У дома Как да изберем Климатична техника Избор на добър нагревател за страната

Избор на добър нагревател за страната

За да разберете как да изберете нагревател за лятна вила, първо трябва да определите дали лятната вила ще се използва за постоянно или дългосрочно пребиваване и колко голяма е площта на стаята. Тъй като например печката добре загрява цялата къща, но тя не може да бъде оставена без надзор дълго време поради опасността от пожар. Или компактен преносим вентилаторен нагревател, който бързо ще загрее малко помещение, но не може да се справи с отоплението на голямо помещение в сурова зима.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Видове нагреватели

Отоплителните системи, които са инсталирани в крайградските райони, обикновено са обикновени камини и печки. Но ако не е възможно постоянно да се следи работата на такива нагреватели и селската къща не се използва като постоянно пребиваване, такива устройства са опасни. Какъв нагревател да закупите за лятна вила, ако рядко се посещава? Заслужава да се разгледат опции като:

 • Oil;
 • Вентилаторни нагреватели;
 • Топлини пистолети;
 • Газов или електрически конвектор;
 • Инфрачервен
 • Quartz;
 • Електрически камини.

Вижте също - Кой нагревател да изберем за гаража

Маслен нагревател

Такова устройство се състои от няколко плоски секции, пълни с минерално масло, наподобяващи батерия на външен вид. Вътре в устройството има нагревателен елемент, който по този начин нагрява маслото и отоплява помещението. Маслените нагреватели се предлагат под формата на твърд панел, но единственото му предимство е естетическият вид, той произвежда по-малко отопление на помещенията.

Предимствата на устройството са неговата енергийна ефективност и достъпна цена. А също така повечето от моделите са оборудвани с функция за аварийно изключване при падане. Въпреки факта, че отнема много време, за да се затопли напълно стаята, топлината няма да изчезне дълго време дори след изключване на устройството. Основният недостатък на масления нагревател е, че той загрява до 90 градуса и не е безопасно да го държите в къща, в която живеят животни или деца.

Вентилаторен нагревател

Компактно изглеждащо устройство, което работи чрез подаване на въздух през вентилатор. Той има нагревателен елемент (спирала), през който преминава студен въздух, като по този начин загрява стаята. От неговите предимства се откроява малък размер и скоростта на отопление на стаята. Но недостатъците са по-съществени:

 • висока консумация на енергия;
 • „Изгаря“ кислород, изсушава и замърсява въздуха в помещението;
 • не е подходящ за отопление на големи помещения;
 • шумна работа на вентилатора;
 • след продължителна работа се появява неприятна миризма на парене.

Такъв нагревател е добре да се използва за краткосрочно отопление на малки помещения.

Вижте също - Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

Пистолет за горещ въздух

Принципът на работа, както при вентилаторен нагревател, но той е по-обемен и е в състояние да отоплява голяма стая. Използва се за отопление на големи помещения, като строителни площадки или изложбени зали. Не се препоръчва за домашна употреба, тъй като въздушният поток е по-горещ от този на вентилаторния нагревател и не е безопасен до него. Предимствата и недостатъците са същите като нагревателя на вентилатора.

Газови и електрически конвектори

Газовите конвектори работят върху пропан-бутан, който трябва да донесете сами в цилиндри, ако селската къща не е свързана с газопровода. Принципът на работа е усвояването на студен въздух от конвектора и освобождаването му вече горещ. Основното предимство на газовия конвектор е способността му да работи, дори когато захранването е изключено. Недостатъкът е, че този нагревател трябва допълнително да направи изход на улицата, за да отстрани продуктите от горенето и поради опасност от пожар, той не може да бъде оставен без надзор за дълго време.

Електрическият конвектор работи на същия принцип, само източникът на енергия не е газ, а електричество. Той е най-популярният избор сред купувачите, тъй като е икономичен, компактен и добре затопля стаята. Електрическият конвектор е по-безопасен от газовия конвектор, при условие че къщата има добро окабеляване.

Инфрачервени нагреватели

Този нагревател, за разлика от другите, не загрява самия въздух. Излъчва инфрачервени вълни, които загряват повърхността, пред която са изправени, като мебели, подове или стени. А нагретите повърхности вече предават топлина във въздуха, за да затоплят стаята. Инфрачервените нагреватели са разделени на три вида:

 • къса вълна (температура на нагревателния елемент до 800 градуса);
 • средна вълна (температура до 600 градуса);
 • дълговълнова (до 300 градуса).

От своя страна късите вълни са разделени на:

 • въглерод (нагревателен елемент-въглеродни влакна);
 • халоген (спирала от волфрамов или въглеродни влакна);
 • кварц (пясъчна спирала).

Плюс в полза на инфрачервения нагревател е възможността да го поставите на улицата в беседката или на балкона. И също така работи безшумно, консумира малко енергия и бързо загрява стаята. Може да се постави на стената, тавана или пода. Минусът на нагревателя е, че моделите с къси вълни по време на продължителна работа изгарят кислород и дългият престой в работната зона на устройството ще доведе до лошо здраве и суха кожа.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Кварцови нагреватели

Това е нов тип нагреватели спрямо техните роднини. На първо място, той е добър с това, че може да бъде оставен без надзор и дори да бъде оставен включен за дълго време, тъй като нагревателните му елементи са напълно изолирани. Отоплението се извършва благодарение на монолитната плоча, която е направена от кварцов пясък. Той е с компактни размери и работи безшумно, но не е лесно да се намери в продажба.

Електрически камини

Предимството на електрическата камина пред истинската е, че тя не се нуждае от дърва за огрев и изход за пушек на улицата. В останалото тя напълно имитира външния вид и свойствата на истинска камина - огънят не може да се разграничи от истинския и помещението също ще се затопли ефективно. Електрическите камини имат голямо разнообразие от дизайни, които могат да бъдат инсталирани във всеки ъгъл на къщата. Единственият недостатък е електрическата камина, най-скъпият тип нагреватели, представени в статията.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Избор на нагревател

Този въпрос не трябва да се решава, като се разчита на добра или лоша обратна връзка, тъй като определен нагревател може да е добър, например за малка стая, но голям, той няма да може да се затопли.Когато избирате, в допълнение към размера на стаята, трябва да вземете предвид материала на подовете и стените в стаята, които планирате да отоплявате. И също така трябва да обърнете внимание на качеството на прозорците, за да предотвратите загубата на топлина. И най-важното - колко често ще работи нагревателят и колко дълго ще остане без надзор.

При избора на отоплително устройство ще помогне формула, която приблизително изчислява мощността, необходима за приемливо отопление на помещението - за всеки 10 м2 се изразходва 1 кВт енергия.

За къщи, в които живеят животни и деца, се препоръчва да се инсталират инфрачервени нагреватели или електрически конвектори - техният случай не се нагрява твърде много. За улицата е подходящ вентилаторен нагревател или инфрачервен нагревател. В заключение си струва да се отбележи, че изборът на нагревател се препоръчва с помощта на специалист.

Вижте също:

4477 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите