дразнещи или алергенни материали. Но те трябва да работят, когато няма хора в стаята, доколкото е възможно.

Проучвайки горното, е невъзможно да се даде точен отговор на въпроса кой е по-добър, йонизатор или озонизатор? Въпреки че и двете устройства изпълняват една и съща функция - подобряват вътрешния микроклимат, те работят по различни начини.

Опитахме се да ви разкажем подробно за това как работят озонизаторът и йонизаторът на въздуха, да разкрием силните им страни и да обясним каква е разликата им. Надяваме се, че това ще ви помогне да определите избора си.

2645 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите