У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем бойлер за апартамента: съвет на специалист

Как да изберем бойлер за апартамента: съвет на специалист

Инсталирането на бойлер със собствените си ръце е трудоемък процес, но поради липсата на топла вода в къщата е невъзможно напълно да вземете вана или душ, да вършите работа в кухнята.

Днес в търговските обекти можете да видите абсолютно различни по външен вид и размер бойлери. А да се ориентирате в голям асортимент понякога е много трудно.

Видове бойлери

Такива устройства са с акумулативен или поточен тип. И двата варианта имат както своите предимства, така и недостатъци.

Течащи устройства

Водата в това оборудване се нагрява чрез преминаване през апарата. Освен това времето за нагряване на поточното устройство е много малко, в рамките на 30 секунди. Предимството на тази техника е нейният размер. Свързването на това устройство може да бъде направено на всяко място, оборудвано с вода и електричество. Но този блок консумира много електроенергия. За да вземете душ обикновено, ще трябва да свържете бойлер с капацитет най-малко 6 кВт. Тоест, за да започнете, ще трябва да инсталирате отделно електрическо окабеляване.

моментален бойлер

Акумулиращи бойлери

Принципът на работа на това устройство е малко по-различен от неговия проточен колега. Водата пълни голям резервоар и постепенно се нагрява в него. Положителното качество на устройството за съхранение е относително ниската му консумация на енергия. Дори за 200 литров резервоар са достатъчни само 2 кВт. Тялото на такъв бойлер има добра топлоизолация, така че водата в резервоара да се охлажда много дълго време.

Изборът на единицата за съхранение се дължи на изчисляването на консумацията на вода на брой хора в семейството. За трима души е достатъчно да си купите продукт с вместимост 150 литра. Отрицателна характеристика на такова устройство е работното време. Бързо загрейте водата в нея няма да работи.

Вижте също:

Акумулаторен бойлер

Газ, електрически или косвен

Всеки тип бойлер е удобен по свой начин.

електрически

Повечето потребители предпочитат електрическата опция.

Това се дължи на няколко фактора:

 1. Ако инсталацията се извършва в страната или в провинцията, където има проблеми с доставката на газ, такъв апарат е най-подходящ.
 2. Днес електричеството е най-достъпният вид носител на енергия.
 3. Направете сами инсталирането на бойлер е много по-просто.
 4. Устройството работи от 220 V контакт.
 5. В тези устройства няма проблеми с връзката.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите електрически бойлери на годината
Електрически бойлер

Газ

Те са по-малко популярни, тъй като работят само ако има основно захранване с газ. Работата му ще е по-евтина поради причината, че цената на газа е по-ниска от електричеството. Но свързването самостоятелно няма да работи. Това трябва да се прави само от специализирана компания.

моментален газов бойлер

Непряк

Такива бойлери са по-подходящи за частни къщи. Водата в резервоара за съхранение на устройството се нагрява от котела. А това от своя страна се нагрява чрез изгаряне на газ или твърдо гориво.

Косвен бойлер

Монтаж на бойлер

По правило инсталирането както на поточно, така и на съхранетелно устройство се извършва в баня. Бойлерите за съхранение на вода трябва да бъдат разположени на носеща стена. Тъй като с пълни резервоари те имат голяма тежест. Друг момент, който трябва да се вземе предвид при пускането на оборудването, е разстоянието от бойлера до изпускателния кран. Тази празнина трябва да бъде възможно най-кратка. Спазването на това условие ще намали топлинните загуби на вода.

За инсталиране ще ви трябва:

 • пробивна машина;
 • отвертка;
 • самонарезни винтове;
 • отвертка;
 • клещи;
 • изтръгне;
 • дюбели;
 • меден двужилен кабел;
 • пластмасова тръба

Вижте също - Газов бойлер или бойлер - кое е по-добре да изберете?

Процес на инсталиране на бойлер

 1. На избрано място скобите се закрепват към стената с помощта на винтове. На тях е окачен водонагревател. Основното е, че тя е правилно изложена. Тоест, не трябва да има изкривявания или измествания.
 2. Следващата стъпка включва инсталиране на устройството към електропровода. Устройството на устройството за съхранение позволява този процес да се извърши в опростена версия, отколкото при инсталиране на пропускащо устройство. Това се дължи на факта, че устройството за съхранение работи само от време на време, което означава, че натоварването на окабеляването е по-малко. На поточния блок водата загрява моментално, следователно силата на тока трябва да е голяма. Не можете да го включите в обикновен контакт, тъй като той просто не може да издържи. За такова устройство се препоръчва да се използва индивидуална линия от щита. Най-добре е да поверите тази инсталация на специалисти.
 3. След това се прави връзка с водоснабдяването. Преди тази работа трябва да изключите водата в къщата и да освободите излишното налягане (за това е достатъчно просто да отворите всеки кран). След това върху водопровода трябва да се постави спирателен вентил. Ако някога се налага да ремонтирате оборудване, с помощта на този клапан можете да блокирате водата. На следващо място е инсталирането на тройници. Ако качеството на водата е желателно, струва си да инсталирате филтри. След това, на входа на студената вода, предпазният клапан трябва да се завинтва на устройството. Необходимо е, ако е необходимо, да се освободи налягането в бойлера. Освен това между тройниците и устройството се монтират пластмасови тръби. В изходната тръба се завинтва специална дюза, включена в комплекта на бойлера. Стегнатостта на ставите се фиксира с помощта на пластмасови или гумени маншети.

Когато се извърши връзката към водоснабдяването, трябва да се провери за течове. За тази цел трябва да отворите крана за подаване на топла вода от устройството и студения кран от водоснабдяването. Когато резервоарът е пълен и водата тече от крана, трябва да затворите крана и да проверите местата за свързване за течове.

Направете самостоятелно инсталирането на бойлер е необходимо само ако имате опит с водопровод. В противен случай е най-добре да оставите тази работа на специалисти.

Вижте също:

2887 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите