У дома Как да изберем Вградени уреди Как да изберем електрическа фурна: съвет на специалист

Как да изберем електрическа фурна: съвет на специалист

Съвременните домакински уреди значително улесняват ежедневието ни и домакинството. Приятно е да се занимавате с висококачествено оборудване. Ярък пример е електрическата фурна - устройство, което нашите домакини все повече предпочитат. С него процесът на готвене се превръща във завладяваща и неусложнена задача, а храната се оказва апетитна и безобидна. Но как да изберем наистина надежден, функционален и удобен шкаф? Отговорът на този въпрос можете да намерите в нашия преглед. Подготвихме и рейтинг на най-добрите електрически фурни години и не забравихме за препоръките за избор на най-оптималния модел.

Електрическа фурна - принципът на работа и вътрешното подреждане

Електрическата фурна се отоплява с помощта на вътрешни електрически нагреватели. По правило тези нагревателни елементи са разположени от три страни в стените на шкафа, което дава възможност за равномерно загряване и печене на ястието. Съвременните модели са оборудвани с конвекционен вентилатор, който постоянно смесва потоците на студен и горещ въздух във фурната. Това дава възможност да се ускори и подобри процеса на готвене, както и на пара, което означава да зарадвате себе си и семейството си със здравословна и диетична храна.

В горната част на електрическите фурни има решетка. Благодарение на това нашите ястия оказват кафеникава коричка, а месото придобива несравним аромат, но запазва сочността и плътността на текстурата.

Съвременните фурни имат такива удобни устройства като плюене и температурна сонда. Шишките традиционно се използват за готвене на големи парчета месо, но, както показва практиката, в ежедневието това е по-скоро излишък.

Температурната сонда помага да се контролира температурата вътре в съда. С такова устройство можете да избегнете сервиране на сурови ястия - недовършени пайове или недовършени парчета месо.

Добра фурна има телескопични листове за печене. С такива „телескопи“ няма да обърнете контейнера си за храна и няма да „целите“ да се опитвате да влезете в жлеба на фурната.

Не можете да пренебрегнете вратата на фурната. В класическата версия на електрически фурни, вратата се отваря традиционно - отгоре надолу. Но по-удобен вариант е страничното отваряне на вратите на фурната - тогава нищо не ви пречи да се приближите до фурната и удобно да хванете тежкия и горещ тиган.

Е, когато вратата на фурната е направена от термоустойчиво стъкло - така можете да контролирате визуално кулинарния процес във фурната.Въпреки това ви съветваме да закупите модел с двойно стъкло или по-добре - с подвижни очила, за да ги улесните да се мият. В крайна сметка, колкото по-дебела е чашата, толкова по-добра е топлоизолацията.

Електрическата фурна може да се управлява с помощта на електроника или механично управление. Последните са прости и надеждни, просто няма какво да се счупи. Този модел беше включен и в рейтинга на най-купуваните фурни през 2017 година. Електрониката е по-чувствителна, но в същото време предоставя повече възможности за настройка и контрол на готвенето - температура, време на работните процеси и т.н.

С какво ще бъде оборудвана фурната ви зависи от личните ви предпочитания, материалните възможности и задачите, които вашият уред ще трябва да изпълни.

Вижте също:

Как да изберем: основни параметри

Техническите показатели, които ще ви помогнат да изберете един модел от много други са:

  1. Размери, Електрическите фурни за вграждане могат да бъдат с пълен размер, компактни или тесни. Често разликата във височината и ширината. Стандартна фурна има параметри около 50-60 см. В по-малки версии - с 5-10 см по-малко.
  2. Обем на фурната, Работният обем зависи от размерите на фурната. Пълноразмерната фурна побира 55-65 литра, докато компактната и тясната - около 35-45 литра. Ако готвите често и много - има смисъл да отделите повече свободно място за устройството. Ако имате малко семейство и нямате време за кулинарни изкушения - можете да спестите и закупите малка вградена фурна.
  3. Енергийна ефективност, Има общоприети стандарти - най-икономичните уреди принадлежат към клас A и B. Но като цяло трябва да се отбележи, че всяка избрана електрическа фурна консумира от 2 до 4 kW.
  4. Степен на защита, Подобрените модели имат функции за автоматично изключване при прегряване, блокиране и защита срещу неразрешено натискане и се прилага тангенциална технология за охлаждане - отстраняване на горещ въздух и поемане на студена врата отдолу.
  5. Почистване, Тя може да бъде традиционна ръчна или каталитична, когато мръсотията се отстранява по време на готвене, пара - по време на изпаряване на течности и перилни препарати, пиролитична - изгаряне от мръсотия и мазнини при 500 °.
  6. Температурни режими, За нормална употреба е достатъчна граница на работна температура от 200-220 ° C.
  7. Дистанционно, Фурните са станали толкова „напреднали“, че могат да се контролират дистанционно - от смартфон или таблет. Можете да считате това за ненужна функция, но от друга страна е удобно.

И така, коя вградена електрическа фурна е по-добре да изберете - икономична или пълноразмерна, с много допълнителни функции и аксесоари, или проста, и коя е най-надеждната опция? Сигурни сме, че след като прочетете нашата оценка на най-добрите производители и най-оптималните модели, отговорът на този въпрос ще стане очевиден.

Вижте също - Избор на безшумна кухненска качулка

Видове фурни

Производителите правят фурна с електрическо отопление на камерата в два вида - независима версия, работеща в самостоятелен режим, и уреди, които се доставят с плота. Те работят по същия начин. Шкафът и продуктите вътре се загряват от потока на горещия въздух, създаден от вградените електрически елементи.

Във всички останали аспекти всеки вид има различни технически характеристики. Те включват следното.

  • Шкафът, комбиниран с готварската печка, е структурно неразделен, тъй като тези два елемента са монтирани един над друг. Основната техническа характеристика на такова устройство е общият контролен панел за функции. Готварската плоча и вградената фурна имат същия дизайн.Тази функция може да бъде проблематична, когато искате да направите промяна в интериора на кухнята с преустройство. Във всички останали аспекти този тип устройство не създава технически неудобства на потребителя.
  • Самостоятелната фурна е универсален уред. Основната особеност на дизайна от този тип е, че работи офлайн. Всички негови опции не зависят от функционирането на други кухненски единици и действат по команда на потребителя. Единственият му малък недостатък е, че това устройство изисква допълнителна точка в електрическата мрежа за свързване. Що се отнася до дизайна, на търговските етажи на домакински уреди можете лесно да вземете гардероб, който идеално допълва най-изискания кухненски интериор.

Видове електрически фурни
В допълнение към разглежданите типове, тези устройства се произвеждат от производители със статистически възможности и широк спектър от функции. Първите единици се различават от вторите по това, че имат ограничен брой опции.

Вижте също - Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?

Методи за почистване

Днес производителите на фурни предлагат на потребителите основно три метода на почистване - традиционен, пиролиза и каталитично почистване, Всеки от тях се характеризира със собствена технология. Този фактор трябва да се вземе предвид при избора на електрическа фурна за кухнята.

Същността на традиционния метод е да почистите емайлираната повърхност на уреда с гъба и почистващ препарат. Обикновено производителят нарича такова покритие обикновена почистваща повърхност.

Технологията на каталитично почистване на фурната е независима от почистващи препарати и други стандартни методи. Покритието на камерите вътре в уреда има пори, които улесняват разграждането на мастни натрупвания, които се образуват на повърхността по време на процеса на готвене. За съжаление, както показва практиката, такова пречистване не се е оправдало. След този метод на почистване повърхността трябва да се измие с почистващи препарати.

Най-ефективният сред изброените методи е методът на почистване с пиролиза. Той е напълно независим от горните технологии. Принципът му е да изгаря мастни отлагания по стените на фурната под въздействието на висока температура. За неговото изпълнение шкафът е оборудван със специална функция, която позволява да се загрява до 600 ° C. Потребителят ще трябва да извърши три манипулации - затворете вратата на шкафа, включете функцията за почистване, изчакайте необходимото време и отворете вратата.

Вижте също - Как бързо да почистите фурната от мазнини и въглеродни отлагания

Оборудване и допълнителни функции

Важно е да знаете, че всички електрически фурни са оборудвани с функция на часовник и конвекция. В общи линии, конвекция Това е конвенционален вентилатор, който бързо движи нагрятия въздух през камерата за по-бързо и равномерно готвене. Много модели са оборудвани с две вентилационни устройства, но този дизайн няма специални предимства.

Оборудване и допълнителни функции на фурната

Ако говорим за шиш, тогава той не е наличен във всеки модел. Този дизайн е предназначен за гурмета, които обичат пиле например. грилили друг вид продукт, приготвен на въртящ се механичен елемент.

Много електрически фурни са оборудвани с функции като микровълнова печка, готварска печка под налягане, термо сонда, разгъната платформа и други аксесоари. Тук е важно да помислите за необходимостта от такива допълнения в устройството на устройството.

Топ производители на фурни

Може би най-много се говори в Интернет са фурните на компанията Bosch, През последните няколко години разработчиците на тази компания предложиха много интересни решения - подобрена температурна сонда, конвекция на пара, използване на остатъчна топлина и много други. По-голямата част от купувачите са доволни от закупените електрически фурни и с удоволствие рисуват положителни отзиви за тази техника.

Според експертите, към тях принадлежат по-продуктивните и надеждни фурни търговско дружество хидромасажна, издръжлив и висококачествен - на Miele и Siemens, по-добре е да потърсите бюджетни опции на Hansa, стилна и многофункционална продукция Gorenje и Гореща точка-Ariston.

Вижте също:

5408 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите