У дома Правила за работа Вградени уреди Почистване на фурна с хидролиза - какво е това?

Почистване на фурна с хидролиза - какво е това?

Почистването на фурната с хидролиза заема специално място сред различните начини за елиминиране на замърсяването фурни, На първо място, в сравнение с други методи за справяне с мръсотията във фурната, този метод е най-бързият и най-евтиният. По-долу ще разгледаме какъв метод е това, как да го използваме и какви видове пречистване на хидролизата.

Какво е почистване на фурна с хидролиза

Характеристики на хидролизното почистване на фурната, какво представлява и на какво се основава процесът, става ясно от значението на думата „хидролиза“, което от гръцки може да се преведе като „разлагане чрез вода“. По-точно, парата - водата във фурната, под въздействието на температурата, се превръща в изпарено състояние. Парата, действаща върху мазнини и други кални отлагания, ги омекотява. След това те се отстраняват много по-лесно от вътрешността на фурната с помощта на гъба или кърпа. За вид почистване на хидролиза може да се счита използването на парогенератор, който произвежда парна струя с температура около 150 градуса. Третирането с гореща пара на повърхността прави почистването на кухнята много по-лесно.

Вижте също:

Как да започнете почистване с хидролиза

За да извършите хидролизално почистване на фурната, трябва:

  • Извадете бегачите и тавите от фурната.
  • При новите модели електрически фурни, при които дизайнът предвижда функцията за почистване на хидролизата, в дъното има специална вдлъбнатина, която трябва да се напълни с вода. Можете обаче да поставите вътре емайлирана купа или лист за печене с вода, защото почистването на фурната с гореща пара може да се използва за почти всички видове фурни - както газови, така и електрически.
  • Включете фурната, като настроите температурата в диапазона от 50-90 градуса (точната стойност може да бъде намерена в инструкциите за употреба).
  • Изчакайте 3–40 минути. През това време горещата пара ще взаимодейства с частиците мръсотия и мазнини. Изсушената мазнина ще абсорбира влагата и ще започне да капе по страните на фурната.
  • Изключете фурната и я оставете да изстине.
  • След това завършете почистването, като избършете вътрешната страна на фурната с кърпа или кърпа. Най-добре е да използвате неабразивни почистващи препарати.

Важно:

Не използвайте почистващи прахове - те могат да причинят увреждане на емайла, а последващите хидролитични почиствания могат да провокират появата и развитието на корозия.

За да засилите ефекта, можете да използвате специални гелове, които се добавят към водата.Списъкът на препоръчаните продукти, както и тяхната концентрация, са посочени от производителите в инструкциите за експлоатация. Възможно е обаче да се увеличи ефективността на ефекта на парата върху мазните петна, като се използват популярни методи, например, добавяне на оцет (в съотношение 2 части вода и 1 част оцет) към вода, лимонови клинове или трапезна сол.

Вижте също - Как бързо да почистите фурната от мазнини и въглеродни отлагания

Разновидности на обработката с хидролиза

Съвременните модели фурни имат по-модерни опции за хидролизиращо почистване на вътрешната повърхност - функциите Cleaning and Aqua Clean. В първия случай вместо вода, вместо пара се използва специален спрей. Фурната се загрява до 90 градуса, след това е необходимо да отворите вратата и внимателно, за да не се изгорите, напръскайте всичко вътре във фурната с пистолет за пръскане. Затворете вратата и изчакайте още 15 минути, изключете фурната и оставете да се охлади. След това съберете останалата мазнина с гъба или хартиена кърпа.

Aqua Clean ви позволява да почиствате с пара в нежен режим, при ниски температури, докато фурната не се загрява над 50 градуса. Фурните от премиум сегмента имат специални програми за хидролиза. Те дават възможност на потребителя да избере самостоятелно температурния режим и продължителността на процеса на почистване.

Предимства и недостатъци на обработката с хидролиза

Плюсовете и минусите на хидролизата при почистване на фурната са свързани с използването на пара - това прави процеса много евтин. Освен това няма нужда да загряваме фурната до висока температура, а това спестява електроенергия и прави тази възможност за премахване на замърсяването още по-рентабилна. Трябва да се отбележи, че процесът може да се извърши без използване на химикали.

Съществуват обаче редица доста сериозни недостатъци:

  • На първо място, почистването с хидролиза не отговаря на определението за "самопочистване", защото за да получите крайния резултат, ще трябва ръчно да избършете повърхностите от парното разделено в мазнина.
  • Топлата пара е доста агресивна среда, затова преди да извършите почистване с хидролиза, е необходимо да се запознаете с инструкцията дали производителят препоръчва нейното прилагане. Използването на евтини покрития и нискокачествен метал в пещи от бюджетния сегмент може да причини повърхностни щети, които с течение на времето ще доведат до появата на ръжда.
  • Почистването с хидролиза е неефективно, когато е необходимо да се отстранят стари или сложни петна. С течение на времето, под влияние на температурата, мазнините изсъхват и променят структурата си, което значително усложнява почистването с пара. Може би процедурата ще трябва да се повтори няколко пъти - след почистване с хидролиза, отстранете ръчно петната от мазнини и след това повторете операцията. Най-ефективно е да се извърши почистване с хидролиза веднага след готвене, след като оставите фурната да се охлади.

В сравнение с други методи - каталитичен и пиролитичен - почистването на пещта с хидролиза е най-малко ефективно и изисква повече ръчен труд. Но в същото време той е най-простият по отношение на техническото изпълнение и най-евтиният, поради което се използва активно в модели на водещи производители на домакински уреди, например, Electrolux или Bosch.

Вижте също:

3256 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите