У дома Отговори на въпроси Каква е оптималната мощност за индукционен плот?

Каква е оптималната мощност за индукционен плот?

Здравейте! След години употреба електрическата ми печка разваля облика на реновирана кухня. Искам да се променя. Много добри отзиви за вградените индукционни панели: красиви, икономични. Каква е оптималната мощност на такава печка, консумира ли по-малко енергия, колко? Какво да търсите при покупка?
Отговорът на нашите експерти:

Перфектният избор! Това може да се нарече индукционен плот. Този тип котлон е напълно безопасен: оставайки на студено, той загрява само съдовете за готвене на котлона. Ако на печката няма тенджери или тигани, тя просто не се включва. На такъв панел е невъзможно да се изгорите: нагряването автоматично спира едновременно с отстраняването на тигана. Самата котлона се охлажда само за 10-15 секунди.

Нищо не изгаря върху керамичната повърхност. За да поддържате чистотата, достатъчно е да го избършете с мека кърпа със специално средство.

Вижте също - 10 най-добри стъклокерамични котлони

Консумацията на енергия може да бъде изчислена

Нека сравним консумацията на вряща вода на горелки със същата мощност за конвенционални и индукционни електрически печки: чайници от 2,5 литра, мощност 2 кВт, време на кипене 30 минути. и 6 минути, изразходвани съответно 1 kW и 0,2 kW. Спестяване - 0,8 кВт. „Резултат“ 5: 1 в полза на индукцията.

Съвременните печки от този тип имат мощност 3,5-10 кВт. За апартамент, особено в старите къщи, най-малкият е оптимален - за него не е необходимо нито специално окабеляване, нито разрешение на енергоснабдителната организация. Собствениците на жилища могат да инсталират по-мощни уреди.

Броят на горелките може да се определи въз основа на нуждите на семейството и размера на кухнята. 4 горелки са по-удобни, можете 2. Скъпите модели се различават от бюджетните по набор от функции, количество и метод на управление на отоплението: въртящ се превключвател, сензорно управление или дистанционно управление.

Доста достъпна цена (от ) 4-котлона Hansa BHI64383030 има 9 стъпки за регулиране на отоплението, управление на докосване, защита от прегряване, има увеличение на мощността на горелките с 1,5 пъти (Booster) и други функции. Свързан е с изход за домашна мрежа. Всъщност функционалността, а не мощността определя използваемостта. Но, колкото по-сложна е функционалността, толкова по-висока е цената. Вярно, по-широко и по-широко за творчество.

Какво ще изисква внимание при избора

У дома: наличието на намагнетизирани съдове с плоско дъно. Неравномерността увеличава консумацията на енергия и може да доведе до котлона да се чука поради неравномерно загряване. Подходящи са емайлирани, чугунени, стоманени контейнери, дъното на които се задържа от постоянен магнит (именно дъното се нагрява, врящата течност затопля стените). Ако няма такива, можете да закупите като временна подмяна на специални чинии стоманени дискове, които пренасят топлина от горелките. Внимателно измервайте предвиденото място за монтаж.

В магазина: изберете типа плот: зависим или независим. Първите работят само заедно с фурната и не могат да бъдат монтирани отделно, тъй като контролните копчета са разположени на предния панел на фурната. Вторите са инсталирани навсякъде. Наличието на кантовете на керамичната плоча - краищата на повърхността - е най-уязвимото място: при удар може да се образуват стружки.

Важно! Използването на алуминиеви или медни съдове за готвене може да причини трайни петна по керамичната повърхност. И все пак керамиката се унищожава от захарта. Разлятата захар или сироп трябва незабавно да се отстранят.

Вижте също - Вреден ли е индукционният котлон?

Нови отговори на въпросите на читателите:

Всички отговори
18073 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите