У дома Как да изберем Големи домакински уреди Какъв е климатичният клас на хладилника

Какъв е климатичният клас на хладилника

Днес е трудно да си представим различен начин на съхранение на храна от хладилник. Този тип домакински уреди се представят на пазара в голям асортимент, така че има какво да избирате. Всеки производител се опитва да предостави на крайния потребител устройство, което ще работи безупречно и ще получава съвременни параметри. В хладилниците, които се изпълняват в момента, температурата във фризера и директно в самия блок се настройва по време на работа на метеорологичните условия. Това се нарича климатичен клас. И за това какво означава климатичният клас на хладилника, ще ви разкажем подробно в тази статия.

Какво означава това ?

Всяка година климатът се променя драстично: лятото става горещо, а през зимата температурите варират от положителни до постоянни настинки. Подобна нестабилност във времето е причина хладилниците да се провалят. Затова започнаха да произвеждат хладилници с различни климатични класове.

На въпроса: „Какъв е климатичният клас на хладилника?“, Ще отговорим, че този термин означава индикатор, който уведомява собственика за допустимата температура в помещението, при която хладилникът ще работи най-добре.

Вижте също:

Какви са климатичните класове

Климатичният клас обикновено се обозначава с букви, които се намират на гърба на хладилника. При създаването на хладилник първоначално е оборудван с компресор, който трябва да поддържа разликата между температурата в помещението, в което се намира устройството, и температурния режим на самото устройство. Но компресорът е в състояние да изпълнява тази функция изключително при определена температура.

Поради тази причина, когато купувате хладилник, трябва да вземете предвид климатичния му клас, така че продуктите за дълго време да останат свежи, а самият модул да работи максимално дълго. Разгледайте всички климатични класове на хладилника по-подробно:

  1. Нормално - обозначава се с буквата N и може да работи при 16–32 градуса и е универсален. Но експертите отбелязват, че при температури над 32 градуса със знак "+" хладилникът трябва да бъде разположен изключително в охладено помещение. През зимата не може да се използва в студени помещения - стаята винаги трябва да е топла. Предимствата на този тип хладилници са икономичното потребление на енергия и разумните разходи.
  2. Поднормално - неговото обозначаване е буквата SN. Този тип домакински уреди могат да работят с показания на термометър 10–32 градуса.Такива хладилници се използват в мазета, помощни помещения. Ако температурата падне под удобната температура, хладилникът ще продължи да работи.
  3. Субтропичен - за обозначаване се използва комбинация от букви ST. Хладилник с този климатичен клас работи при температура 18-38 градуса. Най-подходящ за райони, където летните температури надвишават 32 градуса по Целзий. Недостатък - не може да се използва при ниски температури. В нашия район можете да го използвате при условие, че помещението се отоплява до 35 градуса по Целзий.
  4. Тропически - обозначен с буквата Т. Може да работи при температури от 18–43 градуса. Този тип хладилник е в състояние да се справи с работата си дори при непоносими топлинни условия. Това се отнася не само за горещите зони, но и за помещенията, където няма климатик. Тези модели са най-скъпите и не са подходящи за климати с висока влажност.

За потребителите на пазара обикновено се препоръчват закупуване на хладилници с ненормални и нормални климатични класове (в единици от местни производители климатичният клас се определя като UHL - студен и умерено студен климат). Обозначенията ST и T в домашните модели се определят като общо климатични (O).

Вижте също - Кой производител на хладилници е по-добър - Indesit или Atlant?

Кой климатичен клас е по-добре да изберете

В някои случаи е доста трудно да се определи климатичният клас на хладилното устройство, който е най-подходящ за определен регион. Това се дължи на много малката разлика между два тясно свързани класа: N и SN, T и ST. Освен това можете да намерите модели, които са обозначени SN-T и техният температурен режим е 10-43 градуса. Обърнете внимание, че този клас се счита за най-универсален.

И също така имайте предвид, че този индикатор влияе и върху цената на единицата. Хладилниците с етикет T или ST са малко по-скъпи от другите, защото са в състояние да изпълняват функцията си при високи температури. Поради тази причина те бяха оборудвани с по-добра изолация. Моторите и компресорите на тези устройства са много по-мощни, а кондензаторите заемат по-голяма площ. Естествено, производствените разходи се отразяват в цената на готовия продукт.

Когато купувате хладилно устройство, трябва да вземете предвид само характеристиките на помещението, в което ще работи. Моделите, които са идеални за жилищни помещения, няма да отговарят на климата на склад или мазе. Също така е необходимо да се вземе предвид, че ако устройството е избрано правилно, тогава ще има забележими икономии на енергия. Ако е направена грешка при избора, тогава хладилникът ще консумира много повече електроенергия. В резултат на това това може да повреди двигателя.

В този преглед говорихме за видовете климатични класове на хладилника и техните разлики, за особеностите на тяхната работа и ценовата схема. Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна и ще можете да получите добър хладилник, който не само ще издържи дълго време, но и ще спести енергия.

Вижте също:

5461 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите