У дома Как да изберем Вградени уреди Практически съвети за избор на електрически котлони

Практически съвети за избор на електрически котлони

Доскоро готварските печки съставлявали едно цяло. Котлоните бяха комбинирани с фурната, докато дизайнерите не излязоха с идеята да ги разделят.

След въвеждането на кухненски уреди на пазара, електрическият котлон става все по-популярен всяка година. Благодарение на модерен механизъм за управление, огромен брой допълнителни функции, както и модерен дизайн.

Видове кухненски електрически котлони

видове електрически котлони

 • Зависима - инсталирана над фурната, с която има общо захранване и управление. Предимството на този тип може да се отдаде на лекотата при избора на комплект: един и същ тип панел и фурна имат общ дизайн, дръжки, цвят. Вграденият електрически котлон има съществен недостатък: ако фурната се развали, потребителят ще загуби целия комплект. Освен това повърхността и фурната не могат да бъдат разделени, ще трябва да направите избор в полза на модела, предлаган от производителя. Дори ако някои функции не са необходими.
 • Независим - работи независимо от фурната. Предимствата на този тип са очевидни: можете да комбинирате, да изберете скъп плот, както и фурна на ниво бюджет. Или поставете такъв комплект в различни ъгли на кухнята, като монтирате фурната в кухненското чекмедже на желаната височина.

Стомана, емайл или стъкло?

видове електрически котлони

Когато избирате кухненски електрически панел, обърнете внимание на материала, от който е направен.

 • Електрически котлон за кухня, изработен от емайл, има ниска цена, но е склонен към повреди и драскотини и е трудно да го почистите от замърсявания.
 • Котлонът от неръждаема стомана (стомана) е по-практичен, по-лесен за почистване и издържа на големи натоварвания. Но ще трябва да го почиствате със специални средства и често, тъй като дори метални отпечатъци остават върху метала.
 • независим стъклокерамичен котлон - скъп вариант, но обичан от много потребители, благодарение на своя креативен дизайн, управление на допира, издръжливост. Такава плоча обаче се страхува от удари, драскотини и може да се повреди в процеса на небрежна употреба. Въпреки това стъклокерамиката в много отношения е по-добра от емайла и неръждаемата стомана.

ТОП 3 най-добри електрически котлони

 1. Electrolux EHH 96340 XK
 2. Ханза BHEI60130010
 3. GEFEST SVN 3210

Видове нагревателни елементи

видове горелки на електрическия котлон

 • Излято желязо. Бюджетни модели с кръгъл плот под формата на "палачинки", които трябва да бъдат избрани, тъй като те са непретенциозни в поддръжката и са подходящи за всякакви съдове за готвене (с изключение на пластмасови).Но с течение на времето те губят блясъка си, изглеждат неразбрани. В допълнение, те са енергоемки: прекарват много време за отопление и охлаждане (загряват се до 7 минути, охлаждат се до 30 минути).
 • Халогенни. В допълнение към спиралата те имат мощна халогенна лампа. Такава горелка се загрява за секунда, има лека инерция.
 • Hi-Light-система - често срещани видове нагревателни елементи, състоящи се от лента с форма на лента. Надежден, лесен за почистване.
 • Индукция. Най-прогресивният и ефективен, безопасен, защото загряват дъното на съдовете в мястото на контакт, благодарение на магнитната индукция. Повърхността, на два сантиметра от горелката, остава студена. Осигурява моментално кипене и точна температура. Избор за независим индукционен плот, трябва да вземете предвид, че за нея е по-добре да закупи специални стоманени съдове с идеално плоско дъно с дебелина от 4 до 6 мм.

Механика или сензор?

По тип управление, кухненските котлони са:

 • механично;
 • сензорна.

Чувствителният на допир независим електрически котлон се почиства лесно, просто го избършете. Удобно разположение на различни индикатори: включване, блокиране, активиране на разширената зона, памет, допълнителни функции. Чувствителният на допир вграден панел спестява място, тъй като площта му е по-малка от тази на механичната.

Независимата табела на сензора обаче има един недостатък: в случай на повреда е трудно да се намери и поправи неизправността.

Характеристики на електрически котлони

характеристики на плота

Изборът на независим готварски електрически панел за кухнята не е проблем. Има много много от тях, те се различават по форма, размер, функционалност.

Броят на горелките и тяхното местоположение зависят от модела и типа нагревателен елемент. Най-често срещаните четириъгълни котлони, но има триъгълни, ромбовидни, извити, които са подходящи за всяка кухня. Параметрите на котлоните също зависят от модела.

Всички съвременни модели имат функционални характеристики, оборудвани са с индикатор за остатъчна топлина, таймер, устройство за самостоятелно изключване и заключване на контролния панел. Консумацията на енергия и разпределението на мощността в предните и задните зони за готвене ги прави икономични.

Допълнителни функции

допълнителни функции на плотове

Основната разлика между електрическата кухненска повърхност и традиционната печка е нейната функционалност. Какви "чипове" има тази съвременна технология?

 1. Зоната за отопление е променлива: ако е необходимо, към котлона може да се свърже допълнителен сектор.
 2. Автоматично заваряване: мощността на отопление се увеличава за известно време, след което се връща към първоначалната стойност. След като заври течността, печката автоматично намалява температурата.
 3. Функция за автоматично фокусиране: независима повърхност за готвене определя размера на съдовете, ако е необходимо, включва допълнителна зона за отопление.
 4. Режим на готовност: при липса на чинии на повърхността, електричеството не се губи.
 5. Функция за затопляне: загрява храната в тенджери, тигани, дори чинии.
 6. Малка горелка за турчин.
 7. Таймер: изключва котлоните навреме.
 8. Запазва в паметта последователността на температурните условия.
 9. Изключва се поради разливане на течност по повърхността.
 10. Чете информация за диаметъра на съдовете за готвене: вградената плота ще регулира зоната за отопление според характеристиките на съдовете за готвене.

ТОП 3 най-добри електрически котлони Bosch

 1. Bosch PKE645B17
 2. Bosch PKE611D17E
 3. Bosch PIE631FB1E

Електрически котлон: функции по избор

какво да търсите при избора

Обикновено купувачите правят избор въз основа на дизайн, цвят или цена.

Но има критерии, които също трябва да бъдат оценени.

 • Определете формата, размера на кухненската повърхност.
 • Помислете над дизайна: дали черният стандартен панел ще хармонизира с интериора или е по-добре да изберете лек.
 • Броят на отоплителните сегменти, както и тяхното разположение са важен фактор при избора на печка. За малка кухня е достатъчно да изберете панел с два сегмента.За семейства с деца е подходящ електрически котлон с четири или повече горелки.
 • Необходимо е да се оценят параметрите на съществуващите ястия, уверете се, че големите чинии са поставени оптимално на повърхността.
 • Анализът на функционалността ще ви позволи да определите кои режими е по-добре да направите, без да преплащате за ненужни характеристики.

Съвети за избор

Тези, които решат да изберат вграден електрически панел за кухнята, трябва да обмислят следното:

 • Монтирането на независим плот се планира предварително. На етапа на ремонт е по-добре да се погрижите за качеството на окабеляването, тъй като общата консумирана мощност на горелките понякога достига 9 kW.
 • За такава печка е необходимо да изберете ястия с плоско, плоско дъно, чиято обиколка не е по-малка от диаметъра на отоплителния сегмент. Медните или алуминиевите изделия също не са подходящи, след което на повърхността остават следи.
 • Спестяването е недалновидно решение, тъй като такова оборудване се купува за дългосрочна употреба. Независимият вграден панел трябва да е функционален и перспективен.

27665 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите