У дома Правила за работа Малки домакински уреди Термопот или чайник: кое е по-добре и защо?

Термопот или чайник: кое е по-добре и защо?

Човешкият живот не е пълен без топли напитки: чай, кафе, шоколад, какао. Всеки път врящата вода не е много удобна, така че са създадени устройства като електрическа кана и термопот. Те се захранват с електричество и спомагат загряването на водата до желаната температура. Въпреки факта, че изпълняват едни и същи функции, те все още имат фундаментални различия. За да направим правилния избор, ще се опитаме да отговорим на въпроса: „Какво е по-добро от термопот или електрическа кана?“

Принцип на работа

Чайникът ще заври вода само за няколко минути и ще се изключи автоматично. Но постепенно водата се охлажда, отнема около 20-30 минути, в зависимост от температурата на въздуха в помещението. Електрическата кана може да се пренася, ако е необходимо, от една стая в друга. По принцип обемът му не надвишава 0,5-3 литра, но купувачите обикновено избират чайник с обем от един и половина до два литра. Електрическите чайници на пазара са представени в голям асортимент. Производителите предлагат версии в различни стилове, модификации и с различни случаи - метал, пластмаса, керамика и дори стъкло.

Термичната пот неподвижна, побира 2,5-6 литра вода. Термопот е хибрид на чайник и термос. Можете да кипнете вода в него, което ще поддържа температурата за 10-15 часа. Разбира се, след няколко часа температурата ще спадне до 80-70 градуса, но това ще бъде достатъчно за чаша гореща напитка.

Процесът на варене на течност в термопот отнема много повече време, отколкото в електрическа кана. Това ще отнеме най-малко 15 минути, а при някои модели дори 30 мин. Подаването на вода може да бъде ръчно или автоматично.

Вижте също:

Каква е разликата

Преди да направите избор, нека разгледаме по-подробно каква е разликата между тези устройства:

 1. Чайникът консумира електроенергия само за кипене на вода, но за термопот е необходимо постоянно електричество: за да заври вода и да поддържа необходимата температура.
 2. Размери и мобилност - в тази категория най-добрият вариант е електрическа кана.
 3. Почти всички термични потоци имат водни филтри, които трябва периодично да се сменят.
 4. Обикновено тялото на електрическа кана се нагрява много. Това се отнася главно за стъклени и метални агрегати. В това отношение термопотът е много по-безопасен - стените му задържат топлина и не се нагряват, така че възможността за нараняване е изключена.
 5. В някои модели на термичната пот има два контейнера за вода, в един от които можете да регулирате температурата на отопление. Благодарение на това можете едновременно да изтегляте вода с различни температури, като охладител.

Функционални характеристики на електрически чайници

Ако говорим за функционалността на евтин чайник, тогава няма нищо особено в това. Но устройствата, свързани със средния и премиум клас, получиха:

 • Таймер.
 • Функция на блокиране на включването без вода или от случаен старт.
 • Будилник.
 • Часовник.
 • Отопление.
 • Термостат.
 • Дистанционно управление чрез мобилно устройство.

Функционални характеристики на топлинния пот

Термичната пот е много по-удобна за използване и по-функционална. Простите модели съдържат 3-4 температурни режима. Сред спомагателните функции могат да бъдат идентифицирани:

 1. Замък от децата.
 2. Заключване на устройството без вода.
 3. Заключване на капака по време на накланянето.
 4. Регулация на температурата
 5. Индикатор за нивото на водата, филтър, почистване.
 6. Допълнителен капацитет.

Вижте също - Как да премахнете котлен камък в електрическа кана: тайните на домакините

Плюсовете и минусите на електрическите чайници

Електрическите чайници замениха конвенционалните чайници, които бяха икономични, тъй като газът беше използван за кипене на вода, но този процес беше дълъг. Но новото устройство все още има не само предимства, но и недостатъци.

Ползи:

 • Кипва за кратко време - 60 секунди са достатъчни, за да заври до 2 литра вода.
 • Малък размер.
 • Голям асортимент.
 • Разумни разходи.
 • Стилен дизайн.

Недостатъци:

 1. Незначителен обем.
 2. Висока консумация на електроенергия при варене.
 3. Чести повреди.

Вижте също - Как да изберем електрическа кана?

Термопот: плюсове и минуси

Основната особеност на топлинната пот е, че водата остава топла за дълго време - 95–100 градуса.

Предимства:

 • Водата остава гореща за дълго време.
 • Обем - 3–8 литра.
 • По-малко консумация на енергия.
 • Наличието на таймер.
 • Продължителност на операцията.
 • Удобството на употреба.

Минуси:

 1. Могат да се инсталират големи размери не във всяка кухня.
 2. Висока цена.
 3. Необходима е постоянна мрежова връзка.
 4. Дълго време на кипене.

Какво е по-изгодно

Каква е разликата между термична пот и чайник? Сравнителен анализ ще отговори на този въпрос и ще реши какво е най-добре да се купи за кухнята. Когато избирате печелившо и най-добро устройство, трябва да разберете основните характеристики на използването на устройства:

 • Консумация на електроенергия.
 • Размерът на кухнята.
 • Необходимостта от вряща вода.

Що се отнася до електричеството, чайникът консумира 700 вата по време на кипене. Термопотът след като доведе течността до кипене, поддържа температурата на нивото от 90-95 градуса за час и половина. Тогава температурата пада до 80-70 градуса и устройството в режим на готовност консумира 25–45 вата.

Ако вземем предвид факта, че топлинната пот е постоянно свързана към мрежата и тя трябва да се доведе до кипене само веднъж, а през останалото време просто ще поддържа водата гореща, тогава топлинната пот е много по-изгодна от електрическа кана. За семейство, където често пият чай или кафе, тази единица ще бъде най-добрата покупка.

Що се отнася до параметрите на кухнята, е необходимо да се разбере, че топлинната пот има доста големи размери в сравнение с конвенционален чайник. Ако кухнята е малка, тогава е по-добре да направите своя избор в полза на чайника.

И също така ще бъде полезно за тези, които постоянно се нуждаят от вряща вода и които са неудобни постоянно да поставят чайника и да охлаждат водата до необходимата температура. И ако говорим за скоростта на кипене, тогава в термичен поток този процес може да отнеме около 30 минути. Но този параметър се влияе от мощността на устройството и неговия обем.

продукция

Термичната пот почти замести обикновения чайник от ежедневието, но не може напълно да го замени. Въз основа на характеристиките на устройството следва, че устройството ще се впише перфектно в семейство от няколко души или офис, тоест там, където постоянно пият чай или кафе.Той ще се впише безпроблемно в страната, центровете за отдих или в градината - понякога има прекъсвания в електричеството и топлата вода. А също така термичната пот може да се използва като термос, да заври вода и след това можете да я вземете със себе си на къмпинг или риболов.

Но ако няма нужда от постоянното наличие на вряла вода, тогава в този случай е по-добре да закупите електрическа кана. Една проста, удобна и лека единица ще кипи вода за кратко време и ще ви позволи да се насладите на ароматно кафе или чай. За малко семейство тази опция ще бъде най-добрата.

В тази статия разгледахме основните разлики между домакинските уреди като електрическа кана и тепомат. Въз основа на посочените факти можете да закупите най-добрия вариант за себе си и семейството си.

Вижте също:

6350 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите