У дома Как да изберем Климатична техника Йонизатор на въздух - полза или вреда?

Йонизатор на въздух - полза или вреда?

Чистотата е ключът към здравето. Трудно е да се спори с това твърдение. Особено ефектът от мръсотия и прах върху човешкото здраве се забелязва в големите индустриални градове. В някои случаи дори най-щателното почистване не помага да се премахнат неприятните миризми, да се отървете от усещането за застоял въздух и задух. В този случай на помощ идва йонизатор на въздуха. Неговият принцип на работа е насищането на въздуха с отрицателно заредени йони. В резултат въздухът на закрито става чист и свеж. Нека да разберем дали йонизаторът на въздух е толкова полезен, колкото се казва?

Положителни свойства

Следните фактори влияят негативно на броя на положително заредените йони:

 1. броят на домакинските уреди и електроните;
 2. ниво на замърсяване на въздуха (отработени газове, промишлени емисии и т.н.).

Симптомите на липса на отрицателни йони във въздуха са: безсъние, намалена работа, обща слабост на тялото, блед тен, тежко дишане, мигрена и повишена умора.

Йонизаторите се използват в медицината. В резултат на излагане на отрицателни йони чувствителността към болка намалява, състоянието на кожата и косата се подобрява, ноктите растат по-бързо и стават по-силни. Използва се в комплексната терапия при лечението на различни заболявания, свързани със заболявания на централната нервна система, нарушения на кръвообращението и пристъпи на астма.

Разбира се, използването на устройството не замества правилното хранене, умерените физически натоварвания, редовни разходки в паркове и площади.

Професионалисти:

 • намаляване на общата умора;
 • подобряване на кожата и косата;
 • повишена производителност;
 • забавяне на процеса на стареене;
 • намаляване на отрицателното въздействие от работата на домакински електрически уреди;
 • повишаване на имунитета;
 • развитие на устойчивостта на организма към вируси и бактерии;
 • подобрено качество на съня;
 • унищожаване на неприятни миризми в стаята;
 • повишени метаболитни процеси в организма.

Смята се, че йонизаторът на въздуха е в състояние да привлече най-малките частици прах и алергени, отстранявайки ги от околния въздух. Това прави апарата много полезен за страдащите от алергия и хора, страдащи от заболявания на дихателната система.

Важно:

Всички полезни свойства се проявяват само при правилна употреба на тези устройства. В противен случай можете да получите обратния ефект.

Вижте също - Направи си грижа и почистване на овлажнителя

Отрицателен ефект върху тялото

Работата на йонизатор на въздух може да навреди на човешкото тяло. За да не се случи това, трябва да следвате определени правила, за които ще говорим по-долу. Сред отрицателните свойства на това устройство са следните:

Натрупване на мръсотия около радиуса на устройството.Този елемент е пряко следствие от способността на йонизатора да зарежда различни частици. Частиците прах и различни микрофлори във въздуха също получават своята част от обработката. Следователно, след използване на йонизатора трябва да се мокро почистване.

Повишено предаване на вируса. Ако човек, страдащ от болест, предавана от въздушни капчици, се намира в стая с работещ йонизатор, хората около него са в зона с повишен риск. В третирания въздух инфекцията ще се разпространи със светкавична скорост. За да се сведе до минимум този фактор, съвременните йонизатори допълнително имат функция за дезинфекция.

"Електрически разряди." В помещения, където често се използва йонизатор за дълго време, се натрупва статично електричество. Това няма да донесе вреда на човешкото тяло, но може да навреди на технологията.

Производство на озон. Това е силно окисляващо средство, използвано в медицината за дезинфекция. Високите нива на озон имат неблагоприятен ефект върху лигавиците, включително белите дробове. По време на работа на устройството е по-добре да не сте близо до него.

Метаболизмът се увеличава. Този ефект може да бъде полезен например за тези, които искат да отслабнат. Но хората, страдащи от рак, ускоряването на метаболизма няма да донесе ползи. Болните клетки ще се разделят интензивно и хода на заболяването ще се влоши.

В допълнение към изброените свойства на йонизатора има и други противопоказания:

 • треска;
 • пневмония, туберкулоза, остри респираторни инфекции и други белодробни заболявания;
 • период на възстановяване след операции или сериозни заболявания;
 • деца на възраст под една година;
 • ревматоиден артрит;
 • тежки заболявания на централната нервна система;
 • индивидуална непоносимост към йонизиран въздух.

За различни заболявания си струва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате устройството. А също и йонизаторът трябва да притежава всички необходими сертификати за качество.

Вижте също - Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Как да използвам

Какви са ползите и вредите от йонизатора на въздуха, вече разбрахме. Но също така трябва да знаете как да го използвате правилно, за да сведете до минимум рисковете и да не навредите на здравето си. Как точно? Нека да разгледаме:

 • За да инсталирате йонизатора, трябва да изберете място, където прекарвате много време. Тя може да бъде спалня, бюро или рафт в офиса.
 • Преди да включите устройството, избършете го първо с влажна, а след това със суха кърпа. Така можете да премахнете значително количество прах, което привлича устройството.
 • Важно е да запомните, че йонизаторът не произвежда кислород, а само го зарежда. Затова никой не отмени редовното излъчване.
 • Преди да стартирате устройството, трябва да затворите всички прозорци в стаята.
 • След като включите йонизатора, оставете стаята за около половин час. Разположен до работещо устройство не се препоръчва.
 • В никакъв случай не пушете в близост до йонизатора или в помещението, в което се намира. Това може да провокира само допълнителни здравословни проблеми.
 • Ако започнете да чувствате безпокойство, нервност или някакви неприятни усещания, когато използвате йонизатора, изключете устройството и не го използвайте известно време. В бъдеще се опитайте да напуснете стаята по време на процедурата.

Използвайте само съвременни уреди, които са сдвоени с пречиствател на въздуха. Такъв тандем е в състояние да направи въздуха в стаята наистина свеж, удобен и чист.

Вижте също - Как да изберем перфектната климатична инсталация за дома и апартамента

5047 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите