У дома Как да изберем Вградени уреди Тайните на избора на стъклокерамичен плот

Тайните на избора на стъклокерамичен плот

Стъклокерамични котлони: критерии за изборСтъклената керамика е един от най-популярните материали в съвременните домакински уреди, днес тя се използва широко при производството на кухненски уреди. Ще ви разкажем какви са стъклокерамичните котлони, ще посочим основните им функции и ще дадем съвети как да изберете най-добрия вариант за вашата кухня.

 

 

 

Предимства и недостатъци на плот от стъклокерамика

Преди да изберете стъклокерамичен плот, запознайте се с неговите плюсове и минуси.

Ползи:

 1. Малка инерция. Повърхността се загрява бързо и се охлажда бавно, това свойство може значително да спести енергия (за електрически печки).
 2. Грандиозен външен вид. Керамичните плочи изглеждат стилни, модерни и лесно се вписват в кухненски интериор от различни стилове.
 3. Ниска топлопроводимост. Керамиката се нагрява по посока, не хоризонтално, а вертикално, което по-добре предпазва от възможността от изгаряне по ръба на плочата.
 4. Бързо готвене. Енергията се изразходва само за отопление на съдовете, а не за цялата площ.
 5. Висока якост. Керамиката издържа на осезаеми товари, съизмерими с падането на 2-килограмов тиган от половин метър височина. Въпреки това, не зареждайте печката с чинии с общо тегло над 15 кг върху цялата повърхност или 5 кг на една котлона.

предимства и недостатъци на котлоните

Недостатъци:

 1. Стъклокерамичният плот е уязвим за точни удари. Например, изпускането на метална шпатула или нож може да причини стружки или пукнатини.
 2. Гладкото стъклокерамично покритие не улавя разлятата течност, тя се разпространява както над печката, така и над плота, в който е вградена. За да премахнете този недостатък, е по-добре да затворите панела в рамка.
 3. За стъклокерамична печка е необходимо да вземете специални чинии с абсолютно плоско дъно. Алуминиевите или медни съдове за готвене могат да оставят следи и драскотини. Неръждаемата стомана с дебело дъно работи най-добре. Преди да поставите тенджера или тиган на печката, трябва да сте сигурни, че няма релефен чипс или въглеродни отлагания на дъното му, всяка неравности ще намали ефективността на отопление и в допълнение може да повреди керамиката.
 4. Керамиката е чувствителна към температурни промени, така че не трябва да поставяте студени съдове върху гореща горелка, това може да повреди материала с течение на времето. По същата причина е опасно да разлеете студена течност върху гореща зона за готвене.
 5. Високи разходи за покупка и ремонт в сравнение с традиционните електрически и газови котлони.

ТОП 3 най-добри стъклокерамични плотове Bosch

 1. Bosch PKE645B17
 2. Bosch PRP6A6N70R
 3. Bosch PIE631FB1E

Сортове стъклокерамичен котлон

Стъклокерамичните котлони са разделени на зависими и независими. Зависими, комбинирани с фурната - това е класическа версия на печки. Много хора предпочитат да вземат независими панели: те значително спестяват място в кухнята и ви позволяват да изберете фурна и вградена повърхност от различни производители, но тази опция ще струва повече.

Изборът на газ или газ ще зависи от наличието на газ в къщата електрически котлон, Газът се дели на "газ върху стъкло", където горелките са разположени над повърхността за готвене, и "газ под стъклото" - горелките са затворени от работната повърхност. Вторият вариант е по-добре да се вземе, той печели както в безопасността, така и във външния вид. Газокерамичен котлон съчетава всички обичайни качества на газова печка и модерни функции, стилен дизайн и практичност в грижите. И сред електрическите могат да се разграничат следните видове:

 • стандартен - с електрическа спирала,
 • хай-лайт - с нагревателни ленти от лента, изработени от сплав с висока устойчивост,
 • халоген - с пръстеновидни халогенни лампи,
 • индукция - с индукционна намотка като нагревателен елемент.

Само газовите панели могат да се състезават в газовите панели за скорост на отопление сред електрическите. индукционни панели, останалите вече не са от значение, не трябва да се приемат.

сортове стъклокерамични котлони

Формата и размерите на вградените котлони - огромно разнообразие, очите тичат широко: коя от тях да изберете. Те могат да бъдат класически квадратни или правоъгълници, удължени в линия, както и под формата на многоъгълници, заоблени като бумеранг, ъглови за вграждане в ъгъла на кухнята. Броят на горелките също може да бъде различен, както и формата им (кръгли, овални, със или без разширителни зони). Решението кои вградени уреди да вземете се определя само от размерите и характеристиките на вашата кухня.

Дизайнът също осигурява достатъчно място за избор. Стъклокерамичният панел може да бъде черен, бял, цветен или дори със снимка. На черно-бял фон мръсотията и чиповете са по-забележими, но творческите възможности за дизайн са по-скъпи, коя повърхност да изберете зависи от вашия вкус и бюджет.

Контролният панел може да бъде електромеханичен (с помощта на дръжки) или докосване. По-добре е да изберете докосване: по-лесно е да се поддържа, заема по-малко място спрямо цялата работна повърхност, по-лесно се пере. Съвременните модели често са оборудвани с интерактивен цветен дисплей, който показва подробна информация за всяка горелка.

Полезни функции

Когато избирате стъклокерамичен плот, обърнете внимание на неговите възможности, ще бъде правилно да изберете модел само с нужните функции и да не преплащате за допълнителни „звънци и свирки“.

 • „Стоп“ - позволява ви да изключите устройството за известно време (например, ако трябва да се отдалечите от печката).
 • "Автоматично кипене" - увеличава максимално мощността за намаляване на скоростта на нагряване, а след това мощността се намалява до работни стойности, което предотвратява кипенето.
 • Индикация на остатъчната топлина - показва степента на охлаждане до безопасна стойност.
 • Заключването на електрическия сензорен панел или сменяемите механични контролни копчета е от значение, ако в къщата има малки деца или животни, които случайно могат да включат печката.
 • Определяне наличието на чинии - предпазва стъклокерамичния панел от празен ход без съдове или с празен тиган (теглото му се определя).
 • Таймер - позволява ви да зададете необходимото време за готвене: след това време панелът ще уведоми за готовността на ястието и автоматично ще се изключи.
 • „Запис в паметта“ - панелът запаметява режимите на готвене на различни ястия.
 • Допълнителна зона за отопление е за готвене в широки или големи ястия, например в купа за домашни птици.
 • Контролът на газ за котлон автоматично изключва газ към горелката, ако пламъкът изгасне и температурата падне под определена стойност.
 • Подобна функция за електрическата печка - „Мониторинг на неизправности“ - автоматично изключване в случай на попадане на течност върху контролния панел или откриване на други нередности в работата на устройството.
 • Размразяване, бързо загряване, поддържане на топлина - тези функции разширяват възможностите на печката.

полезни функции на котлони

ТОП-3 от най-добрия стъклокерамичен плот Bosch

 1. Electrolux EHH 96340 XK
 2. Electrolux EHF 96547 XK
 3. Electrolux EHH 56340 FK

Грижа за стъклокерамични плотове

Стъклокерамичният котлон се нуждае от внимателна поддръжка. За предпочитане е да вземете само специални почистващи препарати (въпреки че са по-скъпи от универсалните домакински химикали) и меки скрепери, които обикновено са включени в комплекта. Никога не използвайте твърди метални перални или парцали със сушени трохи върху стъклокерамичен материал. Почистващият препарат след нанасяне не се отмива, а се избърсва с чиста кърпа. Силиконовите компоненти предпазват стъклокерамиката от микрорама и замърсяване. Електрически или газов котлон, изработен от стъклокерамика, е много по-лесен и удобен за грижа от емайлирана повърхност: само не забравяйте колко усилия са необходими за почистване на изгорялата храна в основата на палачинките.

Как да се грижим за плота си

Ако случайно сте разлели захарен сироп, трябва незабавно да го избършете, в противен случай след втвърдяване той може да бъде отстранен само чрез отстраняване на горния слой от стъклената керамика. За да предпазите керамиката от повреди и да удължите експлоатационния й живот, струва си да вземете специални филми и гелове. Ако следвате тези съвети и просто правилно се грижите за вашия кухненски помощник, той ще ви служи дълги години.

Цени от стъклокерамични плотове

Цената зависи от престижа на нейната марка, разнообразие от характеристики, новост, изключителност на дизайна. За да вземете обикновен модел на добре известна марка или по-стръмен аналог на непознат производител е спорен въпрос, по-добре е да попитате за обратна връзка. За всеки вкус и бюджет има какво да избирате.

25376 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите