У дома Правила за работа Вградени уреди Кои съдове за готвене са подходящи за керамичен котлон

Кои съдове за готвене са подходящи за керамичен котлон

Ако обмисляте да закупите стъклена керамика или индукционна печка, трябва да знаете, че заедно с покупката на печка, ще трябва да замените всички стари съдове за готвене с нови. Не всичко е подходящо за такива плочи! И в тази статия ще говорим за това кои ястия могат да се използват на стъклокерамичен панел и кои не могат да бъдат категорични.

Какво е предимството на стъклокерамичен котлон пред конвенционалния електрически?

характеристики на стъклокерамичната плоча

Предимствата, разбира се, са много и много.

 • Например, способността за незабавно загряване и охлаждане, като по този начин прави готвенето върху него толкова удобно, колкото на газ.
 • Освен това храната кипи почти моментално и може да се готви два пъти по-бързо, отколкото на газ, и 4 пъти по-бързо, отколкото на обикновена, електрическа.
 • Също така не може да не се спомене такова свойство като лекота на пране. Тези, които са имали обикновени чугунени „палачинки“, знаят колко е трудно да ги избършат. А стъклокерамичният панел се почиства с едно движение на китката, просто трябва да го напръскате със специален инструмент.
 • Също така стъклената керамика има забележително свойство да променя формата на нагревателната повърхност. Може да се готви не само в кръгли саксии, но и в патици!
 • Някои печки могат да бъдат програмирани за определен режим на готвене, тоест слагате тенджера, тя се загрява до определен момент, кипва, колкото е необходимо, и след това намалява силата на нагряване самостоятелно.
 • Е, най-важното предимство е, че е много по-икономично по отношение на консумацията на енергия в сравнение с конвенционалното.

Но всяка лъжица има собствена муха в мехлема ...

Вижте също - 10 най-добри стъклокерамични котлони

И какви са недостатъците и има ли такива?

недостатъци на стъклокерамичната повърхност

 • Тези плочи са направени от скъп материал - ceranium, който има здравина, която може да издържи на падането на десетлитров тиган, но ... Защо се страхуват от точни удари с остри предмети. Например, най-обикновеният нож, паднал от височина, с острието надолу, лесно може да разцепи повърхността.
 • Освен това огромен недостатък е, че сред всички модели практически няма такива, върху които би имало малко удобство. Това означава, че никога няма да можете да сложите цезве с кафе на печката!
 • Защо? Тъй като дъното на съдовете за готвене трябва напълно да отговаря на размера и да припокрива краищата на нагревателната повърхност, за да се предпази от навлизане на влага върху горещата повърхност. Ако водата попадне върху него, тогава можете да се сбогувате с печката. Ще се спука или веднага, или много скоро.
 • Освен това голямо неудобство е, че саксии с мокро дъно не могат да се поставят върху повърхността му. Ами това е толкова неудобно ... Представете си, че го избърсвате всеки път, след като саксията се напълни с вода и се намокри.
 • Гответе върху него внимателно, без да разлеете нищо на повърхността. Захарта, например, се страхува от нея и може да „накара да живее дълго“ от излизането на повърхността.
 • Ако го счупите, тогава трябва напълно да промените цялата стъклена повърхност. А това е много скъпо.
 • И, разбира се, недостатъците могат спокойно да се причислят към факта, че тя е капризна по отношение на ястия и не всички видове съдове могат да се използват. Кои ястия са подходящи и кои не, ще научите от следващия блок.

Съдове за готвене, които не трябва да се използват върху стъклокерамична повърхност

повреда на стъклокерамичната повърхност от неправилни съдове

Категорично е невъзможно да се използват мед и алуминий, те оставят петна върху такава плоча, които са много трудни за отстраняване.

Стъклокерамичните съдове за готвене са лош вариант. Топлоустойчив, стъклен - също не може да се използва. Тези три вида ястия не се затоплят толкова бързо, колкото е необходимо и в резултат на това печката черпи твърде много електричество. Но тук, честно казано, трябва да се отбележи, че стъклокерамичните съдове не са подходящи за други котлони, те могат да се използват само във фурната.

относно тиган уок и веднага можете да забравите за казаните с кръгло дъно. Ако повърхността е малка, тогава ястието може дори да не се счупи. Необходимо е изключително да покриете целия кръг за варене с дъното на съдовете за готвене.

В никакъв случай не трябва да използвате съдове с деформирано дъно. И отоплението ще бъде отвратително и повърхността ще бъде надраскана.

На това, може би - всичко. Не можете да използвате горното и колкото и да харесвате стари саксии, много от тях ще трябва да бъдат изоставени. Но какво остава? Прочетете нататък.

Какви ястия да изберете?

стъклокерамични съдове за готвене

Най-важното правило:

Обемът на дъното на тигана трябва напълно да покрива отоплителния кръг и в идеалния случай да бъде малко повече, но не по-малко. Това, както си спомняте, така че повърхността да е защитена от влага.

След това чиниите за стъклокерамични плочи трябва да бъдат направени от стомана, чугун или емайлиран метал. Но, дъното му със сигурност трябва да е плоско, равномерно и гладко. Най-добрият вариант, ако е тежък и дебел.

Като цяло, най-добрият вариант за стъклокерамиката са съдовете от неръждаема стомана. Не е толкова тежък като чугуна, което е ненужно застраховане от падане и има добра топлопроводимост.

Да и лесно се мият такива тигани, но, разбира се, стъклокерамичният котлон няма нищо общо.

Вижте също - Каква е оптималната мощност за индукционен плот?

Препоръки за избор на съдове за готвене за индукционни котлони

Индукционните котлони са истинска иновация в света на кухненските технологии. Те са много скъпи и не всеки може да си позволи едно у дома. Макар че по-често се използват в ресторанти и други кухни за кетъринг.

Работи по невероятен начин: повърхността остава студена, а дъното на тигана се загрява до зададената температура. И поради това той е по-прост и по-малко капризен в експлоатация от стъклокерамиката.

Ястия за такива чинии са подходящи само с магнитно дъно. Това не е нещо ново, не. Това е всяко ястие, което е направено от метал, което се залепва за магнит. Тоест, не приема никакви сплави, мед и други неща.

Разказахме ви какви съдове могат да се използват върху стъклокерамична повърхност. Сега зависи от вас да решите дали да вземете такава печка или да изчакате.

Вижте също - Вреден ли е индукционният котлон?

16669 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите