У дома Как да изберем Големи домакински уреди Плюсове и минуси на полуавтоматичните перални машини

Плюсове и минуси на полуавтоматичните перални машини

Производителите на перални машини работят неуморно за създаването на нови, по-модерни и усъвършенствани перални машини. Въпреки това сегментът от по-прости модели не остава без внимание, по-опростените и по-надеждни полуавтоматични перални машини продължават да се търкалят от монтажната линия. Какъв вид устройство е, кой го купува и защо, какви са неговите предимства и като цяло как да изберем полуавтоматична пералня.

Каква е разликата между пералня и полуавтоматична машина

Процесът на измиване в съвременна автоматична машина е напълно автономен. Всичко, което се изисква от вас, е да заредите мръсното пране, да попълните праха за пране и да включите подходящия режим на работа на уреда. В този случай колата ви трябва да бъде свързана към водопроводната и канализационната система.

С полуавтоматична пералня всичко е по-просто и по-сложно едновременно. Само отбележете, че не е толкова „независим“. Ако използвате такова устройство, тогава няма да можете да оставите дълго време - целият процес трябва да се проведе под ваш контрол и с постоянната ви намеса - съберете необходимото количество вода, стартирайте устройството, изчакайте докато машината се превърта през измиването, източете водата, изцедете прането, изплакнете стиснете го отново и го обесете.

Но такава машина не изисква задължително свързване към централното водоснабдяване или постоянно източване. Водата може да се добавя независимо. И изтичането на мръсна вода може да се организира с помощта на маркуч или голям контейнер.

Функционалността на полуавтоматична пералня е повече от скромна. Тук няма да намерите голям брой различни програми, температурни условия и чувствителни сензори. Външно са непретенциозни, а също и много подобни. От друга страна, това е евтино и мобилно устройство, което можете да вземете със себе си до вашата дача или село, много лесно е да инсталирате себе си и без специални инструменти. Липсата на електронни „вътрешности“ е ключът към дългата и стабилна работа. И ако вашата машина не е в ред, тогава няма да е трудно да я поправите, няма да отнеме много време и няма да струва толкова, колкото половин ново устройство.

Вижте също - 5 най-лоши перални машини, които не бива да приемате

Принцип на работа

Всъщност полуавтоматичната пералня е голям резервоар с мотор. Именно моторът извършва процеса на измиване. За да измиете мръсно пране, трябва:

 1. напълнете резервоара с подходящо количество вода, изсипете почистващия препарат и поставете измиването;
 2. включете таймера и изчакайте, докато уредът се стартира;
 3. източете сапунена вода, изплакнете прането в отделен контейнер или в самата пералня;
 4. извадете измиването.

По принцип е доста просто. Но в зависимост от избраното устройство ще трябва или сами да загрявате водата, или да изчакате вградените нагреватели да работят. Преденето може да се извърши от самата машина или, отново, всичко ще трябва да се направи със собствените ви ръце. Ето защо, преди да купите полуавтоматична машина, трябва да знаете какви са те и какви са разликите.

Разновидности на полуавтоматични перални машини

И така, пералните машини са от два вида:

 • активатор;
 • Drum

Активиращи машини

По-често срещана, евтина и лесна версия на полуавтоматичното устройство. В долната част на устройството е инсталиран специален активатор, който върти прането вътре в резервоара.

Полуавтоматичните устройства от типа на активатора позволяват изключително олекотяване на устройството и максимално опростяване. Те са проектирани за дълъг експлоатационен живот и практически не се счупват. Между другото, според експертите именно въртенето на активатора е по-малко вредно за дрехите и домашния текстил - влакната на тъканта са изложени на по-малко интензивен стрес, което означава, че се съхраняват за по-дълъг период.

Барабанни машини

Има на разположение въртящ се барабан, в който се поставя миене. Наличието на барабан веднага прави машината по-тежка и увеличава цената й. В допълнение, капацитетът на такава машина е малко по-нисък от този на активатор.

Освен това можете да си купите пералня с едно или две отделения. Уредите с едно отделение не изваждат прането - трябва да завъртите прането на ръка.

Полуавтоматично с две отделения - това е способността да се върти с помощта на центрофуга. Въпреки това, не забравяйте, че деликатните неща в центрофугата не трябва да бъдат изваждани и въпреки това цялото измиване трябва да бъде спретнато и равномерно поставено в отделението за въртене - тогава центрофугата ще се справи по-добре със задачата си.

Също така, винаги можете да изберете модел с автоматично отопление на водата. След това просто трябва да напълните резервоара с вода и да включите машината в изхода.

Плюсове и минуси на полуавтоматичните перални машини

Преди да решите дали се нуждаете от такова устройство или не, все пак трябва да обобщите всички предимства и недостатъци на полуавтоматична пералня. За да направим това, сравнихме мненията на експерти, ремонтници на домакински уреди и отзиви от собствениците на такива перални машини.

Полуавтоматични предимства:

 1. Компактни размери - поради скромните си размери, полуавтоматът може да се побере в най-малката стая;
 2. Лекота - най-тежката и обемна машина няма да тежи повече от 20 кг, което означава, че винаги можете лесно да движите или транспортирате полуавтоматичната пералня самостоятелно;
 3. Автономност - за работата на полуавтоматична пералня не се нуждаете от водоснабдяване или канализация, имате нужда само от гнездо или връзка към електрически генератор;
 4. Рентабилност - полуавтоматичните устройства консумират много малко електроенергия и използват не толкова вода, колкото уреди с пълен размер;
 5. Горното зареждане позволява на потребителя да добави мръсно бельо по време на пране;
 6. Ако сте настроили полуавтоматична шайба с две отделения, можете да използвате два режима едновременно - да измиете или изплакнете в основното отделение и да изстискате измитото пране на центрофуга;
 7. Техническа простота - никога няма да се объркате в управлението или в голям брой различни режими на пране и допълнителни функции;
 8. Надеждност - в края на краищата простата механика е много по-малко вероятно да се провали от „интелигентната“ електроника;
 9. Достъпна цена - полуавтоматичните устройства привличат купувачите с демократична цена и евтин ремонт, в допълнение, по време на употреба няма да е необходимо да харчите пари за скъпо защитно оборудване срещу мащаб.

Недостатъци на полуавтоматичните устройства:

 1. Необходимостта от постоянен контрол на измиването, ръчно превключване на режимите, добавяне на вода и др .;
 2. Скромната функционалност, полуавтоматичната пералня не може да се похвали с такива „звънци и свирки“ като разнообразни режими на работа, контрол на пяната, омекотяване на мека вода, сензори за качество на измиване и др .;
 3. Качеството на измиването не винаги удовлетворява придирчивите собственици, тъй като полуавтоматът няма да се справи със сложната мръсотия, без допълнително пране на ръка;
 4. Прост външен вид - дизайнът на такива единици, както вече казахме, не се различава по оригиналност и изтънченост;

Рейтинг на най-добрите модели полуавтоматични машини

Ако сте доста доволни от съотношението на плюсовете и минусите на полуавтоматичните устройства, тогава можете спокойно да закупите един от предлаганите модели. Моля, обърнете внимание, че повечето полуавтоматични перални машини имат "домашни" корени, но това по никакъв начин не се отразява на качеството на монтажа, защото модерен производител внимателно следи нивото на производство.

Съветваме ви да обърнете внимание на такива марки като Saturn, Renova, Eureka, Snow White, Slavda и Fairy. Помислете за най-популярните и технически интересни модели в нашата класация на най-добрите полуавтоматични устройства:

 • Assol XPB35-918S е полуавтоматична машина с две отделения, максимално натоварване - 3,5 кг, мощност на въртене - 1350 об / мин. Отличителни характеристики: ниска консумация на енергия - само 0,1 kW * h / kg и умерен разход на вода - до 40 литра.
 • SATURN ST-WK7601 - полуавтоматично устройство с две отделения, вертикално натоварване, с вместимост от 6,5 кг спално бельо. Мощност на въртене - 1300 об / мин, енергиен клас - А, има два режима на работа. Същият модел може да бъде избран в няколко цветови вариации на горния панел.
 • RENOVA WS-50PT - машина с две отделения и механично управление. Измива 5 кг пране, върти се при 1350 об / мин. Във функционалността на машината - три режима на работа, изпомпване на вода с помощта на помпа, Клас на консумация на електроенергия - A +.
 • Снежанка XPB 6000S - Максимално натоварване - 6 кг пране, консумация на енергия - клас A, машината е защитена от преливане и автоматично се изключва, когато приключи.
 • Slavda WS-80PET е интересен модел на полуавтоматична машина. Товарене - 8 кг. Завъртане - 2,5 кг с мощност 1350 об / мин. Консумация на енергия - A +, във функционалността на машината - контрол на дисбаланса и защитен филтър.
 • Fairy SMP-40N - тип полуавтоматичен активатор. Изтрива 4 кг пране, изстисква прането с мощност 1300 об / мин, консумация на енергия - V. Най-леката от всички миещи машини, може да бъде свързана с кран за вода. Разполага с 2 програми за пране.

 

Полуавтоматична пералня - най-добрият вариант за наемане на жилища, временно използване или монтаж при липса на комуникации. При цялата си евтиност и простота, тя е такава единица, която може да ви служи повече от десетина години, да оцелее повече от един ход и непрекъснато да ви осигури чисти дрехи и спално бельо. Ако искате да придобиете такъв надежден и непретенциозен помощник - изберете един от моделите на нашата класация на полуавтоматични перални машини и го използвайте за вашето здраве!

Вижте също:

8133 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите