У дома Как да изберем Вградени уреди Избор на интегрирана миялна машина - практически съвети, препоръки

Избор на интегрирана миялна машина - практически съвети, препоръки

Повечето от празничните празници, освен доброто настроение, оставят след себе си планина мръсни съдове. Единственото спасение от подобни ситуации е закупуването на съдомиялна машина.
Въпреки това, за да не възникнат неочаквани разходи, трябва да се запознаете подробно с това как да изберете интегрирана съдомиялна машина.

Размери и вместимост

Размери и вместимост на съдомиялни машини
За да не сбъркате и да изберете правилната техника, трябва да обърнете внимание на просторните характеристики. Капацитетът означава максималното тегло на чиниите, които машината може да сервира за един ход. Когато говорим за ястия, трябва да се разбере, че имаме предвид една маса, поставена за един човек, т.е. две чинии, халба с чинийка, лъжица, вилица и нож. Днес повечето производители на такива домакински уреди са в състояние да предлагат опции за зареждане от 4 до 17 комплекта съдове за съдове. Ако трябва да изберете вградена съдомиялна машина за средно семейство, трябва да обърнете внимание на капацитет не повече от шест комплекта ястия. Такава машина ще заема минимално пространство в кухнята. По ширина не надвишава 50-60 см, а височина ще бъде не повече от половин метър.

Въпреки това, съдомиялна машина със среден капацитет, до 10 комплекта ястия, е много популярна. Това решение е идеално за средни семейства с петима или повече хора. Такава кола ще бъде по-висока от предишната версия, но ширината и дълбочината са практически еднакви.

Съдомиялна машина с максимален капацитет (11-17 комплекта) е по-предназначена за голямо семейство. Общите характеристики почти не се различават от автомобилите от средния клас.

Важно е също да се отбележи, че комплект ястия не предполага наличието на тенджери и тигани. Ето защо е по-добре да изберете техника с показатели над минималните стандарти.

 Вижте също - Как да намерите оптималната мощност за вашата съдомиялна машина

Класификация на модела и мощност

Има много класове, в които е разделена модерна съдомиялна машина. Днес се използва основно съдомиялна машина от клас А. Това показва високата производителност на този модел. Такива кухненски уреди за домашна употреба значително минимизират консумацията на вода за миене на съдове от легло. Средната консумация на вода, която машината използва за измиване на максималния брой комплекти (17 броя) варира между 17-20 литра.Ако миете същото количество съдове с ръце, дебитът на водата ще се увеличи три или повече пъти. А ръцете ще бъдат увредени от различни химикали, съдържащи се в съвременните перилни препарати.

Минималната консумация на вода се компенсира от консумацията на енергия. Този факт изисква известни разходи за укрепване на домашното окабеляване, което ще се използва за захранване на оборудването. За да извърши един цикъл на миене, съдомиялната машина консумира до два кВт електроенергия. Консумацията на енергия се влияе от режима на работа и степента на задръстване.

 Вижте също - Рейтинг на най-добрите вградени съдомиялни 45 см

Софтуерни функции

Също така, за да изберете добра вградена съдомиялна машина, трябва да се запознаете с програмните режими на работа. Всяка миялна машина днес има минимален набор от програми, задължителни за всеки модел. Въпреки това, в повечето случаи миялната машина има до шест функционални режима на работа.

Като задължителна функция всяка машина е оборудвана със следните програми:

  • нормално измиване;
  • интензивно измиване;
  • бърз режим;
  • накисване на чинии.

Софтуерни функции за съдомиялни машини

За да изберете подходящата програма за миене, трябва да определите степента на замърсяване на съдовете. Скъпа миялна машина ще бъде оборудвана с допълнителни функции. Например: използването на деликатен режим на измиване е за крехко стъкло. Често такива модели са оборудвани със специализирани държачи за стъкло, което елиминира вероятността те да се бият по време на цикъла на измиване.

Някои модели се характеризират с икономичен режим на измиване в случай на леко замърсени съдове. Освен това, съдомиялната машина може да бъде оборудвана с „био програма“. Ефектът му се постига чрез използването на специални перилни препарати с биологични компоненти. Мазнините се отстраняват дори в топла вода.

 Вижте също - Топ 10 на най-добрите миялни машини според клиентите

Защита от изтичане на вода

Защита от изтичане на вода
Почти всяка съдомиялна машина е оборудвана с тази функция. Частична и пълна защита съществува. Често скъпа кола е оборудвана с пълна защита от течове. Дори и да има минимално изтичане на вода, вътре в оборудването или през повредени маркучи, водният поток се блокира от специален клапан. По-евтиният модел има частична защита от течове. Когато палетът на машината се напълни с вода, едва тогава водата ще спре да се захранва.

Параметри на шума

Функция за сушене на съдомиялни машини
По шум, разбира се, си струва да изберете най-тихия модел. Бюджетът или старата модификация на съдомиялните машини имат ограничение на шума в диапазона от 50-55 dB. Ако по време на работа на машината има силен шум, може да има причина за неправилно поставени съдове.

Сушене на чинии

Всяка миялна машина днес е оборудвана с подобна функция. Но все пак трябва да обърнете внимание на това, когато трябва да изберете съдомиялна за дома.

  • кондензационен тип сушене - съдовете се измиват с гореща вода и се сушат;
  • сушене на турбината - нагрята струя въздух издухва съдовете през вентилатора. Този метод за сушене на чинии се счита за най-ефективен, но също толкова скъп.

 Вижте също - Видове сушене в съдомиялни машини

Методи за инсталиране на съдомиялна машина

Вградената миялна машина може да бъде разделена на два вида: напълно интегрирана и частична машина за вграждане.

В първия случай машината ще се слее хармонично с кухненските мебели. Панелът на кухненския модул се завинтва към вратата на уреда. Целият блок за управление на машината е добре скрит вътре. Това решение е идеално за нестандартни кухненски мебели с предизвикателен дизайнерски вкус.

Diy методи за инсталиране на съдомиялни машини

Във втория случай машината за миене на съдове остава отворена, където устройството за управление се намира отвън и е лесно достъпно за употреба. Кокетният външен вид на такова решение на въпроса няма да навреди на цялостния облик на кухнята.

Монтаж и поддръжка

При покупка всяка съдомиялна машина съдържа набор от необходими комуникации и крепежни елементи.С достатъчен опит в инсталирането на домакински кухненски уреди всеки собственик може лично да свърже машината към водопроводни, електрически и дренажни комуникации. Ако купувачът няма подходящ опит по този въпрос, в този случай такова събитие трябва да бъде поверено на квалифицирани специалисти. Тъй като всяка грешка при свързването на оборудването неизбежно води до неизправност на съдомиялната машина и до възможно изтичане на вода.

Монтаж и поддръжка на съдомиялни машини

Фактът, че миялната машина използва вода от общото водоснабдяване, всички модели имат филтър за почистване. След определен период тези филтри се замърсяват. Това се отразява на качеството на измитите съдове. Извадете филтъра, изплакнете го обилно с течаща вода и перилни препарати и го поставете отново. Ако не можете да направите това сами, трябва да се свържете с съветника за помощ. Срокът на експлоатация на тези филтри също е ограничен. Но за да удължите живота, се препоръчва използването на омекотители за вода. Тогава съдомиялната машина ще може да работи правилно доста дълго време.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

4587 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите