У дома Как да изберем Вградени уреди Плюсове и минуси на пещ с каталитично почистване

Плюсове и минуси на пещ с каталитично почистване

Вероятно няма жена на света, която да не зарадва домакинството си с вкусна храна, приготвена на фурна. Почистването на фурната отнема толкова време, колкото и готвенето. В момента има много начини, които ви позволяват добре да почистите повърхността на фурната от мазнини и други замърсявания. Освен това много производители оборудват оборудването си с такава функция като самопочистване, която може да бъде от няколко типа. В тази статия ще разгледаме по-отблизо функцията на каталитичното почистване на фурната и ще ви кажем какво представлява.

Какво е каталитично почистване

От научна гледна точка каталитичното почистване е химическото разлагане на вещества под действието на катализаторите. С прости думи, повърхността на фурната е покрита със специален абсорбиращ мазнини емайл с окислителни катализатори под формата на оксиди на мед, кобалт, манган или цериев диоксид. Този състав покрива гърба, горната и страничните стени, при някои модели конвекторни остриета.

Когато температурата се повиши, се активира катализатор и ускорява окисляването на мазнините, натрупани по стените. След приключване на отстраняването на каталитичната грес остават само пепел и вода.

Важно:

Каталитичното почистване на фурната е абсолютно безвредно за човешкото здраве и не влияе на вкуса на приготвената храна.

Срокът на експлоатация на такова покритие е приблизително 5 години, след този период стените ще трябва да бъдат подменени. Как правилно да подмените стените, можете да научите от инструкциите, които съдържат подробни описания как да извършите тези действия сами, без да се обаждате на специалист. Някои модели фурни са оборудвани с двустранни странични панели, които имат емайл с катализатор. Това се прави, за да се изключи подмяната на стените: те просто ще трябва да бъдат поставени назад.

Вижте също:

Как да започнете каталитично почистване

Не е необходимо да се подготвя специално за почистване на фурната по каталитичен начин - целият процес протича без човешка намеса.Този метод не изисква стартиране на специален режим, той се активира автоматично по време на готвене. За да започнете процеса на самопочистване, е достатъчно 140 ° C, за максимален ефект е необходимо предварително да загреете фурната до 220-250 ° C.

След готвене ще трябва да избършете фурната с кърпа, за да премахнете отделената храна и мръсотия. Обърнете внимание, че тази технология се предлага както в газови, така и в електрически фурни.

Плюсове и минуси на каталитичното почистване

Всяко устройство има както предимства, така и недостатъци. Нека да разгледаме плюсовете и минусите на каталитичното почистване на фурната.

Предимства:

  1. Достъпна цена;
  2. Пестене на време - няма нужда да почиствате фурната след всяка употреба;
  3. Пестене на енергия;
  4. Можете да инсталирате фурната близо до всякакъв вид мебели - стените й не се нагряват много;
  5. Лесно почистване - става автоматично.

Недостатъци:

  • Когато готвите мазни ястия, фурната няма да се почисти веднага - в този случай действа принципът на натрупване - колкото по-често го използвате, толкова по-добър е резултатът;
  • Някои елементи на фурната ще трябва да се мият на ръка, а именно долната стена и вратата на фурната. Тези елементи не са покрити с емайл.
  • Не всички фурни имат емайлирани странични стени от двете страни;
  • Срокът на употреба е около 5 години;
  • Крехкост - емайлът трябва да се почиства изключително с меки гъби и продукти без абразивни компоненти, в противен случай те ще загубят свойствата си.

Вижте също - Вградени електрически фурни: основните критерии за избор

В тази статия обяснихме какво е каталитичното почистване на фурната и обсъдихме предимствата и недостатъците. Този метод помага не само да спестите време и енергия на жената, но и да я поддържате в добро настроение.

Вижте също:

4681 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите