У дома Ремонти Вградени уреди Направете ремонт на неизправности в плота

Направете ремонт на неизправности в плота

Котлонът е един от най-важните уреди в кухнята и, както всяка друга техника, той е предразположен към повреди, но правенето на ремонти със собствените си ръце е съвсем просто. Ако по време на гаранционния период бъде открита неизправност, вашата печка ще бъде ремонтирана безплатно. Но ако се случи повреда няколко години по-късно, можете да опитате да поправите котлона със собствените си ръце, тъй като да се свържете със специалисти може да струва малко по-малко, отколкото закупуването на нова печка.

В тази статия нашите специалисти са изброили всички неизправности на плота и стъпка по стъпка разглобяват процеса на поправяне на неизправностите със собствените си ръце.

Електрически котлон

Плота не се включва - най-честата неизправност на електрическите панели, устройството е включено в контакта, но изобщо не работи или само една от горелките не се нагрява. Направи си сам ремонт може да се разглоби на следните стъпки:

 1. Проверяваме напрежението в контакта; поради тежки товари контактите на гнездото често изгарят.
 2. Проверяваме щепсела и кабела за механични повреди - те могат просто да скъсят или дори да скъсат веригата. Най-често повреди се наблюдават в местата, където панелът е свързан към изхода. Намерени щети - заместваме кабела.
 3. Изключваме захранването, сваляме крепежните елементи и демонтираме повърхността от плота. Разглобяваме повърхността и преминаваме към следващата стъпка.
 4. Взимаме мултицет и проверяваме трансформатора, следващата стъпка е да проверим термичния предпазител. При липса на съпротивление или ако тя се различава значително от декларираната от производителя, са необходими резервни части, те се продават в много магазини за електроника.
 5. Една котлона на плота не работи - необходимо е да се проверят всички проводници, както и връзките им към горелките, термостата, превключвателите, контролния панел за факта на отворена верига. Ако неизправността не се вижда визуално, всички контакти са на мястото си, вземаме мултицет и проверяваме всяка връзка.

Ако нямате мултицет, можете да използвате индикаторна отвертка за ремонти, с която можете да проверите наличието на напрежение във всички части на веригата. Също така препоръчваме да гледате видеоклип, който ще ви помогне сами да ремонтирате котлоните.

Вижте също - Как да инсталирате плота в работния плот със собствените си ръце

Неизправности на електрическия панел

Основните неизправности, с които могат да се сблъскат потребителите на електрически котлони, са следните:

 • Издухан предпазител - възниква поради пренапрежение на тока. Ниската цена на нов предпазител и лесен процес на подмяна улесняват сами да поправите тази повреда.За в бъдеще ви съветваме да закупите устройство, което ще предпази вашата електрическа мрежа от пренапрежения.
 • Ако една или две зони за готвене не работят... Проверяваме жицата, която доставя напрежение към нагревателния елемент. Под влияние на температурата се запечатва. Ремонтът е много прост, просто го спойкайте с поялник. Ако веригата не е прекъсната, самият нагревателен елемент е изгорял, ще трябва да закупите нов и да го замените. Преди да промените, уверете се, че има електрическа верига между нагревателния елемент и контролния панел, причината за неизправността може да е лош контакт.
 • Сензорът не работи- плота не се включва. Една от редките и най-трудни неизправности на чувствителните към допир плотове. Можете отново да проверите веригата, ако няма счупване, тогава ще трябва да замените напълно сензорния панел, но е по-добре да го предадете за ремонт. Причината може да е неправилна работа, грижи със забранени средства. Само специалист, който е отлично запознат с електрониката, може да поправя у дома.
 • Котлона не се загрява добре или изобщо не работи... Причината е лош контакт с нагревателния елемент, термостат или термостат - проверяваме за наличието на електричество във веригата между тези сегменти.
 • Котлонът се нагрява много, работи и не се изключва- неизправност на термостата. Термостатът не се ремонтира, трябва да се купи и смени нов.
 • Напукана стъклокерамична повърхност... Разбираме причината, ако не сте свалили нещо тежко, ние прилагаме към услугата под гаранция, това е типичен заводски дефект, производителят ще го поправи безплатно. Ако сами сте виновни за пукнатината, ще трябва да изпратите панела за ремонт, доста трудно е да го замените със собствените си ръце. Моля, обърнете внимание, че ремонтите за подмяна на стъкло са много скъпи, затова използвайте панела според инструкциите.

Вижте също - Как да свържете плота със собствените си ръце

Индукционна плоча

Индукционните панели, въпреки че са най-модерните и високотехнологични устройства, също не са имунизирани срещу неизправности. Ще анализираме основните неизправности на индукционните панели и какви ремонти можете да опитате да направите сами.

 1. Индукционният плот не се включва или изключва веднага- най-често това е функция на този тип панели, а не неизправност. Индукционният плот има защитна функция, ако използвате грешен диаметър или материал от съдовете за готвене, плота автоматично ще изключи захранването и котлона няма да се нагрява. Също така котлона ще се изключи автоматично, ако премахнете съдовете от повърхността.
 2. Индукционната печка се загрява дълго и слабо- отново прочетете изискванията за съдовете в инструкциите. 90% неизправности в индукционната котлона са свързани с неправилни съдове за готвене.
 3. Индукционният плот се включва автоматичновъпреки че на котлона няма съдове за готвене. Извадете всички метални предмети и почистете готварската печка от сол, ако това не помогне, имате проблем в контролния блок, той трябва да бъде поправен или заменен. По-добре да се свържете със службата.
 4. Индукционният плот не работи... Принципът на диагностика и ремонт не се променя, експертите първо проверяват предпазителя. след това те звънят на цялата верига за отворена верига и заменят изгорялата част.

Ние сами поправяме индукционния плот

Газова котлони

Последният тип готварски уреди е газова повърхност. Един от най-простите и лесни ремонти сами. Използва се по-малко електроника, така че няма много повреди и всичко се елиминира лесно.

 • Газът не се запалва или не се запалва лошо. Веднага проверяваме електрическото запалване (пиезо) за блокиране или течност. В 90% от случаите е достатъчно да го измиете добре и да го изсушите. Ако това не помогне, проверяваме за наличие на електричество във веригата, водеща до пиезо намотката.
 • Газовият котлон не се включва, тъй като газът не постъпва към горелката. Ремонтът на котлони в тези случаи не е необходим, профилактиката е достатъчна. Проверяваме газовата тръба, ако клапанът е отворен и има газ в системата, пристъпваме към проверка на дюзите. Запушването става с мазнини или хранителни остатъци, достатъчно е да го почистите. Не забравяйте да избършете сухо след почистване, влагата не трябва да остава. Ако остане влага, пиезото няма да се запали.

Как сами да ремонтирате газов котлон

Съвременните котлони са оборудвани със сензори за откриване на неизправности и диагностични модули, на екрана се появява код за грешка. Ние намираме кода в инструкциите и следваме посочените препоръки, за да отстраним конкретна неизправност. Използвайте форумите, там можете да намерите реални отзиви и опит за самостоятелен ремонт от специалисти и други потребители, а именно вашия модел с подробни инструкции и снимки.

Ако анализирате всички неизправности на котлоните, които могат да възникнат по време на работа, можем с увереност да кажем, че повечето от тях могат да бъдат поправени на ръка.

Съвети:

Прочетете също: Направи си сам вграден ремонт на съдомиялни машини

За да обобщим, оценката на повредата

 • Предпазител издухан
 • Контактът прекъсна
 • Веригата е счупена
 • Повреда на кабела
 • Запушване на печката, дюзи
 • Нагревателният елемент се счупи
 • Сензорът не работи

Всички тези неизправности се отстраняват на ръка, ако се сблъскате с по-сложен проблем и не сте сигурни в знанията и силата си, свържете се с сервизния център.

88440 25

25 мисли за „Направи си сам ремонт на неизправности в плота“

 1. Руслан:

  И как да изберем да заменим износения роден от многото индукционни нагревателни елементи, които се предлагат от магазините за резервни части? Но в същото време те не могат ясно да кажат кой е най-подходящият за мен. Е, това е разбираемо защо, защото е по-лесно продавачите да натискат и получават пари възможно най-скоро.

  1. amaksil1:

   Добър ден, Руслан! Бихте ли ни казали кой модел на плота?
   Можем да разберем коя резервна част е по-добре да закупите и на каква цена, за да поправим неизправността възможно най-евтино.

 2. Руслан:

  Имам такава индукционна печка Elbee Violet 24106 със следните параметри:
  Мрежово напрежение: 220 V
  Текуща честота: 50Hz
  Максимална консумация на енергия: 2000 W
  Температурен регулатор: 80-270 ° C
  Диаметърът на използвания посуда: 12-20 cm

 3. Игор:

  Dia..l. Всичко е перфектно ремонтирано на 90% (неизправност в термостата).

 4. Lyosha:

  Има индукционен плот samsung. Отделно всички горелки работят добре, но ако включите две наведнъж, те едва се нагряват. Не мога да разбера какъв е въпросът.

  1. amaksil1:

   Добър ден.
   Първо проверете мрежовото напрежение. Индукционните панели по правило не "ядат" лошо електричество.
   Ако проблемът не е в напрежението, тогава най-вероятно с платката, така наречените "мозъци". Тук не можем да посъветваме нищо, обадете се на господаря.

 5. Сергей:

  Добър ден! Стъкленият панел се отлепя от металната, плоча Bosh. Може би някой се е натъкнал на това. Всичко работи добре.

 6. Виталий:

  Добър вечер. По време на работа индукционният котлон за мимоза излъчва кратък и постоянен сигнал. Но тя загрява. Преди не издавах звуци Каква може да е причината?

  1. amaksil1:

   Ако работи, най-вероятно е добре. Но бихте искали да прочетете документацията за вашата печка

 7. Алексей:

  датчика не работи, не се включва кой може да каже какъв е въпросът, захранването е включено, напрежението е нормално, в инструкциите издуха предпазителя и къде е? индуктивен плот Electrolux

 8. Василий:

  Добър ден ! Кажете ми кой блок за запалване е на плота zigmund & shtain mn 115.61 b?

  1. amaksil1:

   Ние нямаме тази документация за вашия модел. Търсене в мрежата или експериментално потърсете местоположението на блока при разглобяване, е трудно да го пропуснете.

 9. Андрей:

  Кажете ми как да реша проблема. Горелката на газовия котлон не работи. Тоест натискам, обръщам, пиезото работи, газът гори и когато пусна дръжката, той изгасва.

  1. amaksil1:

   Свържете се със сервиза. Имате нужда от подмяна на термодвойка. Тоест пиезото се задейства, но термодвойката, която контролира здравето на доставката на газ, не работи. Това е измислено за безопасност, ако горелката се напълни с вода и изгасне, захранването с газ спира.

 10. Владимир:

  Здравейте! Имам стъклокерамична повърхност на Gorenje за електрически. Когато работят две копчета, едно от тях започва да щрака и спира да работи. Какво е това и можем ли сами да го поправим?

 11. Алексей:

  Добър ден!
  На електрическия котлон electrolux ehf 96547 xk цифрите за индикация на топлинната мощност на двете горелки започнаха да се показват слабо.

 12. Дмитрий:

  Добър ден. Индукционен котлон NEFF. Сензорът за активиране не работи, но сензорът за заключване / активиране на таймера работи. Но когато стъклото се отстрани, при директен контакт със сензора, той работи, панелът се включва. Какъв може да е проблемът? Сензорите са квадратни, сребърни.

 13. Irinp:

  Котлона Ariston с горелки от чугун става много горещ по време на работа; превключвателите не могат да се докосват. Какъв е проблемът

 14. Ирина:

  моля, кажете ми един комфорт по време на готвене се изключва и буквата F е включена, трябва да изключите светлината, за да работи отново

 15. Петър:

  Котлон ARISTON KRM 640C, когато включите копчето за захранване на котлона (50.57021.010), индикаторът не свети или светва само в определено отделно положение на превключвателя

 16. Ирина:

  сензорът не работи, който не се включи, може да каже какъв е въпросът, захранването е включено, напрежението е нормално, ключалката се включва и изключва.

  1. amaksil1:

   Добър ден.
   Директен път към SC. Всичко, което можете да проверите сами - вие сте проверили.
   Най-вероятно въпросът е в самия сензорен модул.

 17. Настася:

  Здравейте, В котлона газът на стъклото MAUNFELD спря да завърти един захранващ превключвател за горелката, така че горелката не работи. Каква може да е причината?

  1. amaksil1:

   Добър ден. Необходимо е да се смени регулаторът. Най-вероятно става дума за механична повреда.

 18. лилия:

  Добър вечер. Кажете ми, Maunfield плот, ако сте го написали правилно. Обръщам дръжката и я държа. Е на. Веднага го оставих. Най-лошото е голямата горелка с двоен пламък.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите