У дома Как да изберем Малки домакински уреди Коя подметка на ютията е по-добра: изберете заедно!

Коя подметка на ютията е по-добра: изберете заедно!

Правилното ютия може да бъде ефективен помощник за вас. С такова устройство, гладене и гладене на дрехи, спално бельо, домашен текстил - ще бъде само радост. Ако желязото ви се загрява бързо, не уморява ръцете ви и лесно се плъзга по тъканта - това означава, че сте направили правилния избор. Ако само мечтаете да купите, трябва да знаете коя подметка на ютията е по-добра, защото от нея зависи качеството и продължителността на вашия домакински уред.

Ще ви разкажем подробно за материалите, от които са направени подметките, ще разгледаме всички плюсове и минуси и ще определим коя желязна подметка е най-добрата?

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

От какво са направени нашите ютии?

От какво са направени нашите ютии?

По-точно какъв материал се използва за направата на подметката? Най-често срещаните са само 5. Те са:

  • алуминий;
  • неръждаема стомана;
  • керамика;
  • тефлон
  • титан.

Тези покрития трябва да осигуряват равномерно нагряване, лесно плъзгане върху тъканта и чист ефект върху самия продукт. Освен това е оптимално, когато бързо се загрява и дълго време поддържа зададената температура, а в идеалния случай - ако материалът на подметката на ютията е устойчив на повреди и светлина. Нека да разберем как изброените материали отговарят на нашите нужди и да се опитаме да разберем с коя подметка е по-добре да закупите ютия.

Вижте също - Топ 10 на най-добрите машини за овърклок и шевни - оценка на годината

алуминий

алуминий

Това е лесен и евтин материал. Производителите на малки домакински уреди често го използват за изработка на подметки. Такова устройство ще се загрее много бързо и ще се охлади също толкова бързо. Бързото загряване ще спести енергия и фактът, че ютията се охлажда бързо след работа, ще ви спести време.

Гладък, невреден алуминий се плъзга плавно върху платното и равномерно се загрява. Почиства се лесно у дома - със специални моливи или импровизирани средства - пероксид, сол, амоняк, сода и др. Но този материал е доста мек и чувствителен към драскотини и повреди. Ако такава желязна подметка е надраскана върху копчета, ципове или други елементи от декора, тогава ще бъде практически невъзможно да се коригира ситуацията, а на мястото на повреда подхлъзването по тъканта ще се влоши значително.

За да се избегне този досаден недостатък, най-добрите производители покриват алуминиеви подметки на устройства с различни пръскания. Най-простият и ефективен е използването на анодизиран алуминий, по-точно покритието на алуминий с оксиден филм. Philips нарича това покритие Anodilium, докато Braun нарича Careeza или Eloxal. Инженерите на Gorenje произвеждат работни повърхности с покритие със сол-Nel Tech. Тези мерки подобряват и допълват предимствата на алуминиевите платформи. Такива ютии също толкова бързо се нагряват и лесно се плъзгат върху продукта, но не прегряват тъканта, не се надраскват и като цяло - продължават по-дълго и по-продуктивно. На коя марка да дадете предпочитание - вие избирате.

Вижте също - Как да изберем ютия - рейтинг години по качество и надеждност

Неръждаема стомана

Неръждаема стомана

В сравнение с предишния материал, неръждаемата стомана върху ютията отнема малко повече време за затопляне, но също така поддържа температурата на светене по-дълго, което е удобно по време на гладене. Безспорното предимство на този материал е неговата здравина. Не можете да надраскате неръждаема платформа с бутон или мълния. Не се страхува от неръждаема стомана и корозия. Гладка, полирана повърхност ще се плъзга по всяко платно, като часовник. Дрехите ви няма да блестят от такава ютия, а почистването на неръждаема стомана е лесно. Това е такава платформа, която се счита почти най-добрата подметка за ютията. Въпреки това, такива устройства са по-тежки, особено женските ръце усещат тази тежест.

Уважаемите производители предлагат нови покрития на базата на неръждаема стомана. Това се прави, за да се подобрят допълнително ползите от такава работна повърхност. Особено популярни и известни са покритията от Saphir (Braun), Platinium (ROWENTA), Inox (Bosh), SteamGlide (Philips) или хромирани повърхности от Moulinex, емайлирани - от Siemens, никел - от Panasonic. Това не е просто маркетингови ходове за увеличаване на продажбите, а ефективен начин за увеличаване на топлопроводимостта на неръждаемата стомана, леко намаляване на нейната тежест и в крайна сметка повишаване на здравината и лекотата на плъзгане.

Заслужава да се отбележи, че лидерите на категория „цена - качество“ за последните няколко години на продажбите са оборудвани с платформи от неръждаема стомана, и това - казва много.

Вижте също - Кое е по-добре да изберете - желязо или парогенератор?

керамика

керамика

Една от евтините опции е ютия с керамична подметка. Керамиката съчетава плюсовете и минусите. От една страна - ниска цена, атрактивен външен вид, безупречно плъзгане и лекота на грижата за повърхността. Можете да почистите керамичната работна повърхност с обикновена кухненска гъба. Такова желязо няма да изгори платното, няма да направи пухчета или ненужни гънки върху него. Но от друга страна, това е много крехък материал, който претърпява механични повреди и пукнатини. Малък чип незабавно ще повлияе на работата на устройството.

Въпреки това, производителите не бързат да изоставят този материал. Керамичните железни подметки се използват от признати лидери в индустрията като Tefal, BOSCH и PHILIPS. Но най-често се използва комбинация от керамика и метал. Това са Supergliss Actif и Ultragliss Actif (Tefal), както и новият материал от тази линия - Durilium, това е Palladium glissee (Bosch), титаново покритие от Panasonic. Висококачественото и евтино желязо с керамично-метална платформа може да се купи и от марката Vitek.

тефлон

тефлон

Това е най-бюджетната версия на материала за работната зона на желязото. Дори класика от жанра. По-голямата част от незалепващите покрития за марки като Philips, Kenwood, Tefal и Maxwell са изработени от тефлон.

Предимствата на този материал включват лекота на плъзгане по тъканта, равномерно нагряване, деликатен ефект върху платното, ниска цена. Няма да мълчим за недостатъците. Тефлонът е изключително лесен за надраскване. Такова покритие ще започне да глади нещата ви в пъти по-лошо и по-дълго, но без проблеми можете да си купите ново желязо с по-трайна повърхност.

титан

титан

Това е рекордьорът по здравина и издръжливост. Първата, такава подметка беше представена от разработчици от Rowenta. Титанови ютии за подметки добре плъзнете върху тъканта, загрейте малко по-дълго, но поддържайте добре температурата, те не изморяват силно ръката. Именно този материал се счита най-издръжливите и устойчиви на повреди. Но недостатъкът на работната повърхност от титан е високата цена, тъй като този материал е скъп.

Ютии с титанова подметка се намират в продуктовите линии на Bork, Philips, Panasonic.

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

резюме

И така, накратко говорихме за най-популярните материали, които се използват за подметките на ютии днес. Кой да изберете - вие решавате въз основа на това, какви характеристики предпочитате и какви задачи ще изпълнява вашето устройство. Ако имате нужда от компактен и лек ютия - изберете алуминий или металокерамика.Често желязо, памук, дебели тъкани - купете тежка ютия с подметка от неръждаема стомана. Имате нужда от евтино устройство, което означава тефлон; имате нужда от дълготрайно, което означава титан. Както можете да видите, няма еднозначен отговор на въпроса - коя желязна подметка е по-добра?

Ако спазвате правилата на работа на ютията, както и препоръките за грижа за дрехите, тогава всяко устройство ще ви издържи дълго и винаги ще ви помогне да изглеждате безупречно, а работата с обслужващо и удобно ютия винаги е удоволствие. Лесно гладене за вас!

Вижте също:

11193 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите