У дома Ремонти Малки домакински уреди Как да поправите термопот със собствените си ръце

Как да поправите термопот със собствените си ръце

Термопотът е полезен домакински уред, който е изобретен не толкова отдавна. Той съчетава функциите на електрическа кана и термос и в много отношения е подобен на самовар. От една страна, тя ви позволява бързо да кипнете вода, от друга, да поддържате температурата си за дълго време. Въпреки това, такива домакински уреди се нуждаят от ремонт от време на време. Ако искате сами да ремонтирате термосъда, преди да започнете работа, научете колкото е възможно повече за това как работи и функционира това устройство. За да направите това, просто прочетете инструкциите, приложени към устройството.

Устройството и принципът на работа на термопота

Всички отоплителни устройства са подредени по една и съща схема, те се отличават само с допълнителна функционалност и от материала, от който са направени. Функционалните елементи на устройството са поставени в защитен калъф, следователно, за да поправите термопота със собствените си ръце, ще трябва да премахнете калъфа. Течността се излива в резервоар от неръждаема стомана, в дъното на който са вградени два нагревателни елемента - нагревателни елементи. Първият загрява течността до вряща вода, а другият нагревателен елемент е необходим за поддържане на температурата. Всички кабели са оборудвани със защитно керамично покритие, което не позволява на кабелите да влизат в контакт със стоманения резервоар.

Отстрани има тръбен предмет (водна помпа). Тази помпа е необходима за подаване на вода. При различни модификации спадът на напрежението в двигателя е в границите 8-24 V.

Струва си да се отбележи електрическата платка, върху която е инсталирана веригата, която е необходима за вторично кипене. В допълнение, той е необходим за преобразуване на напрежението. Счупените контакти на тази платка могат да бъдат поправени на ръка, като просто използвате инструмент за запояване.

Устройството и принципът на работа на термопота

В допълнение към тази основна платка, устройството има и контролен модул. Той поддържа функцията на клавишите за подаване на вода и загряване. Също така към модула са свързани индикатори, показващи в кой от наличните режими техникът работи в момента.

В отоплителното устройство термостатът е от голямо значение. Монтира се на дъното или отстрани на резервоара за вода. За ситуации, в които термостатът не работи по някаква причина, е създаден термичен предпазител. Той изключва възможността от прегряване и разрушаване на термосъда при случайно активиране с празен резервоар.

След като разберете къде са разположени всички ключови елементи на термопота, става много по-лесно да установите причината за повредата и да поправите термопота със собствените си ръце. Но би било по-правилно да се проучи схемата, да се разберат всички връзки и какви части трябва да бъдат заменени.В някои случаи ремонтът е непрактичен и дори специалисти не го предприемат.

Съвети:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на смесители: поправяне на повреди

Чести повреди на термодвойки

Нека разгледаме най-често срещаните проблеми и как да ги отстраним.

  1. Индикаторният панел не свети и устройството изобщо не функционира. В такава ситуация е необходимо да се инспектират всички проводници и връзки, както и термостата и предпазителя. Ако има повече от една повреда, ще бъде по-трудно сами да поправите устройството.
  2. Функциите само на клавиша за вторичен кипене, но основното първично вариране не се извършват. В такава ситуация се проверява термичния превключвател, разположен в долната част.
  3. Основното кипене работи, но при вторичното кипене термичната тенджера не работи. Необходимо е да се инспектира модулът на основната платка.
  4. Кипването не работи, налице е само отопление. Най-вероятно нагревателният компонент изгоря или жицата се счупи.
  5. Водоснабдяването не работи. Помпата не работи. Често това изгаря спиралния елемент за спомагателно отопление, след което към двигателя не се подава напрежение.

Вижте също - Как сами да поправите електрическа кана

Дефектен мрежов кабел с термичен съд

Тялото на оборудването е фиксирано с винтове, които трябва да се развият, като предварително извадите щепсела от контакта. От вътрешната страна ще намерите дъска, която трябва да бъде внимателно проучена. Всички видове изгорели компоненти, без съмнение, показват конкретното местоположение на неизправността. Шнурът се отделя внимателно от устройството и се проверява от тестер. Ако причината за проблема е в кабела, можете бързо да го замените сами.

Дефектен мрежов кабел с термичен съд

микросхеми

Стандартна термодвойка има два електронни модула:

  1. За захранване.
  2. За управление.

И двете трябва да бъдат визуално проверени за подути кондензатори, издухани резистори, неизползваеми предпазители, скъсани коловози. Заменете повредените елементи с нови, контактите и запояването се възстановяват чрез калайдисване.

Но преди всичко е необходимо да се провери наличието на предпазители и тяхната цялост. Ако смяната на компонент не помогне и вместо това заменената част също изгори, неизправността се крие в електрониката, която се е повредила поради късо съединение.

микросхеми

Стойността на резистора е обозначена с цветни ивици. Често срещан въпрос е как да разберете от коя страна започва маркировката и от кой край.

Много по-лесно е с кондензатори - те се надуват. По правило новодошлите, които търсят методи за поправяне на термична пот, се измъчват от въпроса - какво означава "надуване"? За да разберете, достатъчно е поне веднъж да видите неработещ кондензатор.

С диодите обаче винаги е по-проблематично и те се чупят много по-рядко. Просто трябва да отделите компонента и да го тествате с тестер в двата края, за да видите дали работи.

Разкъсаните песни на електронната верига трябва да бъдат леко почистени, като премахнете лаковия слой от тях. След това повърхността се калайдисва и покрива с спойка. Ще работи както и преди.

Съвети:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на шевни машини

Помпата не работи

Помпата изпомпва вода за подаване през крана в ръчен или автоматичен режим. Помпата е доста проста, тя включва няколко прости намотки, които всеки начинаещ може да измисли. Всички контакти трябва да се набират по двойки. Също така помпата, демонтирана от тялото, трябва да бъде тествана чрез прилагане на определено напрежение към нея. 12 волта, необходими за тестване на помпата, могат да бъдат получени от обикновени батерии или автомобилна батерия.

Помпата не работи

Ремонт на нагревателни елементи на термопот

Не препоръчваме да сменяте метални листове с клеми за други. Защитата срещу прегряване се осигурява от биметални превключватели. Издръжливостта на апарата до голяма степен зависи от функционирането на този елемент.По правило в нагревателния елемент има повече от един термични превключватели, а един от тях контролира характеристиките на течността, а вторият не позволява активиране, когато резервоарът е празен. В такава ситуация компонентът на нагревателния елемент нагрява до температура повече от сто градуса и разрушава веригата на захранване.

За подобряване на контакта на превключвателите на нагревателните елементи се използва специална паста, подобна на тази, приложена между вентилатора и компютърния процесор.

Този чувствителен компонент функционира доста просто. Когато заобикалящото пространство се загрее до зададената температура, контактите на нагревателния елемент се отварят. Но щом температурата спадне с 15-30 градуса от тази точка, електрическата проводимост се възобновява. За съжаление е невъзможно да разберете към кой тип принадлежат тези елементи на нагревателния елемент, просто като разгледате инструкциите на термопота. Повърхностите на елементите обаче винаги са маркирани, така че да може да се избере оптималната подмяна.

Ремонт на нагревателни елементи на термопот

Съвети:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на кафе машина

По правило производителят не е доволен от проста система за защита от прегряване и оборудва оборудването с предпазители. Това са малки тръбни елементи, притиснати плътно към стената на резервоара или залепени към него. Когато стоманеният резервоар се нагрее до критична температура, предпазителят на нагревателния елемент изгаря и устройството няма да работи, освен ако не бъде сменено. Ето защо техниката трябва внимателно да се изследва за наличието на такива дефекти.

Също така с помощта на тестер се проверява функционалността на биметалния контакт. Преди започване на изпитването нагревателният елемент трябва да се изпари.

Когато спиралите на отоплителните компоненти изгорят, е просто неизгодно да ремонтирате оборудването. Резервоарът е твърде сложен, за да се разглоби сам, а изолацията и кабелите не са достатъчно евтини.

След приключване на ремонтните дейности безопасността на устройството трябва да се тества. За тази цел трябва да се определи съпротивлението между тапата и резервоара, както и между щепсела и външния корпус. В нормална ситуация тя трябва да е безкрайна.

Вижте също - Избор на термо саксия за дома

42036 2

2 мисли на тема „Как да поправите термопот със собствените си ръце“

  1. победител:

    Протрита от неизправност на Toshiba (Япония) - когато е включена, всичко работи, но не се изключва, кипи.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите