У дома Как да изберем Климатична техника Ултравиолетовите нагреватели - мит или реалност?

Ултравиолетовите нагреватели - мит или реалност?

Има погрешно схващане, че ултравиолетовите нагреватели и инфрачервени нагреватели - Същото е. Но това не е така - нагревателите на ултравиолетова основа не се използват за отопление на помещения, а например за функционирането на солариум. Въпреки че излагането на слънчева светлина обогатява кожата с витамин D, продължителното излагане на ултравиолетова светлина причинява изгаряния или по-сериозни последици, което прави солариума като съмнително устройство. Но първоначално са измислени устройства, използващи ултравиолетова светлина, за да елиминират бактериите, тъй като ултравиолетовите лъчи имат дезинфекционни свойства. Независимо от това, все още има устройства, които използват ултравиолетово лъчение за отопление, което отчасти може да се нарече нагреватели.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Предимства и недостатъци на UV

Основното предимство на ултравиолетовото лъчение е в дезинфекционните му свойства. Той прониква в ДНК на бактериите и унищожава репродуктивните клетки, предотвратявайки размножаването им. Човек обаче може да не се притеснява за генетичния си код, той е надеждно защитен от кожата и ултравиолетовите лъчи няма да го достигнат. А също така, учените и психиатрите са доказали, че да бъдеш под слънцето помага при лечението на депресивни разстройства и това също оправдава подобно явление като "есенна депресия", което поразява хората при липса на слънчева светлина дълго време. Други предимства на ултравиолетовите лъчи включват:

  • помага на растенията да натрупват витамин А, който използват за фотосинтеза;
  • стимулира производството на витамин D, който е полезен за хората, който спомага за поддържането на нормални нива на кръвна захар.

Недостатъците на UV светлината също са значителни:

  • продължителното излагане на слънце ще доведе до изгаряния и по-сериозни последици, включително рак;
  • възможно е тежко изгаряне на роговицата на окото (човек получава леки изгаряния почти всеки ден, когато излиза навън, но окото се възстановява от тях самостоятелно).

Вижте също - Какви са предимствата на микротермичния нагревател

Устройства, базирани на ултравиолетово лъчение

Терминът "ултравиолетови нагреватели" не означава нагревател в традиционния смисъл на думата. Такива устройства изглеждат като конвенционална лампа, която изпълнява различни функции, обикновено дезинфекциращи. Те са изработени от специално стъкло.

Такива лампи могат да се видят в болници; или големи в отделенията (с тяхна помощ дезинфекцират стаята при отсъствие на пациенти), или малки, които помагат при лечението на настинки - ултравиолетовите лъчи се изпращат към носа и топлината им може да излекува хрема. Те също се използват по същия принцип, но за лечение на ушни инфекции - лампата е насочена към ухото.

Вижте също - 17 най-добри орални иригатори според отзивите на клиентите

UV аквариум стерилизатор

Устройството, използвано за почистване на аквариуми, е сглобено от малък цилиндър с две тръби вътре за вход и изход за вода. Вътре в този цилиндър е разположена ултравиолетова лампа. Принципът на работа на устройството е, че мръсна вода влиза през една тръба, дезинфекцира се от ултравиолетови лъчи и излиза през друга вече пречистена тръба. Почистването на аквариума с това устройство обаче не винаги е ефективно, защото например в големи аквариуми устройството няма да може да събира вода, която е по-близо до дъното на аквариума и ще остане частично замърсена. И в солена вода, поради плътността си, устройството като цяло е безполезно.

Това устройство не се препоръчва да се използва постоянно, тъй като ултравиолетовите лъчи унищожават не само вредните бактерии, но и тези, които са полезни за риби, охлюви и други обитатели на аквариума.

UV лампа за отблъскване на комари

Това е устройство, което прилича на клетка, през която преминава ток с ултравиолетови светодиоди. Принципът на работа на устройството е, че ултравиолетовото лъчение привлича насекоми, те седят на решетка и токов разряд ги елиминира. Предимствата на устройството са очевидни, но недостатъците включват невъзможността за работа през деня и при дъждовно време.

Къде се използват UV нагреватели?

В допълнение към отблъскване на насекоми и дезинфекция на лечебните заведения, ултравиолетовите нагреватели се използват за други цели:

  • Салоните за красота използват ултравиолетови устройства за обработка на инструменти за маникюр; тези, които не могат да бъдат подложени на друг вид дезинфекция.
  • В спа центровете можете да намерите сушилни за хавлии, които приличат на шкафове, вътре в които има нагревателен елемент и UV лампи, които изсушават и дезинфекцират кърпи.
  • Има ултравиолетови сушилни за обувки - това са две малки устройства с нагревателен елемент вътре и ултравиолетова лампа.
  • В денталните центрове с тяхна помощ се монтират леки пломби.
  • Предотвратяване растежа на бактерии в басейните.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

заключение

Когато избирате нагревател, не е необходимо да избирате ултравиолетово устройство - такива устройства са просто опасни за съхраняване в къщата, тъй като, както вече споменахме, дори в медицинските заведения те дезинфекцират само с ултравиолетови нагреватели, когато няма хора в стаята. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи е вредно за очите и кожата. За да затоплите къща, помислете за инфрачервени газови нагреватели или електрически конвектори.

Вижте също:

2712 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите