У дома Как да изберем телевизори Как да изберем телевизор за вашия дом: съвет на експерт

Как да изберем телевизор за вашия дом: съвет на експерт

Днес телевизията вече не е нещо изненадващо и недостижимо. Такова чудо на технологиите има буквално във всеки дом. Съвременният пазар ежедневно предлага все повече и повече нови модели, пълни с „модерни“ технологии.

За да си купите наистина добър телевизор и да не плащате надплащане за онези опции, които никога не могат да ви бъдат полезни, трябва предварително да разберете новите тенденции и тенденции. Съвети от консултантите по продажбите не винаги са полезни. В крайна сметка основната цел на такива помощници е да продават бързо и на по-висока цена. Това важи особено за онези модели, които дълго се задържат на рафтовете на магазините и не отговарят на нуждите и очакванията на потребителя.

След това ще анализираме коя телевизия е по-добре да изберете година според експерти и на какво наистина си струва да се обърне внимание при закупуването на това скъпо оборудване.

Какво да търсите при избора

Правилният избор на модерен телевизор зависи от много параметри. И въпросът за цената тук далеч не е на първо място. Ясно е, че добрият телевизор не може да бъде евтин. Не забравяйте обаче, че ще използвате оборудването повече от един месец, а може би дори и година. Затова въпросът за спестяването за сметка на качеството не си заслужава. В същото време трябва предварително да помислите кои функции са важни за вас и кои можете спокойно да жертвате, като същевременно спестявате значително. И така, ето.

 1. Тип на екрана
 2. Тип подсветка
 3. диагонал
 4. Резолюция на екрана
 5. формат
 6. Време и честота на реакция
 7. Яркост и контраст
 8. Качество на звука
 9. интерфейс
 10. Допълнителни функции
 11. операционна система

Вижте също - Рейтинг на най-добрите телевизори на годината

Тип на екрана

Това е първият параметър, на който трябва да се обърне внимание. На пазара са представени следните технологии:

 • CRT, Това е най-евтиният и, може да се каже, „праисторически“ вариант. Този тип телевизор вероятно е имал във всяка съветска къща и много баби и дядовци могат да го видят и днес. Основните качества на този тип телевизор са ниска цена и дълъг живот. В същото време те са доста обемни и имат минимална функционалност. Освен всичко друго е доказано, че продължителното гледане на телевизия с такъв екран се отразява негативно на зрението.
 • LCD - течен кристал (LCD), При сравнително ниска цена тези модели могат да се похвалят с добро качество на картината, високо цветопредаване и малка дълбочина. Основният недостатък на такива екрани е фактът, че те са склонни да изгарят. Затова те трябва да бъдат поставени така, че да не са изложени на пряка слънчева светлина. В противен случай на времето на екрана ще се появят петна.
 • LED екрани, Това са много по-модерни модели. За разлика от LCD дисплеите, той използва LED матрично подсветка.Така че по отношение на размера, те са дори малко по-тънки от техните LCD колеги. В същото време LED-екраните радват с добро качество на картината и „ядат“ много по-малко електроенергия.
 • Плазмени панели, Тук екранът не е кристали с течност, а запечатани клетки, пълни с газ. Така по друг начин те могат да бъдат наречени "без газ". Благодарение на този дизайн, техниката, въпреки че предоставя по-добра картина и не избледнява, но консумира значително повече електроенергия. Освен това плазмените модели просто не могат да бъдат направени малки. Минималният размер на екрана в този случай ще бъде 32 инча.
 • Лазерни екрани, Едно от сравнително новите разработки (по-малко от 10 години). Такива екрани имат дълъг живот и консумират малко електроенергия. В този случай картината е с доста добро качество. Може би основният им недостатък е високата им цена.
 • Проекция. Такива модели са силно противоречиви по отношение на съотношение цена-качество. Демонстрирайки добро цветово възпроизвеждане и качество на изображението, те в същото време са предразположени към появата на „счупени“ пиксели. Части от екрана просто ще изгорят с времето, намалявайки качеството на изображението. Освен това прожекционните модели имат ограничен зрителен ъгъл, което също не допринася за тяхната популярност.

Друг критерий за избор на телевизор са физическите параметри на екрана. Съвременните модели са плоски и вдлъбнати. Първите са най-разпространени, доста популярни са и са много по-евтини. Последните имат способността изцяло да потопят зрителя вътре в картината, да създадат ефекта на присъствие. Излишно е да казвам, че вдлъбнатите модели са значително по-скъпи.

Тип подсветка

Видът на подсветката също влияе върху цената на телевизора и качеството на предоставеното изображение. В зависимост от сумата, която сте готови да похарчите за покупката. Можете да изберете едно от следните:

 • Edge LED - Модерни модели с добър зрителен ъгъл. Светодиодите в него са разположени по контура на екрана, като по този начин създават някакъв светещ кадър. Това ви позволява да направите устройството тънко и доста икономично.
 • Директен светодиод - по-модерна технология. Тук светодиодите са разпръснати по цялата равнина. Настройката може да се извърши за всеки отделен диод. Това позволява лесно да регулирате локалното затъмняване на цветовете, което от своя страна ви позволява да направите картината по-ярка и по-контрастна. Телевизорите с Direct LED технология дават по-цветно и "сочно" изображение.
 • QLED - изобщо не осигурява устройство за подсветка. Технологията включва използването на квантови точки, които действат като подсветка. Такива телевизори предават цветовете, най-приемливи за човешкото око. Картината ще бъде ярка, но много естествена, не „кисела“. Такъв телевизор е много по-скъп от останалите, обаче този факт не го прави по-малко популярен.
 • OLED - ултрамодерно развитие. Вместо блок за подсветка тук се използват диоди, покрити с фосфор, който свети, когато преминава електрически импулс. Такива модели имат най-голям ъгъл на видимост. Дори ако гледате любимите си предавания с часове, очите ви никога няма да се уморят. Въпреки това, не всеки може да си позволи такъв телевизор. Цената на моделите е наистина висока.

диагонал

Друг важен параметър. На пазара можете да намерите модели от 14 до 110 инча. Кога избор на диагонал заслужава да се съсредоточите не само върху популярността на модела, но и върху следните критерии:

 1. Размери на стаята. Колкото по-голямо е разстоянието от позицията за гледане до стената, върху която ще бъде поставено оборудването. За малки стаи, като спалня или кухня, е подходящ малък модел, а за голяма зала оборудването трябва да е подходящо. За приблизителна оценка на размера на диагонала, измерете разстоянието. Размерът на телевизора трябва да бъде приблизително 1/4 от разстоянието до позицията за гледане (разбира се, трябва да измервате в същите единици).
 2. Предназначение.Ако имате нужда от телевизор в кухнята, за да гледате сутрешни и вечерни новини, 26-инчов екран ще е достатъчен. За подреждането на домашно кино е по-добре да вземете предвид по-големи размери. Ако размерът на стаята позволява, можете да "започнете" от 55 инча. Диапазонът от 32 до 55 "е потребителски рейтинг страхотен за голяма спалня или дневна със среден размер.

Вижте също - Как да намерите оптималния диагонал на телевизора

Резолюция на екрана

Тази концепция крие размера на картината, измерена в пиксели. Колкото по-голям е този параметър, толкова по-добре и по-остро изглежда изображението. Днес има 4 основни типа на този параметър:

 • HD (1280x720 или 1366x768 пиксела) - тази резолюция е присъща на малки евтини модели, напълно е достатъчна за „кухня“ версия.
 • Full HD (1920 x 1080) - най-често срещаните устройства. Качеството на изображението е доста средно, ценовата политика е достъпна. По-голямата част от устройствата са оборудвани с тази технология.
 • Ultra HD - 4K (4096x2160 или 3840x2160) - технологията е присъща на модели с диагонал най-малко 32 инча. Осигурява много високо качество на изображението, но е доста скъпо. виждам рейтинг на най-добрите 4K телевизори.
 • Ultra HD - 8K (7680x4320) - ултра модерни технологии, за съжаление все още не са достъпни за повечето потребители. И изборът на модели, поради високата цена, не е толкова разнообразен.

Когато избирате, трябва да се съсредоточите не само върху портфейла си, но и върху целите, за които е закупен телевизорът. Ако планирате да гледате аналогови предавания, няма смисъл да купувате устройство с FHD технология, камо ли UHD. Максималният сигнал, който може да "тече" през кабела, ще бъде значително по-нисък. Високите дефиниции са задължителни за всеки, който иска да гледа филми с висока разделителна способност или да се свърже с игрови платформи.

формат

Този параметър идва директно от предишния. Повечето съвременни телевизори имат 16: 9 широкоекранен дисплей. Този показател е най-популярен, той се поддържа от огромното мнозинство от телевизионни програми, видеоклипове и филми. Това е и най-физиологичният показател за човек, съдейки по резултатите от изследванията, проведени от учените. Има и други популярни формати - 21: 9 и 16:10. Използват се на телевизионни екрани с големи диагонали.

Време и честота на реакция

Това е още един показател, на който си заслужава да се обърне внимание. Времето за извикване е параметър, който характеризира промяната в положението на кристала във всеки пиксел. Зависи от това колко бързо изображението ще се промени по време на движение. Ако този индикатор е недостатъчен, така нареченият цикъл ще се вижда на екрана, което не е много удобно.

Степента на опресняване също е важен показател. Колкото по-голям е броят, толкова по-добре. Добрите телевизори от среден клас имат честота на опресняване от поне 400 Hz. Най-високата скорост достига 1000 Hz.

Яркост и контраст

Картината на добър телевизор трябва да е ярка и сочна. В този случай устройството не трябва да работи на границата на възможностите си. За да проверите, помолете консултанта да вземе дистанционното управление и да покаже подходящата скала в настройките. Ако има средни позиции, всичко е наред. Ако плъзгачът е избутан до ръба, те се опитват да ви заблудят, като изкуствено повишават качеството на изображението на доста ниска цена.

Качество на звука

Този параметър е важен и при избора на телевизор. Колкото по-ясен е звукът, произвеждан от високоговорителите, толкова по-удобно ще бъде гледането. Телевизорите с вграден декодер Dolby Digital и поддръжка на NICAM имат най-добро звуково представяне. При добрите телевизори общата мощност на стерео високоговорителите е най-малко 20 вата. Най-добре е ако акустиката е многоканална.

интерфейс

Когато избирате нов телевизор, не забравяйте да го прегледате отстрани и отзад.Именно на тези места най-често се намират "гнезда" за свързване на различно оборудване: игрова конзола, тунер, уеб камера, слушалки, флаш устройство и т.н. Колкото повече от тези конектори на вашия телевизор, толкова по-добре. Най-популярните са:

 • USB порт. Тук са свързани уеб камери, Wi-Fi, флаш устройства, слушалки, клавиатури и мишки. Така че един такъв конектор няма да е достатъчен.
 • Това включва предаването на аудио и видео сигнали от компютър, видеокамера, игрални платформи и конзоли и т.н.
 • PAL - "гнездо" за аналогово излъчване.
 • DVB-C / DVB-S - за сателитна телевизия и цифрова.
 • Този порт се използва за синхронизиране на телевизия и видеорекордер.
 • Мини жак или Jack5. Тук са поставени слушалки.
 • S-Video. Аналогов порт за прехвърляне на снимки от компютър към телевизор.

Когато купувате, обърнете внимание, че наличните конектори съответстват на наличните в оборудването, което вече сте закупили. В противен случай няма да можете да ги използвате.

Допълнителни функции

Съществуват и редица полезни функции, които имат съвременните телевизори. Дали имате нужда от тях или не, определете сами. Просто ще изброим всички възможни „джаджи“ на съвременните технологии:

 1. 3D екран. Достатъчно е да добавите специални очила към телевизора и вече няма да е необходимо да посещавате киното. Можете да се насладите на триизмерно изображение у дома, без да оставяте любимата си дивана. Струва си да запомните, че когато гледате 3D филми за дълго време, очите ви могат да се уморят и да се наранят.
 2. Поддръжка за Wi-Fi. Така вие ще „сърфирате“ в Интернет направо през телевизора. Необходимо е такава технология да не изисква допълнителни проводници, това е неудобно.
 3. Екран против отблясъци. Дори при много интензивна светлина телевизионният екран няма да се превърне в огледало. Гледането на такава телевизия е много по-удобно.
 4. Картина в картината. Тази технология ви позволява да преглеждате няколко канала наведнъж.
 5. Поддържане на карта с памет. Телевизорът има специален конектор, който ви позволява директно да свържете памет от смартфон, камера или телефон.
 6. 24p Истинско кино. Функцията ви позволява да подавате изображението точно с честотата, тъй като е било заснето - 24 кадъра / сек. При този вид гледане очите се уморяват много по-бавно.
 7. Функцията ви позволява да направите пауза на излъчването. Това не е възможно на прости телевизори. Системата Time Shift ви позволява да не пропуснете нито една минута от интересен филмов или футболен мач.
 8. Умен телевизор. Предавайте филми и друго онлайн съдържание директно от интернет. Просто трябва да свържете телевизора към мрежата.
 9. „Списък с любими програми“. Позволява ви да добавяте към любими каквото ви харесва. Не е нужно постоянно да прелиствате канали и да следите времето.
 10. С тази технология можете да предавате поточно съдържание директно от вашия смартфон. Не са необходими проводници за това.
 11. Контрол на гласа и жестове. Вече не е необходимо да сте сигурни, че дистанционното управление не е загубено. Технологията е толкова специфична, че много хора не могат да свикнат с нея.
 12. Прогресивно сканиране. Технологията ви позволява да получите по-ясно и по-високо качество на изображението поради последователното предаване на кадри.

Това не е всичко, което могат да направят съвременните телевизори. Струва си да се отбележи, че въпреки че повечето функции са доста удобни, не винаги си струва да харчите допълнителни пари. Потребителите отбелязват, че повечето „звънци“ се отегчават след няколко месеца употреба и стават просто скъпо пълнене.

операционна система

Съвременните телевизори са оборудвани с напълно различни операционни системи. Всеки от тях има както предимства, така и недостатъци. Въз основа на отзивите на потребителите - всичко е въпрос на навик. Някой харесва едно, а някой друг. Следователно не трябва да правите този параметър основен критерий за избор. Има няколко основни операционни системи:

 1. Tizen - типичен за Samsung;
 2. WebOC - LG работи върху него;
 3. Android TV - използва се в телевизорите Philips и Sony;
 4. Firefox OS - използва се от Panasonic.

Коя фирма да изберем

Производството на телевизори стана толкова широко разпространено, че на пазара все повече се появяват модели с имена, които не означават нищо за клиентите. Разбира се, това изобщо не означава, че са с лошо качество. Ако обаче не искате да изкушите съдбата, е по-добре да дадете предпочитание на доказани марки:

 • Lg Южнокорейска компания, която произвежда този тип оборудване от много години. Тя беше една от първите, която въведе OLED технология и демонстрира доста добри резултати по този въпрос. виждам рейтинг на най-добрите модели от LG.
 • Samsung Друга компания е от Южна Корея. Този производител продава най-големия брой телевизори с QLED технология, за които говорихме по-горе. виждам рейтинг на най-добрите модели на Samsung.
 • Philips - моделите на китайската компания TP Vision демонстрират една от най-добрите комбинации между качество и стойност на стоките. Преди това запазената марка е принадлежала на холандска компания, но впоследствие е била продадена. виждам рейтинг на най-добрите телевизори Philips.
 • Toshiba Е една от малкото марки, която самостоятелно произвежда течни кристални матрици за своите дисплеи.
 • Sony - доста скъпа японска техника, която междувременно изглежда много привлекателна. виждам рейтинг на най-добрите Sony телевизори на годината.
 • Panasonic Друга популярна японска марка. Според оценките на купувачите, тази техника е доста висококачествена. Някои оплаквания са предизвикани може би от технологията Smart TV.

Вижте също - Коя марка е най-добрият телевизор

Доста добри модели се произвеждат и от Sharp, VVK, AKAI, DEXP и Supra. Полузабравените марки HORIZONT, ​​Thomson, Hitachi и JVC са малко по-ниски по качество, но и доста популярни. Преди да дадете предпочитание на определен модел, не бъдете твърде мързеливи, за да съберете максималния обем информация за него. "Преминете" по форумите, изучете реалните отзиви на тези, които вече притежават такава техника. Така че ще научите от първа ръка за предимствата и недостатъците на конкретен модел.

Нека да обобщим

Когато знаете как да изберете телевизор за вашия дом, офис или лятна вила, можете спокойно да отидете да пазарувате. Сега никой консултант няма да може да ви убеди да купите нещо, от което абсолютно не се нуждаете. За да изберете качествен продукт, достатъчно е предварително да проучите всички препоръки, да решите необходимите параметри и да разберете какво точно може да бъде закупено за наличната сума.

Обърнете внимание на форматите, поддържани от устройството. Най-популярните са MPEG-4, MKV и XVid. Точно в магазина можете да проверите качеството на звука, да изучите ъгъла на гледане и да оцените цветното съдържание на картината. Попитайте продавача за дистанционното управление и прегледайте менюто. Слушайте чувствата си - системата за управление трябва да бъде интуитивна и неусложнена. И, разбира се, трябва да ви хареса телевизора визуално. В крайна сметка тя ще се превърне в основна украса на хола или спалнята в продължение на няколко години.

За да изберете най-добрия телевизор, съберете малко листче за мами за себе си. Проверете всички най-важни качества и сравнете с наличното количество. Използвайки нашите съвети, вие със сигурност ще намерите точно това, от което се нуждаете много бързо.

Вижте също:

70205 3

3 мисли за „Как да изберем телевизор за вашия дом: експертни съвети“

 1. Paul:

  Брашно по избор) DEXP U65D9000K или SAMSUNG UE55MU6100
  Не е възможно да се сравни в магазин „на живо“ (не е възможно да се стигне далеч) и тези две копия не винаги са налични.
  Какво да избера от тези двама, за да отида и да вземем със сигурност?

  Окото иска 65-инчов екран), а мозъкът казва, вземете Samsung)

  1. amaksil1:

   Мозъкът няма да посъветва лошо. Ще бъдете доволни от Samsung.

 2. Яна:

  Вземете го от Philips, аз лично имам 65PUS6412 у дома, много готин модел

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите