У дома Как да изберем Климатична техника Кой нагревател е по-добре масло или конвекция

Кой нагревател е по-добре масло или конвекция

Когато времето на улицата не е приятно с топлина и преди началото на отоплителния сезон все още е много далеч, въпросът за икономичното и висококачествено отопление на стаята става остър. Ако живеете в частна къща - нищо не е по-лесно. Просто е да залееш печката. И какво трябва да правят жителите на многоквартирния сектор? Разнообразни отоплителни уреди идват на помощ. Тук възниква логичният въпрос: кое е по-добро от конвектор или маслени нагреватели? Ако никога не сте попадали нито на едното, нито на другото, има какво да помислите. Това е нашата статия днес.

И така, маслен нагревател или конвектор? Какво е по-добре? Обратната връзка от експерти и потребители ще ви помогне да направите правилния избор. За да разберем кой точно нагревател е по-добър, нека първо да разберем принципа на работа на всеки от тях.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Принципът на работа на масления охладител

Принципът на работа на масления охладител

Тук всичко е много просто. Масленият охладител е херметически затворен резервоар, изпълнен с минерално масло. Вътре в конструкцията има електрически нагревател. В резултат на работата на нагревателния елемент температурата на маслото се повишава и след това стените на резервоара се нагряват. Стаята се отоплява.

За да не се вари маслото, системата е оборудвана със специален сензор, който следи температурата. Освен това в някои модели има хоризонтално управление. Това означава, че ако радиаторът случайно се затвори и нагревателят е извън маслената среда, автоматиката незабавно ще изключи устройството.

Използването на маслени охладители е много просто. Тук не се изискват знания. Просто трябва да включите щепсела в контакта, да натиснете бутона за захранване и да натиснете устройството по-близо. Някои производители оборудват своите модели с таймер, който ви позволява автоматично да включите устройството в определено време. Това е много удобно, ако искате например да се върнете от работа във вече добре отоплена стая. В същото време радиаторът остава изключен през целия ден и не губи енергия.

Вижте също - Сравнение на електрически конвектор и нагревател на вентилатора

Предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци
Въз основа на отзивите на клиентите се опитахме да подчертаем основните недостатъци и предимства на такива отоплителни устройства. Предимствата на устройството за отопление с масло включват следното:

 • Ниска цена.
 • Висококачествено загряване на околния въздух поради увеличената площ на топлопреминаване.
 • "Меко" отопление. Ако сравним с отоплителни устройства с отворена спирала, може да се отбележи, че масленият охладител не изсушава въздуха. Освен това по време на работата си праховите частици в непосредствена близост не изгарят.Ето защо в процеса няма странични миризми.
 • Мобилност. Тъй като маслените нагреватели в 98% от случаите са стоящи на пода и имат колела, те могат лесно да бъдат поставени на всяко място по ваш избор.
 • Устойчиво и надеждно изпълнение.

Освен безспорните предимства, радиаторите имат и недостатъци. Прегледите на клиентите също помогнаха за намирането им. Така че минусите:

 • Доста високо t˚C на тялото. По време на работа с максимална мощност, стените на масления охладител могат да се нагреят до температури над 90 С. Този факт изисква да помислим за въпроса за безопасността.
 • Впечатляващо тегло. Някои модели маслени нагреватели могат да „издърпат“ 25 кг, докато най-малките рядко тежат по-малко от 10 кг. Това може да създаде допълнителни неудобства при движение.
 • Вероятността за изтичане на охлаждаща течност (масло) поради механични повреди в корпуса. Освен това, ако това се случи, нагревателят просто ще трябва да бъде изхвърлен. Цената на ремонта често не е сравнима с цената на ново устройство.

ТОП 3 най-добри маслени нагреватели

 1. Тимберк TOR 21.1206 пр.н.е. / BCL
 2. Scarlett SC 21.1005 S / SB
 3. Polaris CR 0512B

Вижте също - Рейтинг на най-добрите маслени нагреватели според потребителските отзиви

Как е подреден и работи конвекторът

Как е подреден и работи конвекторът

Външно разграничаването на конвектор от масления охладител е много просто. Ако последният изглежда като "акордеон на краката", тогава първият има плоско гладко тяло с прорези в горната и долната част. Основната разлика между тези устройства е начинът, по който се отоплява помещението. Първо радиаторът загрява маслото, а конвекторът загрява директно въздушните маси.

Принципът на работа на конвектора се основава на физичните свойства на студения и горещ въздух. Второто, както знаете, е по-лесно. В кухото тяло на конвектора има само нагревателен елемент (спирала) и температурен датчик. Студеният въздух навлиза в конвектора през слотовете, разположени в долната част на уреда. Тогава въздушните маси, загряти от нагревателния елемент, естествено изтичат през отворите, разположени в горната част на корпуса. И мястото им отново е заето от студен въздух, процесът се повтаря.

Всеки конвекционен нагревател е снабден с температурен датчик, който включва и изключва устройството в зависимост от това дали въздухът в стаята е достигнал зададената температура. Това е много удобно, тъй като няма нужда да наблюдавате устройството. Автоматиката независимо поддържа комфортна стайна температура.

Почти всички модели конвектори имат два метода за поставяне. Те могат да бъдат окачени на стената или монтирани на специални крака и поставени на удобно място на пода.

Вижте също - Избор на най-добрия електрически конвектор за вашия дом

Предимства и недостатъци

Плюсове и минуси на конвекторите

Прегледите на потребителите също ще ни помогнат да определим всички предимства и недостатъци.

Предимства:

 • Когато използвате конвектор, можете да зададете точната (буквално до степен) стайна температура и автоматиката ще я поддържа.
 • Корпусът на устройството се нагрява не по-високо от 60 ° С, което е много по-безопасно, отколкото в случая на маслени устройства.
 • С малко усилия можете да свържете няколко конвектора в обща отоплителна система. Масленият нагревател работи изключително индивидуално.

Независимо от това, конвекторът има своите недостатъци:

 • Прегледите на клиентите предполагат, че използването на такова оборудване в стаята може да доведе до малка тяга.
 • Помещения с високи (над 3 м) тавани конвекторът може да не се нагрява много добре. Топлият въздух ще "виси" под тавана и устройството може да не работи достатъчно ефективно.
 • Естествената конвекция може да доведе до повишено движение на микроорганизми и прахови частици. Това може да бъде неприятно за хора, предразположени към алергични реакции или заболявания на УНГ органи.

ТОП-3 най-добри конвекторни нагреватели

 1. Noirot Spot E-3 Plus 1500
 2. Hyundai H-HV15-15-UI618
 3. Ballu BEC / ETMR-1500

Вижте също - Как да изберем икономичен електрически бойлер за отопление на къща

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Сравнителни характеристики

който е по-добър конвектор или нагревател за масло

Най-накрая да отговорим на въпроса кой нагревател е по-добър: масло или конвекционен нагревател, нека направим малка сравнителна таблица:

Параметри за сравнение масло конвектори

 

Икономично използване Не е твърде икономичен. Консумира 20-25% по-малко електроенергия от радиатор.
Време за отопление Загрява дълго време, тъй като първо загрява маслото и едва след това въздуха. Въпреки това, моделите, оборудвани с вентилатор, се загряват дори по-бързо от конвектора. Веднага засяга директно въздуха.

 

Удобство В почти 100% от случаите той е само на открито. Освен това много от моделите са доста тежки. Променливостта на местоположението е много по-удобна, например при почистване. Поради конвекция стаята се затопля много по-равномерно.

 

безопасност Случаят на устройството може да се нагрее до температура, много по-висока от безопасната. Има обаче модели, оборудвани със защитно покритие. В този случай вероятността от изгаряне на практика е изключена.

 

Ако технологията за използване и правилата за безопасност са нарушени, може да възникне експлозия.

Повърхността на конвектора никога не се нагрява над 55-60 градуса. Можете свободно да оставите детето си близо до този уред.

 

Липсата на охлаждаща течност изключва възможността за експлозия. Устройството може безопасно да бъде оставено без надзор за какъвто и да е период от време.

Живот

 

7-10 години 10-15 години

 

Ефективна зона за отопление Най-подходящ за отопление на малка стая. Когато се използва в помещение, по-голямо от 25 м2, се препоръчва да се използват няколко устройства едновременно. В зависимост от капацитета, той може ефективно да се използва в помещения до 100 м2.

 

устойчивост Кислородът не се изгаря. Няма силно движение на въздушните маси. Изгарянето с кислород не става. Възможно е да се наблюдава леко движение на микроорганизми и прахови частици.

 

Разходите Най-често те са евтини. Те са много по-скъпи от техните нефтени "колеги".

По този начин отговорът на въпроса кое е най-добрият конвектор или масления нагревател се сгъва сам. Въпреки по-високата цена, конвекторите все още бият маслени уреди в почти всички отношения. Въпреки че, изборът определено е ваш.

Вижте също - Кой нагревател не гори кислород или сух въздух

11399 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите