У дома Как да изберем Малки домакински уреди Кой е най-добрият материал за електрическа кана?

Кой е най-добрият материал за електрическа кана?

Електрическите чайници днес са една от най-често срещаните единици на малките домакински уреди. Удобно устройство, което моментално затопля вода за приготвяне на топла напитка или за други цели. В забързаното ни и активно ежедневие това е доста полезно нещо. Почти във всяка кухня има такова домакинско устройство. Асортиментът им е представен от богат избор. Всички те се различават помежду си: фирма, обем, мощност, дизайн, цена и материал на производство.

Въпреки значимостта на това устройство в ежедневието, постоянно се дискутира между потребителите. Вреден ли е електрическата кана при ежедневна употреба, както и какъв материал е с по-добро качество?

Нека разгледаме основните характеристики на електронните чайници за дома и да разберем какъв материал да изберете.

Предимства и недостатъци на електрическите чайници

Всички ние подчертаваме положителните страни в процеса на използване на тези устройства, толкова повече те са безусловни и създават определени удобства в ежедневието ни. Тази техника има няколко предимства. А именно:

 • Незабавно загряване на водата, което ни спестява време за приготвяне на любимите ни напитки. Особено сутрин, когато имате нужда от незабавна порция сутрешно кафе, за да се събудите.
 • Автономна. Не е обвързан с други кухненски уреди или мебелен комплект. За да го включите, се нуждаете само от контакт. Следователно, той може лесно да се позиционира във всеки ъгъл и да се пренася от място на място.

В допълнение към основното предназначение, различни модели могат да съдържат доста интересна функционалност, сред които:

 • Загряване на вода до предварително определена температура. Съгласете се, не във всички случаи се нуждаете от хладна вряла вода. Много напитки се приготвят при ниски температури, а от своя страна са приемливи за консумация едновременно.
 • Поддържане на зададената температура на водата, което ви позволява винаги да имате топла / топла вода в чайника. Това е особено вярно, когато в къщата има малки деца и често изведнъж се налага да имате под ръка топла вода за приготвяне на напитки, разреждане на млечна формула, лекарства и други подобни.
 • Алармен звук за кипене Много полезно нещо. Често се случва собственикът да сложи водата и да забрави за нея. И тя не само кипна, но вече имаше време да се охлади.
 • Многоцветните подсветки придават специално настроение, игривост, докато се занимавате с домакински работи.
 • Закъснение на таймера Сега можете спокойно да отидете до душа и да настроите таймера, така че когато излезете, водата в чайника е готова да направи напитка.
 • Приятна функция, която ще премахне хлора от водата. Интензивно кипене.
 • Повечето чайници са оборудвани със сензор, за да се предотврати включването на уреда, когато в него няма вода. Това ще помогне да запазите устройството в случаите, когато сте забравили да черпите вода.
 • Наличието на филтри за филтриране на особено твърда вода.
 • Най-новите модели имат вградена функция за дистанционно управление на смартфон.
 • Едно от важните предимства е, че по-новите модели са по-енергийно ефективни. Това всъщност винаги е бил първият недостатък на използването на тези устройства в ежедневието поради високата цена.

Въпреки положителните си страни, такова устройство има определени недостатъци. Сред които:

 • Възможност за генериране на неприятна токсична миризма при нагряване. Най-често причината е евтиният материал на тялото на самото устройство - пластмаса. Такъв недостатък може да се наблюдава както при първите моменти на употреба, така и по време на всички допълнителни операции.
 • Проблеми с окабеляването при използване на устройството. По-специално, неговият огън. Това се дължи на непоносимото старо електрическо окабеляване на мощни електрически чайници.

Вижте също:

Какъв материал е по-добър за електрическите чайници

За да може любимият ви чайник да служи дълго и ефективно, вие трябва да сте отговорни за неговия избор и преди да купите, внимателно оценете всичките му плюсове и минуси.

Вече стана ясно, че опцията за чайник може да бъде от различни видове. Остава само да решите кое от всичко това е необходимо за вас. Важно е да избирате не от броя на функциите като цяло, а от наличието на функции, които са необходими за вас. Да кажем, че не всеки има нужда от таймер за обратно отброяване или функция за дистанционно управление. Но колкото повече възможности има една техника, толкова по-висока е цената.

Ето защо е по-добре да се концентрирате върху висококачествени устройства с необходимата функционалност. По-специално, самият материал на тялото на електрическата кана играе важна роля. За да отговорим на въпроса коя електрическа кана е по-добра от метална или стъклена, пластмасова или керамична, нека разгледаме по-подробно всеки от тях.

Вижте също - Избор на термо саксия за дома

Пластмасов

Чайниците, направени от този материал, бяха едновременно много популярни, защото се радват на следните предимства:

 • Средната или ниската цена на устройството.
 • Лек и лесен за работа.
 • Голям избор в дизайн и цвят.

Но това не е цялата характеристика. Големият и смел проблем на пластмасовите електрически чайници е тяхното влияние върху здравето. Ако материалът на корпуса е с лошо качество, това се усеща от миризмата и вкуса на водата. Това се дължи на това, че при нагряване до висока температура пластмасата излъчва вредни вещества.

Ако говорим за чайници на известни европейски компании, трябва да се отбележи, че те правят модели от висококачествена пластмасова храна. Този има както външен вид, така и мирис отличен от евтината нискокачествена пластмаса.

Обърнете внимание на всички, че срокът за безопасно използване на пластмасов електрически чайник е три години.

Екологично чистата пластмаса не излъчва миризма при нагряване, освен при първата употреба.

Ако вашият избор все пак падна в полза на пластмасово устройство, тогава изберете поне едно, което е направено от поликарбонат.

Три най-добри модела с пластмасов калъф

 1. Bosch TWK 3A011 / 3A013 / 3A014 / 3A017
 2. Philips HD4646
 3. De'Longhi KBLA 2000

Вижте също - Как да поправите топлинна пот със собствените си ръце

метал

Пластмасовите чайници бяха заменени с метални и веднага станаха популярни поради следните предимства:

 • Модерен дизайн.
 • Дълготрайност.
 • Дълготрайност.
 • Природосъобразен.

Ако говорим за ключов аргумент - за вредата или ползите за здравето, тогава чайници с такъв случай се използват за разглеждане на екологично чисти. Тук трябва да се разбере следното. Металните чайници могат да бъдат направени от алуминий или неръждаема стомана.

При нагряване алуминият може да отделя железен оксид във вода.Неръждаемата стомана е безопасна в това отношение и не отделя вредни за здравето вещества.

Вярно е, че водата в чайника от неръждаема стомана не може да бъде оставена дълго време и след това да се използва. Ако водата е в контейнера през деня, тогава железният оксид също ще се отдели в малко количество във водата.

Що се отнася до операцията, струва си да се има предвид, че металът се загрява бързо и задържа топлината за дълго време. Затова е удобно, когато тялото има декорации под формата на гумени подложки или двоен слой (метал в средата, пластмаса отгоре), за да се предотвратят изгаряния.

Топ 3 чайници с метално тяло

 1. Bosch TWK 1201N
 2. Philips HD4667
 3. Smeg KLF03

Вижте също - Термопот или чайник: кое е по-добре и защо?

керамика

Керамични електрически чайници за истински естети. Това е абсолютно приемлив материал, при нагряване той не отделя вредни вещества и не влияе на вкуса и миризмата на вода. Има определени характеристики:

 • Елегантен външен вид. Дизайнът позволява адекватното му поставяне на гостоприемна маса. В допълнение, тези чайници често се предлагат с кухненски комплекти.
 • Голям избор в дизайна, цвета и производителя.
 • Дебелите стени на материала запазват топлината вътре за дълго време.
 • Поради гладката вътрешна повърхност, той практически не образува мащаб по стените.
 • Няма контакт на вода с ток, тъй като керамиката не му позволява да премине.
 • Водата запазва естествения си вкус и мирис.

Сред недостатъците трябва да се отбележи:

 • Дълго време за отопление поради дебелите стени на устройството.
 • Тежка и крехка, следователно изисква много внимателно боравене.
 • Цената е висока.

ТОП 3 керамични чайници

 1. Polaris PWK 1731CC
 2. Gorenje K10C
 3. DELTA DL-1233

Вижте също - Как да премахнете накрая от електрическа кана: тайните на домакините

Стъкло

Стъклото е модерна версия на електрическата кана. Обикновено те се вписват перфектно в стиловете на съвременните тенденции: модерни, таванско помещение.

Има прост и сбит външен вид. Моделите често са оборудвани с цветна подсветка, която придава ненадминат вид на инструмента по време на работа. Изработено от устойчиво на топлина прозрачно стъкло. Той има редица предимства, включително:

 • Уникален дизайн.
 • Прозрачен контейнер ви позволява да наблюдавате нивото на пълнене с вода и процеса на завладяващо барботиране при варене.
 • Стъклото е екологично чист материал, който не отделя токсини.

Сред недостатъците е невъзможно да не забележите:

 • Чупливост, независимо от дебелината на стъклото, това е крехък и деликатен материал.
 • Лекият варовик се забелязва веднага и разваля идеалния вид.
 • При нагряване съществува риск от образуване на камъни, така че бъдете внимателни с това.
 • Достатъчно тежка с тегло, така че за децата ще бъде доста трудно да маневрират.

Най-добри стъклени чайници

 1. REDMOND SkyKettle G200S
 2. Kitfort KT-601
 3. Polaris PWK 1767CGL

Вижте също - 10 най-добри електрически чайника с термостат според отзивите на клиентите

продукция

Когато избирате, трябва да обърнете внимание на дръжката. В идеалния случай това е стъклен чайник с пластмасова дръжка. Ако дръжката е метална, това ще създаде неудобство. Постоянно се загрява и преди да вземете чайника, ще трябва да се въоръжите с ръкавица с фурна.

Ако говорим за вкуса на водата, тогава при използване на всеки тип електрическа кана, тя ще бъде различна по вкус. По-специално след провеждането на експериментални проучвания беше разкрито следното. Приготвеният чай от вода, загрята от пластмасова кана, има непоносим вкус и мирис. Това остро се празнува, изкривява вкуса и миризмата на напитката.

Металните чайници са по-нежни в това отношение. Тоест, те са практически незабележими, но във водата все още има лек кисел вкус и специфична миризма.

Загрята вода в керамични и стъклени съдове има абсолютно естествено. Не съдържа чужда миризма или вкус. И тъй като знаем защо, тези материали не отделят вредни вещества.

Обикновено покупките се извършват в рамките на планирания бюджет. Правейки избор не забравяйте, че качеството на устройството може да повлияе на състоянието на вашето тяло.Обмислете всички горепосочени фактори за различните видове модели и направете правилния избор в своя полза.

По-специално, за да се замени разширената функционалност с по-лошо качество, е по-добре да се даде предпочитание на чайник с основните функции, обаче, от висококачествен материал.

Вижте също:

23106 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите