У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята не върти барабана: възможна причина за неизправността

Пералнята не върти барабана: възможна причина за неизправността

Всяко модерно семейство безпроблемно има пералня. Съвременните деца просто не са в състояние да си представят, че нещата могат да се перат по някакъв друг начин, В края на краищата те никога не са виждали това и никой вече не се нуждае от това. Пералните машини освобождават много време, толкова сме свикнали с него, че когато машината се развали, изглежда като катастрофа.Какво да направя, ако барабанът в пералнята не се върти? Въпросът е риторичен - трябва да намерите причината, поради която той не се върти и да го елиминирате.

Неизправности от първия тип

Първата стъпка е да изключите пералнята от електрическата мрежа и да проверите с ръцете си дали барабанът се върти.

 1. Ако барабанът се върти в двете посоки, тогава причината е автоматичната машина в колана на пералнята. Ако в такива случаи барабанът не се върти, когато двигателят работи, тогава ремъкът е между барабана и шайбата. Или коланът навит около ролка, блокира барабана и следователно той не се върти. За да отстраните тази причина за неизправността, трябва да премахнете задната стена на пералнята и да монтирате отново колана. Ако е много слаб и износен, по-добре е да го замените с нов, само когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на маркировката. Тя трябва да бъде същата като на стария колан. Етикетът указва броя на клиновете и дължината на колана.
 2. Електродвигателят просто е износил четките, които се скъсяват по време на работа и губят контакт с колектора. В резултат електромагнитното поле не е създадено и не е достатъчно за въртене на ротора. В този случай в режим на работа не се чува работа на двигателя. Решението на този неуспех е да подмяна на четки в пералнята.
 3. В машината възникна късо съединение и токът спря да тече към мотора. Само компетентна електротехника диагностика може да намери конкретно място.
 4. Тахометърът е дефектен, което е отговорно за броя на оборотите на пералнята по време на въртене. В същото време барабанът спира само по време на въртене и по време на измиване се върти нормално. Тази разбивка изисква специализирана намеса.
 5. Програмистът е счупен. Двигателят спря да стартира, когато пералната машина беше включена. Поправянето на повреда е възможно само от специалист, тъй като мига или подмяна на електронен модул.
 6. Често срещан вид неизправност е, че барабанът се върти, но слабо. Най-вероятно коланът спря да се усуква, защото опъната от старост. Можете да го замените сами.

Бакшиш:

Прочетете също: Защо коланът отлита върху пералнята?

пералнята не върти барабана по време на миене

Неизправности от тип II

Барабанът в пералнята изобщо не се върти, задръства се и не се върти дори на ръка, когато двигателят е изключен.

 1. Нещо се е забило между ваната и барабана, като монета, копче, шпилка или всеки друг дребен предмет, който може да е преминал през дупката в барабана или гумения багажник на люка. Можете да опитате независимо да издърпате този елемент през отвора за нагревателния елемент.
 2. Друга причина, поради която пералнята черпи вода, но не върти барабана, е вентилаторен нагревател. Понякога избухва и блокира цялото устройство с отломки, барабанът не се върти в пералнята поради механично препятствие. Можете самостоятелно да премахнете тези фрагменти и инсталирайте нов нагревателен елемент.
 3. Също така причината пералнята да бръмчи, но не завърта барабана, може да бъде задръстен лагер. В този случай, в навечерието на пълно спиране на барабана, смилането на метал се чува ясно по време на работа на машината. Щом чуете тези звуци, трябва незабавно да смените лагера заедно с уплътнението на маслото. Ако се разпръсне, може да направи много проблеми. Можете да го направите сами сменете лагерите в пералнятано е по-добре да го поверите на специалист.
 4. Кондензаторът се развали, те бяха инсталирани в стари модели в близост до двигателя. В този случай двигателят е работещ, но не се стартира. Просто трябва да смените кондензатора.
 5. Счупи се мотор на пералня, било поради теч или поради спад на напрежението. В този случай барабанът може лесно да се превърта с ръце, но когато пералнята е включена, автоматичните превключватели се задействат.

Вижте също - Съдомиялната не загрява водата: какво да правя

Как да разглобявате пералня

Пералната машина започва да се разглобява от горния капак и предния панел, всяка пералня има собствен подход. На всички машини монтажните винтове са скрити доста хитро, все още трябва да ги намерите. По-добре е да не докосвате люка на машината, още повече, че под нея е инсталиран сензор за затъване на врата с електрически проводници. За да свалите маншета, огънете ръба му и извадете жиленият пръстен от пружината. След това изваждат тавата. След това можете безопасно да премахнете предния панел.

 1. Необходимо е да отстраните всички скоби и гума от маркуча, подходящ за таблата, през която прахът се подава в резервоара.
 2. Ако обстоятелствата диктуват, тогава можете да премахнете вратата, но е по-добре да не правите това.
 3. Предният панел трябва да бъде изваден внимателно, за да не се прерязват тънките проводници на сензора за шлем.
 4. На следващата стъпка трябва да изключите маркуча на превключвателя за налягане от резервоара, той наподобява голям таблет с голям брой изходящи контакти, който е разположен отгоре на корпуса. Това е датчик за ниво на водата.
 5. Изключете дренажа, разположен в долния десен ъгъл. Изглежда като черен гофриран маркуч, понякога бял.
 6. Сега можете да свалите двигателя, след като сте свалили колана от него. За да направите това, трябва да поставите пръст под шайбата и да започнете да се въртите, коланът ще се сгъне без проблеми.
 7. Тогава щепселът и заземяването се изключват от двигателя, след което можете да развиете болтовете. В повечето случаи двигателят трябва да се движи назад или напред. В този случай трябва да се уверите, че тя не пада и не се счупва.
 8. Направете камерата и направете снимка на подходящото електрическо окабеляване на нагревателния елемент, така че след това всичко да се върне правилно и нищо да не се обърка. След такава предпазна мрежа тя може да бъде премахната.
 9. Сега най-трудната стъпка е да премахнете винтовете, които държат балансиращите камъни. Тези винтове са масивни, с големи капачки.
 10. След това трябва внимателно да извадите пружините, започвайки от дъното, след което резервоарът вече може да бъде изваден.

пералнята завърта барабана, но не изтегля вода

Какво следва? И тогава трябва да разглобите резервоара на 2 половини, за което просто трябва да счупите пластмасовите крепежни елементи и да се отървете от силиконовото уплътнение по целия периметър. Когато шайбата, оста и всички компоненти на барабана са отстранени, можете да стигнете до лагерите. Предният лагер обикновено е много по-голям от задния лагер. Съответно това трябва да се има предвид при подмяната. След подмяна на лагерите е необходимо да сглобите машината в обратен ред.

Вижте също:

26718 1

Една мисъл „Пералнята не върти барабана: възможна причина за неизправността“

 1. Алексей:

  Благодаря за информативната информация.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите