У дома грижа Големи домакински уреди Тайните на омекотяване на водата в пералня

Тайните на омекотяване на водата в пералня

Днес пералнята се превърна в незаменим инструмент в ежедневието. Различни режими на пране в студена и топла вода: бързо, деликатно и интензивно изпирайте перфектно всяко пране. Измиването в твърда вода значително влошава качеството на прането, прането става твърдо и замърсяванията почти не се отмиват. При измиване с гореща вода се образува котлен камък, който разваля машинните части. Поради мащаба нагревателният елемент се прегрява, което може да доведе до неговото изгаряне. За ефективно измиване не забравяйте да използвате омекотител за пералня, Прахът се разтваря по-добре в мека вода, а прането се измива по-добре, а машинните части не се влошават.

Как да омекотите водата за миене?

омекотителИма два начина за омекотяване на водата - използвайте химикали или водни филтри.

химикали

  1. Използвайте омекотители за пране. Най-често срещаното лекарство е Calgon 2in1. Той ще може да защити важни части на машината: барабан, нагревател и пластмасови тръби. Средството трябва да се прилага в различни дози в зависимост от твърдостта на водата. Производителите на перални машини Whirlpool, Bosch, Siemens препоръчват да използвате Kalgon 2in1 в своите машини. Но това не се отървава от мащаба, а омекотява водата и предотвратява образуването на котлен камък. Тоест, не дава 100% гаранция за защитата на машината.
  2. За да омекотите водата, използвайте прахове за пране, в които вече са добавени омекотители, например Ariel, Persil и др. В такива прахове ще има по-малко „омекотител за вода“, но те ще могат да предпазват машинните части от мащаб. Спазването на посочените дозировки на висококачествен прах ще удължи живота на пералнята.
  3. За да омекотите водата, използвайте народно лекарство - сода пепел. Добавянето му към перилния препарат ще омекоти водата за измиване. Но содата трябва да се добавя в малки количества. Не е подходящ за пране на бельо от естествени материи.
  4. Сапунът за пране също ще омекоти водата в пералнята. Измиването ще бъде ефективно.

Сода и сапун за пране дори омекотяват водата, но водят до допълнително образуване на котлен камък. Тоест, използването им често не се препоръчва.

Филтри за пречистване на вода

омекотител филтърМожете да омекотите и пречистите водата от примеси с помощта на филтър, ако я поставите във входящия маркуч на пералнята. За това се използват различни филтри.

  • Соленият филтър е най-евтиният и следователно достъпен. Благодарение на полифосфатните кристали изходната вода става мека. Качеството на измиване забележимо се подобрява.
  • Магнитният филтър привлича металите. Той е универсален, използва се и за пречистване на питейна вода. Филтърът е по-надежден, но цената му е многократно по-висока от филтъра за сол.
  • Йонен - ​​улавя соли на тежки метали в отделения. След филтъра се получава много мека вода.
  • Осмозен филтър е ефективен омекотител за вода в пералня.Почиства водата от соли и тежки метали. След почистване водата става много мека и е чудесна за измиване.

Използването на химикали и филтри ще помогне да се направи измиването по-ефективно - така че меките и пухкави неща да останат толкова красиви и по-дълго да запазят първоначалния си вид.

Вижте също - Как да почистите пералнята от мухъл?

Предотвратяване и почистване на машинни части

Добре е да използвате лимонена киселина, за да предотвратите появата на бактерии и частици от машината. Вземете 60 gr. лимони, за машина за 4 кг пране, изсипете в отделението за прах, включете режима с температура 60 градуса. Самата машина ще почисти мръсотията и котлите. Препоръчва се тази процедура да се повтаря веднъж на 3 месеца, за да се избегне образуването на твърди отлагания върху частите в пералнята.

Ако пералнята е вашето нещо, не забравяйте да използвате омекотител за вода за вашата пералня. Има много начини за омекотяване на твърдата вода. Изберете опцията, която ви е най-подходяща. Мийте се удобно! Ефективният омекотител за вода и почистването на машинните части ще удължат живота на вашия помощник.

Вижте също:

22750 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите