У дома Как да изберем Климатична техника Моментален или нагревателен бойлер - кое е по-добре?

Моментален или нагревателен бойлер - кое е по-добре?

Наличието на топла вода в крана е често срещано нещо от дълго време. По-лошото е, когато забележим липсата му, тоест веднага усещаме невероятен дискомфорт. Ето защо, често мислим за въпроса как да осигурим топла вода в къща, апартамент или в страната.

В жилищните сгради тази функция е повече или по-малко установена от централното подаване на топла вода. Но често има така наречените превантивни мерки или злополуки, при които човек трябва да се измъкне от ситуацията възможно най-добре.

В домовете, където няма централно отопление, този въпрос е още по-актуален. Така че, в частна къща или в страната трябва да инсталирате индивидуален бойлер. Във всички подобни ситуации остава въпросът кой бойлер да избере като алтернатива на централното водно отопление?

Много хора знаят, че съществуват модерни и достъпни устройства за отопление на водата: подвижни и подвижни подвидове. Остава да разберем при какви условия кой бойлер е по-добър за поток или съхранение?

Видове бойлери

В зависимост от принципа на работа на инсталацията се разграничават бойлерите:

 • Течаща, от името става ясно, че в този случай водата се нагрява в движение. Този тип нагревател осигурява най-бързото загряване на водата, но температурата му зависи от много фактори (температура на входящата вода, мощност на устройството).
 • Натрупваща - водата се събира в резервоар (контейнер), в който стоящата вода се нагрява и поддържа при дадена температура.

Вижте също - Как да изберем бойлер за апартамент: съвет на специалист

Течаща - видове, принцип на работа, плюсове и минуси

Моменталните бойлери са доста популярни. Те са лесни за инсталиране и са малки по размер инсталации. Този тип е разделен на типове:

Газът, отоплението и водата възникват поради изгарянето на природен газ. Устройството осигурява метален радиатор, който се загрява от газова горелка и загрява водата до предварително определена температура.

Електрически, работете от включване към електрическата мрежа. Инсталацията съдържа вграден нагревателен елемент, който загрява метални тръби до висока температура и моментално загрява водата, която тече в тях. Температурата на водата от чешмата зависи от температурата на входа. Сезонът е от голямо значение. През лятото водата ще бъде по-гореща, през зимата - по-студена. За висококачествената отоплителна система има значение силата на самата инсталация, а след това и цената.

Професионалисти:

 1. Малогабаритна.
 2. Загрейте водата моментално.
 3. Непрекъснато подаване на топла вода.
 4. Лесен монтаж на електрически (само връзка за студена вода и свързване към електрическата мрежа).
 5. Газовите инсталации са евтини и мощни.

Минуси:

 1. Електрическите нагреватели с ниска мощност не са в състояние да осигурят желаната температура на водата. През лятото е напълно нормално да се поддържа необходимата температура на водата за домашна употреба. Но през зимата, когато водата при входящата температура е ниска, тя се затопля по-слабо.
 2. Инсталирането на газов уред изисква надзор на специална услуга и достъп до комина.
 3. За ефективна работа на газ е необходимо силно водно налягане.

И двата типа бойлери работят "в движение" и съответно не осигуряват резервоари. Обикновено се инсталират на всеки кран поотделно. Има мощни модели, които са в състояние да осигурят гореща вода от чешмата, дори при силен натиск и независимо от сезона.

Вижте също:

Натрупване - принцип на работа, плюсове и минуси

Такова устройство за нагряване на вода работи кумулативно. Осигурява резервоар (различен по обем), който задържа вода. Нагревателният елемент е нагревателен елемент. За работа е необходимо да свържете тръбата за студена вода към устройството и да я свържете към електрическата мрежа.

Водата се изтегля в резервоара, загрява се и се поддържа при дадена температура. Използва се според нуждите. Тя се напълва автоматично и гарантира, че винаги е наличен определен обем вода при необходимата температура.

Има следните разновидности на този тип бойлер:

 • Директни отоплителни котли - нагряването става поради нагревателния елемент, който изисква връзка с електрическата мрежа.
 • Индиректни отоплителни котли - работят основно от централно отопление. И през лятото, когато отоплението е изключено, водата се нагрява с помощта на нагревателен елемент.

Професионалисти:

 1. Възможността за свързване на повече от един кран. В зависимост от обема на котела.
 2. Ниска мощност.
 3. Ефективност на видовете газови инсталации.
 4. Може да се използва едновременно като източник на отопление

Минуси:

 1. Размери на резервоарите.
 2. Голяма загуба на време за отопление на водата.

Сравнение на нагреватели по основни характеристики

Всички бойлери се различават по видове, имат своите плюсове и минуси. Сред отзивите и двата вида имат добри препоръки. Но все пак, каква е разликата между нагревател за съхранение на вода и нагревател за течаща вода? За да изберете правилното устройство, струва си да анализирате вашите изисквания към него и техническите възможности. Нека разгледаме основните разлики, които характеризират по-ясно двата вида бойлери.

производителност

Най-важният фактор при избора на този тип инсталация. В крайна сметка, колко ефективно и в какво количество всеки от тях може да загрява вода, зависи от нашия избор. Разбира се, има значение къде планирате да го инсталирате. По-специално, за селска къща, в която консумацията на топла вода е само прекъсваща и на нивото на основните нужди на домакинството, не е необходимо да се инсталира мощна и вместима система.

Натрупващ, ви позволява да съберете необходимото количество вода и да я загреете до максимално разрешената температура. Тук няма значение: налягане, температура на водата на входа и други подобни.

Течаща, загрява водата моментално, но говорим за много мощни съвременни устройства. Всъщност, за ефективно светкавично загряване на водата е необходимо доста голямо количество мощност. По принцип устройствата с ниска мощност не са в състояние бързо да загряват силен поток вода, особено когато входът на вода е малък.

Разходи за електричество

Типът за съхранение на отоплителната система използва електричеството спокойно, но постоянно. В крайна сметка процесът на нагряване и поддържане на правилната температура на водата е непрекъснат.

Потокът консумира електроенергия само при отваряне на крана.Разходите обаче ще бъдат многократно по-големи, макар и за кратко време.

Ако получавате общо, то и двете системи имат приблизително еднакви разходи.

Монтаж, монтаж, размери

За да инсталирате съхранението, трябва да изберете подходящото място за закрепване, а именно стената. Не се препоръчва за гипсокартон или дървени подове. Най-доброто място е носеща стена, изработена от тухла или бетон. За да се свържете към мрежата за захранване, просто го включете в контакта.

Инсталирането на поточен модел не изисква специална и скъпа инсталация. Но същественият момент е правилната връзка с електрическата мрежа.

Препоръчва се използването на услугите на специалист в тази област. В края на краищата, за да инсталирате електрически нагревател за потоци, трябва да се постави отделна линия RCD и да се монтира заземяване.

Работен комфорт

Ако е необходимо, бойлерът за съхранение на вода ще осигури нагряване на водата до температура от 95 градуса. Или, напротив, е възможно да се постави ниска граница, ако е необходимо, лятна вода.

Потокът може да осигури главно средната температура на водата. Само модели с висока мощност могат да извеждат вода до 75 градуса. По-голямата част от температурата му няма да надвишава 55 градуса. И след това, при условие че се използва за едно кранче. Ако бъде прикрепена още една точка, тогава с едновременното използване на вода температурата му ще бъде наполовина наполовина.

Грижи и живот

Устройството за съхранение ще продължи средно 5 години. В някои случаи експлоатационният период може да бъде до 10 години. Но посочените условия на работа са възможни само при условие на периодично превантивно почистване на отломки и котлен камък.

Потокът не изисква специално внимание за грижа, с изключение на периодичното отчитане на нагревателния елемент. Неговият експлоатационен живот е 10 и повече години.

Безопасна работа

Устройството за съхранение трябва да бъде пуснато в експлоатация и да се използва по-нататък в съответствие с инструкциите за него.

Течащият тип е някак капризен. Той има висока мощност, обикновено с трифазна система. Поради това се изисква отделно окабеляване и заземяване, за да се избегнат негативни последици.

продукция

Всеки от тези видове устройства са достойни опции. В зависимост от нуждите, обхвата на приложение - тази или онази опция ще бъде подходяща. Не отнема много време, за да разберете основните принципи на всеки от тях. С увереност може да се отбележи, че системите за съхранение са доста ефективни и мощни за използване като основен и постоянен източник на топла вода.

Течащ, това е идеално за лятна вила или други помещения, където разходите за вода са незначителни и променливи в сравнение с нормалното използване на бита.

Във всеки случай, за правилния избор, трябва да се съсредоточите върху собствените си нужди и възможности. И използвайки тези данни, можете лесно да изберете ефективен бойлер за вашите помещения.

Вижте също:

2274 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите