У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем икономичен електрически бойлер за отопление на дома

Как да изберем икономичен електрически бойлер за отопление на къща

Пазарът на оборудване е пълен с голям брой такива отоплителни устройства. Избирайки електрически бойлер, непосветеният потребител лесно ще се обърка в различните показатели и технически характеристики.

Ще ви кажем как да изберете електрически бойлер, когато отоплението с електрически бойлер е оправдано, как да изчислите мощността, да намалите сметките за отопление.

Предимства на електрическите котли

 • Прост дизайн, минимални загуби на топлина и най-висок коефициент на ефективност в отоплителния сезон - до 99,5%.
 • Няма нужда да инсталирате в отделна стая у дома или вили.
 • Електричеството като енергиен носител не е необходимо да се доставя или съхранява, което не може да се каже за газ или въглища.
 • Електрическите отоплителни котли са безопасни: в случай на изтичане на вода, електрическата верига ще се отвори, електрическият бойлер ще се изключи.
 • Безвреден за околната среда, не е необходим комин, тъй като по време на работа не се отделят вредни вещества и продукти от разпад.

предимства на електрическите котли

При липса на захранване с топла вода можете да изберете отоплителен котел с две вериги, който се използва и като отоплителен котел, което е особено важно за лятна къща или частна къща. Потребителят ще има топла вода денонощно.

Вижте също - Котли на твърдо гориво за дълго горене - оценка на най-добрите на годината

ТОП 3 най-добри електрически котли за отопление

 1. Protherm Skat 9 KR 13
 2. EVAN EXPERT 9
 3. MORA-TOP Electra Comfort 15K

Изчисляване на мощността на електрически бойлер - основният индикатор за избор

Нека да разберем най-важните характеристики на електрическите котли. Захранването е основното, изборът му зависи не само от отоплителната зона, но и от наличието на изолационен слой и изолация, материал за стени и качеството на други строителни материали.

Захранването се осигурява от нагревателен елемент, електрод или индуктивна намотка (в зависимост от вида на котела). Определя се в киловати (кВт) и варира от 2 до 60 кВт.

мощност на електрически котли

Консултантите по продажбите използват сравнително проста формула за изчисляване на мощността на електрически бойлер, като 1 кВт електрическа мощност на котела се взема за основа на всеки 10 кв. м помещения. Да речем, че имаме частна къща с площ от 100 кв. м, за да загреем такава зона, ще ни трябва електрически бойлер от 10 кВт.

Важно:

Обмислете топлинните загуби на вашия дом. Ако къщата не е достатъчно изолирана, има лоши прозорци, мощността на електрическия бойлер трябва да бъде избрана повече от препоръчителната за вашия район.

Производителността на отоплителното устройство се взема предвид при изчислението на топлотехниката на честа къща, както и при изчисляването на мощността на захранването с топла вода.Това ще ви позволи да изберете средна стойност, за да компенсирате загубите на топлина.


Вижте също - Кой инфрачервен нагревател е по-добре да изберете - рейтинг на годината

Подробно изчисление на мощността на електрическия котел

Мощността за отопление на частна къща, вила или апартамент с отоплителен уред е еквивалентна на топлинната мощност. За да го изчисляват, те се ръководят от няколко прости правила:

 • за отопление 1 куб. м. у дома или на вилата ще са необходими около 40 вата мощност;
 • за всеки от прозорците е необходимо да добавите 100 W, на вратата - още 200;
 • тези данни са осреднени и зависят от климатичните условия: жителите на Далечния Изток и Сибир умножават крайното число по 1,5–2, коефициентът в средните райони на Руската федерация е 1,2, а южните райони използват коефициента 0,7–0,9;
 • за къща или лятна резиденция резултатът от изчислението се умножава с още 1,5, което се свързва с загуба на топлина поради изграждането на покривната и подовата повърхност (особено при липса на мазе).

подробно изчисление на мощността

Да дадем пример за къща в южната част на страната с площ от 80 кв. м., с височина на тавана 3 м, шест отвора на прозореца, една входна врата. Площ на къщата - 80 квадратни метра. м. трябва да се умножи по 40 W, след това да се умножи по 3 (индикатор за височина на тавана), добавете 200 и 600 W (врата и прозорци). Получената стойност се умножава по коефициента на частната къща и регионалния коефициент - 0,7 и 1,5. В резултат на това получаваме 10 920 вата.

Вижте също - Сравнение на възможностите на електрическите котли и конвектори

Функции за инсталиране

Стенният електрически котел за отопление с ниска мощност (например серията Mini или Economy) има еднофазно напрежение 220 V. За устройства с напрежение 380 V е необходимо трифазно напрежение.

За обикновен домашен контакт можете да изберете стенен нагревател с ниска мощност от клас "Икономика" или "Мини", който консумира не повече от 3,5 кВт. Пределната мощност се изчислява, както следва: 16 A - сила на тока в домашните контакти. Със средно напрежение 220 V получаваме максималната мощност - 3520 W (220x16).

характеристики на инсталирането на електрически бойлер

Въпреки факта, че техническите характеристики на мини- или икономични котли до 12 кВт позволяват свързване към еднофазен електропровод, експертите препоръчват да се свържат модели от 6 кВт към електропровод с мощност 380 W.

Преди да инсталирате електрически котел на стена, от щита се изтегля кабел с препоръчително напречно сечение от 1 мм и приблизително натоварване от 8 А. Подовите котли са по-продуктивни, собствениците на къщи с голяма площ трябва да изберат този тип котли.

Видове електрически котли

В зависимост от класа, предназначението и характеристиките на електрическите котли за отопление са:

 • подова и стенна: второто устройство е по-компактно, което не се отразява на неговата производителност;
 • еднофазна (220 V) и трифазна (380 V): този индикатор зависи от площта на помещението;
 • едноконтурни и двуконтурни: първата ще осигури отопление на частна къща, втората също ще предостави топла вода в чешмата;
 • Нагревателни елементи, индукция и електрод.

Котел за нагревателни елементи

Най-често срещаният тип. Стенният апарат е резервоар, в който са поставени няколко нагревателни елемента. Изборът на този мини-котел е оптимален за апартамент или къща, тъй като е икономичен поради многоетапния механизъм за управление и се поддържа лесно. Икономичните модели са най-евтините в сравнение с индукционните и електродните модели. Те се използват и във връзка с бойлери. Стенният котел има ръчен режим и автоматичен. Избирането на последната задава желаната температура през нощта. Недостатъкът на нагревателните елементи може да се отдаде на появата на мащаб, което намалява производителността, ако не се справи с нея.

Често мини котелът, монтиран на стена, има циркулационна помпа, за да стимулира движението на охлаждащата течност. В съвременните модели антифризът може да се използва вместо вода.


Индукционен котел

Състои се от малка диелектрична тръба и феромагнитна пръчка. Топлоносителят се движи през тръбата. Преминаващият електрически ток загрява пръта, което повишава температурата на охлаждащата течност.Много хора избират такива отоплителни уреди, тъй като те са издръжливи, компактни и икономични: благодарение на функцията "мек старт" те консумират 2 пъти по-малко електроенергия от нагревателните елементи. Тяхната уязвимост е сложен контролен блок.

Електроден котел

Така наречената единица за директно действие, тъй като няма нагревателен елемент. Той се загрява благодарение на потока на променлив електрически ток през охлаждащата течност с честота 50 вибрации / секунда. Отоплението се извършва поради бързото движение на водни йони, Такъв електрически котел е безопасен, тъй като в случай на изтичане на системата, той автоматично ще се изключи.

електродни котли за отопление на дома
Недостатъците включват повишено изискване за вода, която трябва да има необходимата устойчивост. Необходимо е също периодично да се заменят електродите, те се разтварят във времето. За да се избегне рискът от токов удар, отоплението с електроден блок е възможно само ако има добро заземяване.

Какво трябва да се има предвид при избора и инсталирането на електрически бойлер?

За да определите кой електрически котел е по-добре да изберете, трябва да вземете предвид следните фактори:

 • прогнозната площ за отопление на къщата, дачата, апартамента;
 • вид помещения;
 • тегло и размери на устройството;
 • експлоатационен период;
 • показател за ефективност;
 • ограничение на цената.

Метод на инсталиране

В зависимост от начина на инсталиране, можете да изберете:

 • електрически бойлер с долни клони (вход и изход);
 • електрически бойлер с долна входна тръба, горно разположение на изходящата тръба.

разновидности на електрически котли

Стенен мини котел

Стенният мини-котел от икономична класа перфектно ще отоплява помещението, ако следните нюанси се вземат предвид и при инсталирането му:

 • Глюкомерът може да повлияе на консумацията на електроенергия. Изгодно е да изберете многотарифен електромер, който да отчита работата на блока през нощта.
 • Полезна е програма за забавяне на помпата.
 • След като направите избор в полза на циркулационна вградена помпа, можете допълнително да увеличите ефективността на оборудването с няколко процента. Увеличава скоростта на движение на водата в системата, отоплението на частна къща или апартамент е по-бързо.
 • Ефективността на уреда може да се увеличи, като се използват тръби с по-малък диаметър. Времето за загряване на водата ще намалее, следователно енергийните разходи ще намалеят.
 • Производителността на оборудването също зависи от вида на управлението. За частна къща е изгодно да вземете стенен уред от икономична класа с автоматичен панел за управление, тъй като автоматизацията повишава ефективността с 1/4.

Но тъй като механичното управление се счита за по-надеждно, механично управляваните котли са най-оптималните за дългосрочно отопление на помещения с голяма площ.

Рейтинг на електрически отоплителни котли - изборът на най-добрата компания

Оценката е взета от статистиката на продажбите за 2015–2016 г. Въз основа на рейтинга можете да изберете най-добрия електрически бойлер от популярна компания.

Най-популярните производители на електрически котли:

 1. Protherm
 2. Vaillant
 3. Kospel
 4. Evberg
 5. Dakon

най-добрият електрически бойлер - избор на потребителя

Популярни са и местните фирми RusNit и EVAN.

Според резултатите от класацията на електрическите котли можем спокойно да наречем марката Protherm най-популярната. Проучихме стотици отзиви и можем с увереност да кажем за надеждността на този производител!

Електрически отоплителни котли - отзиви

Александър (Москва)

Електрически бойлер PROTHERM 12K

Котелът беше посъветван от приятел, така че той взе вече доказана техника. Работи без провали от 2 години. Не препоръчвам да купувате PROTHERM THERMOLINK S без регулатор, след монтажа спестяванията станаха осезаеми, предимствата на този бойлер се увеличиха.

Предимства: Не е страхотно. Добре се вписва в стаята

Недостатъци: Малък шум по време на работа, който не винаги се чува

Електрически бойлер PROTHERM 12K

Марина (Ростов на Дон)

Отоплителен котел Protherm Skat 24K

Жалко е, че местните производители не правят такова качество! Купено и забравено!

Предимства: Proterm използва висококачествени медни нагревателни елементи. Система за мек старт - електрическото тяло не се включва веднага с максимална мощност, но със закъснение, което удължава експлоатационния живот Висококачествени топлообменници от неръждаема стомана. Възможността да се използват не всички нагревателни елементи за отопление. Наличието на вградена циркулационна помпа, докато тя почти не се чува.

Недостатъци: Скъпо! Качеството идва на цена. Производство в Чехия и Словакия - оттук и цената! Необходим е регулатор на напрежението, в противен случай можете да забравите за гаранцията.

Вижте също:

19101 2

2 мисли за „Как да изберем икономичен електрически бойлер за отопление на дома“

 1. Нарастващата популярност на електрическото отопление доведе до огромен избор на електрически котли с различна големина и капацитет на пазара. Какво е подходящо за вашия дом?

  Amikta:

  Бих искал да допълня статията:

  КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ ЗА ЧАСТНА КЪЩА?
  Понеделник, 01 юли 2019 г. 10:40 ч. Редактиране + в подложката за цитати
  Отоплението с електричество е прост, модерен и екологичен начин за осигуряване на частен дом с топлина. В електрическите отоплителни системи се използва електрически котел за загряване на охлаждащата течност (вода или друга течност, циркулираща през тръби, радиатор или подово отопление). Можете да намерите по-подробна информация за характеристиките на електрическото отопление на тази страница на нашия уебсайт, за видовете и разновидностите на електрическите котли на тази страница.

  По правило формулата се използва за избор на електрически бойлер за отопление на частна къща:

  Мощност на електрически котел (kW) = площ на къщата (m2) / 10

  Ако къщата не е достатъчно изолирана или има конструктивни характеристики, водещи до увеличаване на топлинните загуби, необходимата мощност на котела може да бъде по-висока. По същия начин, с правилния подбор на електрическо оборудване в комбинация с висококачествена изолация и правилно планирана система за отопление на водата, ще бъде възможно да се премине с по-малко електричество.

  Предвид доста високите тарифи за електроенергия и ограниченията за броя на наличните киловати за свързване към частни къщи, е изключително важно правилно да планирате електрическата отоплителна система, така че електрическият бойлер да изисква минимално активно време за работа, за да поддържа необходимата температура в къщата.

  За да спестите електроенергия в електрическата отоплителна система, можете да използвате автоматизация, с помощта на която се установява такъв режим на работа, при който електрическият котел консумира по-голямата част от електроенергията през нощта, при по-благоприятни нощни цени.

  Как да определим необходимата доставка на киловати за нуждите на домакинството?
  За да разберете какъв резерв от електроенергия трябва да оставите за домакинството, можете да използвате приблизителни данни за консумацията на енергия на домакински уреди:
  Електрическа кана / кафемашина - 1-2 кВт
  Микровълнова - 1-1,5 кВт
  Съдомиялна / пералня - 1,8 - 3 кВт
  Климатик - 1,5 - 3 кВт
  Електрическа печка - 2 - 5 kW
  Хладилник - 0.7-1.2 кВт
  Желязо - 0,7-1,8 кВт
  Сешоар - 0,5-2,0 кВт
  Осветителни уреди - 1 кВт
  Посочените стойности са ориентировъчни стойности. За електрически уреди с намалена консумация на енергия (клас А и по-висока) необходимата мощност ще бъде по-ниска.

  ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ЧАСТНА КЪЩА 50 М2
  За отопление на частна къща с площ от 50 м2 можете да използвате електрически отоплителни котли с мощност до 5-7 кВт.
  Моля, обърнете внимание, че данните за необходимата мощност са приблизителни и за професионалния избор на електрически бойлер се изисква план на помещенията на къщата и информация за нейната изолация.

  Актуални модели електрически котли за дом от 50м2:
  EVAN (Русия) - EPO 4, EPO 6, EPO 7.5, NEXT-5, NEXT-7, EXPERT 7.5, WARMOS NOVATOR 5, WARMOS NOVATOR 6, WARMOS NOVATOR 7, WARMOS 5, C2 5, C2 6, C2 7, WARMOS -IV-5, WARMOS-IV-6, WARMOS-RX 6
  STOUT (Испания) - SEB-0001-000005 5 kW, SEB-0001-000007 7 kW
  Protherm (Словакия) - CKAT 6 KR13
  Vaillant (Германия) - eloBLOCK VE 6
  Navien (Южна Корея) - EQB 8HW

  ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ЧАСТНА КЪЩА 100 М2
  За да осигурите частна къща с площ от 100 м2 с топлина, можете да използвате електрически отоплителни котли с мощност до 10-12 кВт.
  Моля, обърнете внимание, че данните за необходимата мощност са приблизителни и за професионалния избор на електрически бойлер се изисква план на помещенията на къщата и информация за нейната изолация.

  Актуални модели електрически котли за дом от 100 м2:
  EVAN (Русия) - EPO 12, NEXT-12, EXPERT 12, WARMOS NOVATOR 12, WARMOS 11.5, C2 12, WARMOS-IV-12, WARMOS-M 12, WARMOS-RX 12, TEHOWATTI 13
  Protherm (Словакия) - CKAT 12 KR13
  Vaillant (Германия) - eloBLOCK VE 12
  Navien (Южна Корея) - EQB 12HW

  ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ЧАСТНА КЪЩА 150 M2
  За отопление на селска къща с площ от 150 м2 можете да използвате електрически отоплителни котли с мощност до 15-17 кВт.
  Моля, обърнете внимание, че данните за необходимата мощност са приблизителни и за професионалния избор на електрически бойлер се изисква план на помещенията на къщата и информация за нейната изолация.

  Актуални модели електрически котли за дом от 150 м2:
  EVAN (Русия) - EPO 15, EPO 18, EXPERT 15, WARMOS NOVATOR 15, WARMOS 15, C2 15, WARMOS-IV-15, WARMOS-M 15, WARMOS-RX 15
  Navien (Южна Корея) - EQB 15HW

  ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ЧАСТНА КЪЩА 200 М2
  За да отоплявате частна къща с площ от 200 м2 с електричество, можете да използвате отоплителни електрически котли до 20-23 кВт.
  Моля, обърнете внимание, че данните за необходимата мощност са приблизителни и за професионалния избор на електрически бойлер се изисква план на помещенията на къщата и информация за нейната изолация.

  Актуални модели електрически котли за къща с площ 200 м2:
  EVAN (Русия) - EPO 24, EXPERT 22.5, WARMOS NOVATOR 21, WARMOS 21, C2 21, WARMOS-IV-21, WARMOS-M 21
  STOUT (Испания) - SEB-0001-000021 21 kW
  Vaillant (Германия) - eloBLOCK VE 21
  Navien (Южна Корея) - EQB 21HW

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите