У дома Как да изберем Вградени уреди Как да изберем индукционния плот: съвети и трикове

Как да изберем правилния индукционен плот: съвети и трикове

Индукционна плочаОсновата на индукционния плот е електромагнитна индукция. Под стъклокерамичната повърхност се намира индукционна намотка, през която протича електрически ток с честота до 60 kHz. Индукционните токове се подават до дъното на металната посуда, която се поставя на печката, като загрява не плота, а самата посуда и какво има в нея.

 

Предимства и недостатъци на индукционните котлони

Както всеки друг уред, индукционният плот има своите плюсове и минуси.

Ползи:

 1. Висока скорост на отопление в сравнение с всички други видове котлони. Ефективността достига 90% (за сравнение, за газова печка тази цифра е 60%).
 2. Значително по-ниска консумация на енергия от традиционните електрически печки. Създаването на магнитно поле изисква много по-малко ток, отколкото загряване на спирала.
 3. Може би най-важното предимство е безопасността в сравнение с електрическата и газови котлони, Невъзможно е да се изгорите, няма да има пожар, ако случайно забравите да го изключите. Повърхността се охлажда само за минута.
 4. Лесна грижа. Не можете да се страхувате да разлеете нещо по повърхността - лесно се изтрива с мек парцал.

предимства и недостатъци на индукционни котлони

Недостатъци:

Характеристика, която индукционният котлон често обезкуражава, е, че не можете да използвате алуминиеви или стъклени съдове върху него или да го поставите върху вградени уреди, изработени от метал (например фурна). Друг важен недостатък е високата цена в сравнение с връстниците, както и скъпите ремонти в случай на неизправност (въпреки че ако използвате устройството правилно, той ще продължи много години). Тези недостатъци пречат на съвременните кухненски уреди да заменят обичайните газови и електрически печки.

ТОП-3 индукционни котлони Bosch

 1. Bosch PUE631BB1E
 2. Bosch PIF672FB1E
 3. Bosch PIE631FB1E

Критерии за избор на индукционни плотове

Когато обмисляте кой модел да изберете, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 • вграден или свободностоящ (зависим или независим);
 • форма и размер;
 • функции
 • дизайн;
 • цена.

Свободно стояща - обикновено това са компактни независими преносими печки за една или две горелки. Те са удобни за използване в жилища под наем, в страната или по време на ремонта. Предимството им е, че може да бъде поставен на маса във всяка стая. Съществуват и автономни модели в пълен размер, свързани с фурната, но те не са много популярни.По-добре е да се обърне внимание на вградените независими панели, в които плота е „вдлъбната“ в плота. Асортиментът им е много по-разнообразен. Можете да изберете най-добрия вариант за кухня от всякакъв размер, конфигурация и дизайн, като вземете предвид всички характеристики на интериора.

от форма вграденият независим плот може да бъде правоъгълен, квадратен или шестоъгълен. Размери - от малък панел 30x30 до огромен блок, широк повече от метър. Броят и местоположението на горелките избират най-доброто за вашето семейство. За един човек двама са повече от достатъчни, но за голямо семейство е по-добре да изберете четири или дори шест.

Функции на индукционния панел

При избора на кухненски помощник трябва да се обърне специално внимание на размера на функционалността. И преценете кои от тях са необходими и кои не, тъй като цената ще зависи много от това. Ето най-основните от тях:

 • наличието както на индукционни, така и нагревателни елементи (комбинирани готварски печки) - за тези, които не искат да се разделят с любимите си ястия;
 • индукционни горелки с различен диаметър: широк тиган се нуждае от голяма площ, за кафена пуйка - малка, вземете предвид размера на вашите съдове за готвене (има модели с разширителна зона, която ви позволява да използвате съдове за готвене с различни размери на една горелка);
 • заключване на панела - предпазва от случайно включване на устройството (важно, ако в къщата има малки деца);
 • защитно изключване - задейства се, ако течността се разлее върху панела;
 • таймер със звуков сигнал - ви позволява да настроите времето за готвене, печката ще се изключи след определен период от време;
 • индикатор за топлина - ще се покаже, когато горелката се е охладила и можете да я докоснете, без да се страхувате да се изгорите;
 • многоетапен контрол на температурата - ще ви позволи да готвите различни ястия в различни режими;
 • индикатор за наличието на пълни чинии - панелът без чинии или с празен тиган няма да се включи;
 • автоматично изключване, ако плота не се използва за известно време;
 • PowerBoost - способността да се увеличи мощността на горелката до 50% поради съседната (за най-бързо нагряване);
 • поддържане на топло - позволява готвеното ястие да остане горещо за дълго време (важно е, ако всички членове на семейството се приберат вкъщи по различно време);
 • „Индукция без граници” - няма ясно маркирани граници, но има само кръст, който ви позволява лесно да позиционирате ястията правилно;
 • пауза - възможността да изключите плота за кратко време (ако трябва спешно да напуснете).

функции на индукционни котлони

Трябва да се отбележи, че такъв богат набор от функции не се среща в никой друг вид готварска печка; мнозина считат тези предимства за определяне при избора на типа плот. Възрастните хора смятат голям набор от функции за недостатък, но интерфейсът на съвременните независими плотове е възможно най-прост и ясен.

TOP-3 индукционен плот Electrolux

 1. Electrolux EHH 96340 XK
 2. Electrolux EHH 56340 FK
 3. Electrolux EHF 96547 XK

Дизайн на индукционен плот

Външният вид е много разнообразен, лесно можете да изберете плот, който перфектно ще пасне дори на най-изискания интериор, вградените кухненски уреди са особено популярни днес. Ако по-рано повечето модели бяха представени в черно, днес бялото и сребристото са по-популярни, а също така можете да изберете независими цветни панели. Въпреки факта, че независимо от цвета стъклокерамични повърхности лесни за почистване, но петна от мазнини и влага са по-малко забележими на светъл фон, отколкото на черен, това предимство позволява на бялата печка да поддържа представителен вид дори в разгара на готвене. Индукционните печки са направени не само от стъклокерамика, но и от закалено стъкло. Те са по-красиви от керамичните, но съответно по-скъпи.

Също така, моделите се различават по типа регулатори за управление: докосване, магнитни, механични. По отношение на функционалността те не се различават, можете да изберете всякакви, които са по-удобни и ви харесват по-външно.Сензорните бутони изобщо не се нагряват, за разлика от печките с нагревателни елементи, когато е трудно да ги докосвате след дълго готвене.

Дизайн на индукционен плот

Цена зависи от много фактори: марка, функционалност, нов или стар модел, вграден или самостоятелен, независим или зависим. Не винаги марката е гарант за качество, прилични модели могат да бъдат намерени сред малко известните производители. Без значение колко струва панелът, основното е, че магазинът предоставя гаранция за продукта, така че в случай на повреда, можете да върнете средствата или да поискате безплатни ремонти. Изборът на достъпна опция с огромно разнообразие от котлони няма да бъде труден.

Индукцията безопасна ли е в къщата?

Има хипотеза, че магнитното поле влияе неблагоприятно на човешкото здраве. А механизмът на работа на индукционните печки не е ясен за всички обикновени хора, така че опасенията за сигурността са разбираеми. И това мнение не е без основание: когато индукционната готварска печка работи, се създава вихрово магнитно поле, теоретично може да бъде опасно за хората, носещи пейсмейкъри, тези характеристики трябва да се вземат предвид и да се консултира с лекар. Може да си струва да изберете кухненски уреди без индукция.

Производителите обаче твърдят, че подобно поле в техните устройства е нискочестотно и не е в състояние да навреди на човешкото здраве. Освен това вихровите токове са ограничени от тялото на устройството и вече на разстояние 30 сантиметра от него ефектът на магнитното поле е нулев. Във всеки случай щетите от радиацията на печката не са повече от мобилен телефон или компютър.

безопасност на индукционни котлони

А твърденията, че храната, приготвена на такъв котлон, има вредни свойства, не е нищо повече от мит. Магнитното излъчване не влияе върху свойствата, вкуса и структурата на приготвената храна, индукционният котлон не отстъпва на добрите стари газови печки по качество на приготвените ястия. И ако сравните плюсовете и минусите на тези устройства - газ и електрически котлон губят във всички отношения.

ТОП-3 индукционни котлони MAUNFELD

 1. MAUNFELD EVI 292-BK
 2. MAUNFELD EVI 594-BK
 3. MAUNFELD MVI 59.4HZ.2BT BK

Изберете чиниите

Ако решите да закупите индукционен плот, трябва да се погрижите за подходящи феромагнитни съдове за готвене. Не е необходимо да го търсите в специални магазини, основното изискване е магнитът да е привлечен отдолу. Не поставяйте мед, алуминий, стъкло, керамика, порцелан върху индукционния плот. И чинии, изработени от чугун, неръждаема стомана, дори бял емайл, са доста подходящи.

Ако се съмнявате кой тиган е по-добре да закупите, вземете магнит в магазина: ако той привлича, тогава той пасва. Обърнете внимание и на диаметъра на дъното (той трябва да съответства на размера на горелката) и дебелината на дъното (оптимално - от 2 до 6 мм). Готварски съдове, подходящи за индукционни котлони, вече се продават. Посочва се със специални знаци.

19623 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите