У дома Условия за ползване Вградени уреди Пиролитичен начин за почистване на фурната - какво е това?

Пиролитичен начин за почистване на фурната - какво е това?

Пиролитичното почистване е доста прост, но в същото време много ефективен и ефикасен начин за почистване на вътрешността на фурната от натрупани сажди и мазнини. И така, какво е това? Как работи и какви плюсове и минуси има.

Какво е пиролитично почистване

Значението на пиролитичното почистване на фурната, какво е това, става ясно от значението на думата „пиролиза“ - „празник“ - от гръцкото „топлина“ и „лизус“ - „разпадане, гниене, разлагане“. Пречистването се основава на химическа реакция, която под влияние на много високи температури предизвиква пълно разлагане на изходния материал. Под влияние на температурата става окончателното разрушаване на вътремолекулните връзки, което води до образуването на нови съединения. Целият процес - пиролиза - протича без участието на каквито и да е химически реагенти, само под въздействието на температурата, поради което се нарича и "термично" разлагане.

Въпреки това, за да започне процесът на пиролитично почистване (всъщност - термично разлагане) вътре във фурната, е необходимо да се създаде много висока температура - около 450-500 ° C. При това излагане на температура всички органични съединения изгарят и се превръщат в пепел. Което може да се събере с обикновена влажна кърпа, след като фурната се охлади.

Важно:

Постигането на температура от 500 ° C е възможно изключително в електрически фурни. Максималната стойност в газовите фурни е около 250 градуса. Ако производителят посочи „пиролитично пречистване“ в описанието на газовата фурна, това означава, че той просто се опитва да заблуди купувача.

За да може електрическата фурна да издържа на толкова високи температури, вътрешността й трябва да бъде изработена от много висококачествена топлоустойчива стомана. Вратата на фурната също трябва да има специална ламинирана конструкция, изработена от закалено стъкло. Всичко това, топлоустойчива стомана и подсилена врата - трябва да осигуряват високо ниво на топлоизолация, за да не повредят мебелите, разположени наблизо, или да причинят изгаряния при случайно докосване на фурната.

Вижте също:

Подготовка и провеждане на почистване

Преди да започне почистването, се препоръчва да извадите всички тави и тави от фурната. Повечето от тях не са проектирани за толкова висока температура, която може да повреди например незалепващо покритие. Някои модели електрически фурни обаче, особено първокласни, са оборудвани с хартия за печене, които са покрити с топлоустойчив емайл, така че те могат да бъдат оставени вътре.

След това процесът на пиролитично пречистване може да започне директно. Когато функцията е стартирана, вратата на фурната трябва автоматично да се заключи. Може да се отвори само след като вътрешната температура падне под 200 ° C. Но въпреки, че вратата е заключена, стъклото, особено за евтините модели, може да нагрее до 90 градуса, така че по това време е по-добре да не пускате децата в кухнята.

Честотата на почистване директно зависи от това колко често използвате фурната и какви ястия предпочитате да готвите в нея. Производителите препоръчват почистване поне 1 път месечно. Съвременните модели електрически шкафове са оборудвани със специален катализатор. Той определя колко мръсна е вътрешната повърхност на фурната, дава сигнал за необходимостта от почистване и определя времето, необходимо за цялостната операция на почистване.

Важно:

Не почиствайте фурната твърде рядко. Мръсотия, която се натрупва по стените за дълго време, е много трудно да се разложи термично. Това води до увеличаване на времето за почистване, в резултат - голяма консумация на електроенергия, както и появата на силна миризма на изгаряне.

Някои модели електрически фурни имат няколко степени на пиролитично почистване, които се различават по температура. Това дава възможност да се избере опцията за почистване в "нежен" режим, при по-ниски температури, спестяване на електроенергия.

Вижте също - Почистване на хидролизата на фурната - какво е това?

Предимства и недостатъци

Ще оценим плюсовете и минусите на пиролитичното почистване на фурната. На първо място, основното предимство на този метод е, че самопочистването на електрическата фурна става почти без човешка намеса. Други предимства, които си струва да отбележите:

  • висока ефективност - пиролитичният процес ви позволява да се отървете дори от стари петна от мазнини, ще трябва да положите значителни усилия ръчно, за да постигнете този ефект;
  • подходящ за всички видове замърсявания - млечни, мазнини, захар, тесто и др., еднакво добре унищожава всякакъв вид замърсяване;
  • почистване на цялата повърхност - във фурната има достатъчно трудно достъпни места, за да ги измиете на ръка;
  • липса на химикали, след което характерната миризма може да остане за дълго време, което се отразява негативно на вкуса на готвената храна.

Минуси:

  • висока цена - необходимостта от използване на високоякостна топлоустойчива стомана и закалено стъкло за осигуряване на топлоизолация значително увеличава цената на електрическите фурни;
  • продължителност на процеса - за да се почистят добре повърхностите, е необходимо да се поддържа висока температура във фурната до 2 часа. Колкото по-дълги са периодите между почистването, толкова по-дълго може да отнеме натрупаната мръсотия;
  • висока консумация на енергия - средно една процедура за почистване ще изисква 4 до 7 киловатчаса електроенергия. Колкото по-голямо е замърсяването, толкова по-голямо е потреблението на енергия;
  • специални изисквания към мебелите - въпреки топлоизолацията, фурната (особено евтините модели на "сиви" производители) може да се нагрее значително. Следователно мебелите, в които ще бъде вградена фурната, трябва да издържат на значително натоварване на температурата, което може да надвишава 70 ° C. При модели на водещи производители този недостатък практически не се проявява, но допълнителната топлоизолация оказва влияние върху цената;
  • неприятна миризма - във фурната са вградени специални филтри, които трябва да потискат миризмата на изгаряне на мазнини. Но ако има натрупана много мазнина и мръсотия, тогава те няма да могат ефективно да се справят с интензивната миризма, така че е по-добре да използвате допълнително качулка.

Вижте също:

2912 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите