У дома Инсталиране / конфигурация Вградени уреди Как самостоятелно да свържете плота към електрическата мрежа

Как самостоятелно да свържете плота към електрическата мрежа

свързване на плота към електрическата мрежаКотлон всяка година все по-търсен сред домакините. Свързването на плот е много по-трудно от свързването на конвенционален плот. Затова хората често търсят в Интернет информация за това как правилно да свържете плота със собствените си ръце.

Как да свържете всеки тип котлон - електрически, газов, комбиниран - със собствените си ръце. Инструкции и схема на свързване на плота за непрофесионалисти.

Видове и предимства на котлони

  1. Газ.
  2. Електрически.
  3. В комбинация.

Газовите панели обикновено се монтират в помещения с газификация. С такива устройства по време на работа рядко има проблеми. Например газовите котлони Bosch са лесни за използване и са идеални както за ежедневно готвене, така и за гурме ястия за специални случаи.

Видове и предимства на котлони

Напоследък електрическите котлони на Bosch стават все по-популярни поради факта, че повърхността се загрява до желаната температура почти моментално и от естетическа гледна точка електрическите котлони изглеждат по-добре от газовите.

Комбинираните котлони комбинират всички предимства на първите два вида: можете да използвате както газови горелки, така и електрически повърхности. Всеки тип има своя специална схема на свързване.

Бакшиш:

Прочетете също: Как да инсталирате плота в работен плот

Свързване на електрически котлон

Преди да свържете плота към електрическата мрежа, трябва да знаете неговата мощност. Съвременните електрически котлони консумират много електроенергия (до 7 кВт), така че е важно адекватно да се оцени състоянието на електрическото окабеляване, за да се избегне както повреда на устройството, така и случаен пожар поради повреда в електрозахранващата мрежа.

Има два вида електрически котлони:

  • стандартен (с конвенционален метален диск);
  • индукция (те загряват само повърхността, на която стоят чиниите).

Свързване на електрически котлони

Въпреки различния принцип на работа, свързването на електрически котлони става по същия принцип. Изобщо не е необходимо да се обадите на съветника за свързване на плота. Ако стриктно спазвате приложените инструкции, самият свързване на електрически панел няма да бъде труден дори и за непрофесионалистите.

Подготвителна работа

За да спестите място, е обичайно да вградите електрически панел в плота на кухненски комплект.За да направите това, на мястото на планирано поставяне трябва да изрежете правоъгълник с подходящ размер с мозайката и да изградите плота там.

Повечето хора избират традиционното свързване на панела според схемата кабел-щепсел-гнездо. Електриците обаче препоръчват да пуснат отделен проводник, специално подбран за мощността на устройството, директно в разклонителната кутия.

Бакшиш:

Прочетете също: Как сами да ремонтирате плота

Диаграма за свързване на електрически панел

Стандартната клемна кутия на плота, по-специално плота на Bosch - независимо дали е индуктивна или електрическа - има шест контакта (заземен, трифазен - L1, L2, L3, два нула - N1, N2 и заземяващ проводник - PE). Обичайният трижилен кабел, използван в 220 V мрежи, е свързан по този начин. Един от първите три контакта L1-L3 (предварително свързан с джъмпери) свързва фазов проводник (обикновено червен, кафяв или сив). Четвъртият и петият щифт N1 и N2 също са подскочени, а неутралната жица (обикновено синя) е прикрепена към тях. И третото ядро ​​на кабела (жълто-зелено, жълто) е свързано към заземяващия конектор, маркиран със специална PE икона.

В мрежи с напрежение 380 волта, като правило, се използва петжилен проводник. В този случай извадете джъмперите от първите три контакта на клемната кутия и свържете три фазови проводници към тях. Неутралните и заземяващите проводници се инсталират по същия начин, както в случая на трижилен кабел. Използвайки такава схема, можете ефективно да разпределите напрежението, предпазвайки се от токов удар и възможно запалване на окабеляването.

Диаграма за свързване на електрически панел

Друг вариант е да свържете индукционния и електрическия котлон към контакта. В стандартен изход земята обикновено е съсредоточена върху другите два пина. Тогава конекторите за фаза и нула се определят от индикатора за напрежение (можете да използвате най-простата отвертка-тестер: светлината е включена - фаза, изключена - нула). Сглобете щепсела и прикрепете проводниците към клемите, както е в горните примери.

По този начин, не е трудно сами да свържете електрическа повърхност. Достатъчно е да разберете най-простите принципи на електроенергията и да предприемете отговорен подход към бизнеса.

Свързване на котлона

Газова котлона, подобна на електрическа, също е вградена в работния плот, като предварително е изрязала правоъгълник с необходимия размер с мозайката. Препоръчва се да оставите около 5-6 см между плочата и стената за удобство при полагане на спомагателни комуникации.

Тогава е необходимо да изберете струите с подходящ диаметър. Ако имате централизирано захранване с газ, ще ви трябват няколко струи, ако е инсталиран цилиндър, други. Извиването се извършва с газов гаечен ключ, след което ъгловият адаптер се завинтва. Тъй като почти всички котлони са оборудвани със система за електрическо запалване, ще ви е необходима гъвкава защитна тръба за кабела, отговорен за тази функция.

връзка с котлони за газ

След приключване на горните операции плота се вкарва в изрязания правоъгълник и се фиксира отдолу на специални опори. Отгоре пролуките между плота на масата и панела са запълнени с уплътнител или друг уплътнител. Тогава предварително инсталираният ъглов адаптер и изходът от газовата тръба или цилиндър са свързани с гъвкав гофриран маркуч, сертифициран от специалистите по обслужване на газ.

Важно:

Цялата работа по свързването на централната тръба за подаване на газ с газова плоча трябва да се извършва от специалистите на газовата служба на вашата управляваща компания.

Свързването на плота с комбиниран тип се основава на същите принципи, които се прилагат за свързването на електрически и газови панели. Не пренебрегвайте предпазните мерки, спазвайте стриктно инструкциите - тогава можете самостоятелно и най-важното да свържете плота качествено.

11110 1

Една мисъл на тема „Как да свържете плота с електрическата мрежа“

  1. Грегъри:

    Смених старата печка за готвене Zanusi за нова. Новата печка има четири проводника, а не три, както в старата. свързан с цвят (синьо жълто кафяво). Остава само едно черно, не знам къде да го свържа. Без него печката работи. През цялото време тя грешка - една фаза не е свързана

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите