У дома Как да изберем Климатична техника Конвектор или инфрачервен нагревател - кое е по-добре да се използва?

Конвектор или инфрачервен нагревател - кое е по-добре да се използва?

Още преди настъпването на студеното време ние започваме да мислим за комфорта на престоя си. И ако няма надежда за централизирани отоплителни системи, ние внимателно разглеждаме допълнителни източници на отоплителни уреди. Но как да направим правилния избор, защото напоследък магазините за домакински уреди непрекъснато актуализират асортимента си и ни предлагат все повече и повече нови модели модерни нагреватели? Все по-често обикновените потребители се измъчват от въпроса, кое е по-добре - инфрачервен нагревател или конвектор? И едното, и другото устройство вече са много популярни, те се считат за доста продуктивни и енергийно ефективни. Е, нека се опитаме да разберем този въпрос и да направим обективен избор.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Конвектори - принцип на работа, плюсове и минуси

За начало нека разберем какво представлява конвектор. Това устройство работи според най-простия физически феномен - конвекция, по време на която нагрятите въздушни маси се издигат под тавана на помещението, а студени или охладени - падат по-близо до пода. По този начин конвекторът е разположен на височина 10-15 см от пода, поема студен въздух през специалните долни отвори, загрява го с помощта на нагревателен елемент или топлоносител и го предава в стаята през горната решетка. Тоест, в помещението постоянно се наблюдава едва забележима кръгова циркулация на въздуха.

По вида на устройството конвекторните нагреватели са неподвижни и преносими. Стационарни са монтирани на стената, на ниска височина от пода. Мобилни - оборудвани с крачета или колела и инсталирани директно на пода. В допълнение, такъв модел може да се прехвърли от стая в стая или да се вземе със себе си в страната или в селска къща. Конвекторите са доста тесни уреди, но високите уреди обаче не заемат много място, когато са монтирани на стена, а когато са монтирани на пода, те са надеждно защитени от преобръщане.

Най-разпространени са електрическите конвектори, тъй като те са прости и лесни за използване. Те най-често се купуват като допълнителен източник на топлина за апартаменти, офиси, малки селски къщи. Но в големите частни къщи можете да намерите стационарни конвектори за газ или вода, които успешно извършват пълно и равномерно отопление на всички помещения, свързани към системата.

Вижте също - Избор на електрически нагревател за крака

Удобно е, когато имате възможност да закупите конвектор с всякакви подобрения - термостат, дистанционно управление, вграден овлажнител за въздух, таймер и др.

Списъкът с предимствата на конвекторните нагреватели е много впечатляващ:

 • конвекторите работят абсолютно безшумно;
 • този тип устройства са напълно огнеустойчиви, дори могат да бъдат оставени без надзор;
 • лекота на монтаж, монтаж и работа;
 • висока ефективност на работа;
 • доста икономично потребление на електроенергия;
 • дълъг експлоатационен живот на устройството.

Но има и недостатъци:

 • конвекцията може да провокира циркулация на прах в стаята;
 • няма да почувствате топлината в стаята веднага;
 • устройството е подходящо за отопление на затворени помещения, където вероятността от течения е изключена;
 • необходимо е да се вземат предвид размерите на устройството - въпреки че конвекторите са тънки, те са достатъчно широки и високи.

Освен това, ако трябва да пренаредите отопления конвектор от стая в стая, тогава това трябва да се направи внимателно. Разбира се, отоплителната част е защитена от корпус, но също така се загрява доста впечатляващо.

Вижте също - Изберете нагревател, който не гори кислород

Инфрачервени нагреватели - как работят, плюсове и минуси

Продължаваме да сравняваме допълнителни източници на топлина в къщата и нека се запознаем повече с инфрачервените нагреватели.

Принципът на работа на това устройство повтаря механизма, чрез който слънцето затопля Земята. Слънчевите лъчи не загряват въздуха, а преминават през атмосферата и загряват почвата и водата, които от своя страна пренасят топлината във въздуха. Домашният инфрачервен нагревател работи по абсолютно същия начин. Невидимите за човешкото око лъчи нагряват предмети и човек в стаята, а след това, поради пренос на топлина, цялата стая се загрява. В същото време циркулацията на въздушните маси в помещението е изключително незначителна, няма температурни разлики, можете да създадете локално или топло отопление, да инсталирате нагревател на открита тераса или веранда.

Вижте също - 12 най-добри инфрачервени нагреватели според клиентите

Моделите инфрачервени нагреватели се състоят от емитер и отражател. Нагревателният елемент е защитен с решетка за предотвратяване на изгаряния. Инфрачервените нагреватели, както и конвекторите, са стационарни и преносими. Но за разлика от конвекторите, инфрачервено устройство може да бъде окачено както на стената, така и на тавана. Подовите инфрачервени нагреватели могат да се правят без проблеми, но като внимавате, пренаредете ги или вземете със себе си до къщичката. В допълнение, размерите на такива нагреватели са малко по-малки от тези на конвекторните модели. Когато го включите, веднага ще почувствате топлината, която ще остане в стаята известно време, дори след като устройството е изключено.

Предимствата на инфрачервеното устройство:

 • бързо загряване на стаята;
 • компактен размер;
 • безшумна работа;
 • възможността за използване в открити помещения, създаването на точково отопление;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • лекота на монтаж, монтаж и употреба;
 • висока производителност и енергийна ефективност.

Но като всяка техника, инфрачервеният нагревател не е без недостатъци:

 • Не оставяйте устройството дълго време без надзор;
 • отоплението на помещението, въпреки че се усеща веднага, все още не е равномерно;
 • по-висока цена в сравнение с конвекторни радиатори.

Вижте също - Кой е най-добрият конвектор или нагревател на вентилатора?

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

заключения

Както можете да видите сами, невъзможно е недвусмислено да решите кой нагревател е по-добър: инфрачервен или конвекторен. И първото, и второто устройство имат редица убедителни предимства и могат напълно да разкрият потенциала си при определени условия.Ако все още сравняваме, бихме препоръчали използването на конвекционни устройства като допълнителен източник на топлина в затворени помещения, а инфрачервените нагреватели трябва да се използват, ако има нужда от създаване на локална отопляема зона или отопление в помещения с често проветряване, както и на веранди, в беседки, отворени тераси. Е, да избереш какво да купиш - все едно за теб!

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

5423 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите