У дома Как да изберем Вградени уреди Газов котлон: модерен, стилен, функционален

Газов котлон: модерен, стилен, функционален

газов котлонГазовият котлон е новост за мнозина. Не всеки си представя какви функции и параметри е надарен. Ще поговорим за интересните качества, които притежава тази съвременна технология и на какво трябва да обърне внимание купувачът, за да стане верен помощник на домакинята и стилна декорация в кухнята.

 

Предимството на газа над електричеството

Готварски плотове се предлагат в три вида:

 • газ;
 • електрически;
 • комбинирани.

Кои са по-добри: газ или електричество? И двамата имат предимства и недостатъци. Тези, които вече са решили, не се нуждаят от съвет. А за тези, които все още гледат отблизо, ще съобщим няколко причини, които карат много домакини да направят избор в полза на газовите повърхности:

 • Няма нужда да променяте окабеляването. модерен електрически котлон забранено е свързването към окабеляване, което не е проектирано за повишено натоварване. В противен случай ще има късо съединение в мрежата или кабелът просто ще изгори, защото електрическите табла консумират до 9 кВт, което не е проектирано за нито един контакт.
 • Газовата печка не консумира електричество (само за запалване на горелката). Не можете да кажете за електротехниката: при някои модели общата мощност на горелките достига 9 kW.
 • Готвенето на газова повърхност не зависи от прекъсвания на захранването.
 • Няма проблем с избора на ястия. А за електрическа повърхност е необходимо да вземете съдове с плоско дъно, което ще отговаря на размера на горелката. Типът метал също има значение: меден или алуминиев тиган ще остави тъмен отпечатък и трайно ще съсипе плота.
 • Газовите повърхности са по-евтини от електрическите.
 • Газовата печка е по-икономична в енергийните разходи: цената на газа е по-ниска от цената на електроенергията.
 • Ергономичен: газовият панел се загрява и охлажда по-бързо от електрическия.
 • Газовата повърхност е чиста и традиционна. И това е и причината много домакини да не искат да виждат електрическата в кухнята си.

предимства на газов котлон

ТОП-3 газови котлони Bosch

 1. Bosch PCP6A6M90
 2. Bosch PCP611B90E
 3. Bosch Serie 2 PBP6C5B90

Зависими или независими

Преди да вземете това кухненско оборудване, помислете: имате ли нужда от фурна. И ако е необходимо, тогава в каква ниша ще бъде инсталиран: под плота, на нивото на плота или в кухненския шкаф. Зависи кой панел е по-добре да вземете:

 • зависим. Свързана е с фурната с общ контрол и газова тръба. А при някои модели контролът се поставя върху фасадата на фурната;
 • или независим.По-популярен тип печка, защото ви позволява да изберете всяко удобно място за фурната или напълно да я изоставите.

Производствен материал

Важен критерий, тъй като цената и грижите зависят от него.

 • Емайлирани стоманени плочи. Те трябва да се поемат от клиенти, чийто бюджет е ограничен. В допълнение, тази вградена техника не изисква специални грижи (не можете да използвате абразивни почистващи препарати), теглото й е малко. Изборът на цвят, който да съответства на кухнята, не е проблем: цветовата схема е разнообразна. Има лъскави и матови панели; праховата боя се използва за направата на последните. Емайлираната плоча се страхува от шок, тъй като на мястото на разцепване ще настъпи корозия на метала.
 • Стоманени печки По-практичен избор: по-трудно е да го надраскате, но след удар ще остане вдлъбнатина. Можете също така да изберете плоча не само с лъскава, но и матова повърхност. Но трябва да почиствате често: тя показва не само следи от готвене, но и пръстови отпечатъци.
 • Панели от закалено стъкло. Поемането на „газ под стъкло“ не е евтино, но изгодно: разнообразие от цветове, рисунки, сензорни контроли - всичко това ви позволява да изберете техника за всеки интериор. Например, бяла повърхност с орнамент ще се превърне в изящен „връх“ на всяка кухня. Струва си да запомните, че стъклена чиния се страхува от шок. Тегло, на една горелка, не се препоръчва повече от 15 кг.
 • Стъклокерамични котлони, Недостатък: високата цена на такава плоча. Повишена топлопроводимост - това свойство на стъклокерамиката е търсено в електрическите панели, но не и в газовите. Правилно подбраната стъклокерамична техника обаче е модерна и практична: всичко освен горенето на захар лесно се отстранява от нея.

ТОП 3 газови котлони MAUNFELD

 1. ПЕЧЕЛЕН ЕГХГ 64.2CB / G
 2. ОСНОВНИ EGHS 32.3ES / G
 3. ПЕЧЕЛЕН ЕГХГ 32.2CW / G

материал за плота

Външен вид

Тук производителите са се опитали да задоволят всякакви, дори и най-примамливите вкусове на клиентите.

 • Стандартен модел с вдлъбнатина: горелки правилно разположени в ъглите.
 • Модел с един ред: по-добре е да го вземете за тесен и дълъг плот, тъй като всички горелки са подредени в един ред. Не забравяйте, че размерът на плочата по предната част може да достигне повече от един метър.
 • Криволинейна форма. Например, можете да изберете вградена дъгообразна повърхност. Този дизайн е удобен, тъй като всички горелки са перфектно видими.
 • Ъглова форма: популярна в кухни, където плотът образува ъгъл. Такъв газов котлон спестява място.
 • Домино форма. Най-интересното „вграждане“. Разбира се, струва повече, но ви позволява да изберете няколко сегмента и да подредите не само четири, но и шест плочи на горелката. Или закупете секции - работни плотове с вградени уреди: хранителни преработватели, печива, фритюрници, скари, аспиратори, двоен бойлер.

Също така си струва да се помисли колко функционални горелки ще са необходими. Има модели с броя на горелките от две до пет. Обикновено петият пръстен е елипсовиден и центриран.

поява на газови котлони

Форма на горелка

Тук цари такова разнообразие, че понякога е трудно да се реши коя чиния е по-добре да се купи? В зависимост от функционалността можете да изберете панела, на който са инсталирани горелките:

 • класически кръг - варират в диаметър, броя на корона пламък;
 • четириъгълни - изглеждат стилни, но тази форма не се различава по функционалност;
 • продълговати - осигуряват равномерно загряване, използват се за патета, други ястия с овално дъно;
 • спирала - в тях пламъкът се регулира не само по интензитет, но и от дължината на спиралата;
 • Горелки WOK - имат специална стойка, предназначена за съдове със сферично дъно.

формата на горелките за котлони

Горелки с три корона са особено популярни сред домакините, което ще направи възможно приготвянето на ястие от ориенталска кухня или бързо загряване на контейнер с голям диаметър.

Във всички съвременни модели горелки са оборудвани с електрическо запалване. Има табели, където се подава искра чрез натискане на отделен клавиш.Но по-практично е да изберете оборудване, което производителите са оборудвали с функция за автоматично запалване (той се включва, когато натиснете копчето за подаване на газ).

Три популярни модела на газови котлони

 1. Fornelli PGA 45 Fiero
 2. Hotpoint-Ariston PCN 641 T IX
 3. Weissgauff HGG 641 XV

Решетки и газови регулатори за готварски печки

По правило вградената повърхност, дори стъклокерамичната, е оборудвана с решетки от чугун. Скарата може да бъде една или няколко (за всяка горелка или за сегмент). Последните са много по-удобни: можете да вземете и почистите част от повърхността, като премахнете само една секция. А теглото на един сегмент е по-малко от цялата решетка.

решетки и методи за управление на плота

Повечето от моделите са оборудвани с класически механизъм за управление - дръжки, разположени директно на панела. За улеснение на поддръжката те са направени подвижни. Можете да изберете скъпи модели с сензорни контроли и индикатори. Тази повърхност се почиства лесно. Трябва да кажа, че всяка година механиците губят все повече и повече, тъй като не са толкова удобни, колкото сензора.

Допълнителни функции на кухненски панели

Какъв съвет можете да дадете на клиентите, избрали газов котлон?

 • Основният критерий е безопасността при употреба. Осигурява се от програмата за контрол на пламъка: когато пожарът бъде потушен, техникът ще спре подаването на газ. Още по-добре е да изберете модел, оборудван с функция за повторно запалване: такава печка независимо доставя газ към горелката и активира автоматично запалване.
 • Програма за смяна на пламъка - след програмирането интензитетът на газ се настройва автоматично.
 • Контрол на прегряване - в случай на изваряване на течността и рязко повишаване на температурата, кухненската повърхност ще спре да доставя газ.
 • Защита срещу нерегламентирано включване - трябва да се взема от семейства с деца.
 • Вграден таймер.

Въпреки че много потребители, оценявайки предимствата на електрическите панели, правят избор в своя полза, газовите не трябва да се отхвърлят. В крайна сметка, енергийният носител е много по-евтин, газовата котлона загрява храната по-равномерно от електрическата и тук изобщо няма такова време за "отопление".

13198 1

Една мисъл за „Газова плота: модерна, стилна, функционална“

 1. Полин:

  На снимките се вижда такава красота ..))) се вижда професионална стрелба. Въпреки че на живо, плотът ми изглежда макар и по различен начин. но също добре)) Използвам гореща точка, на мен ми се удари при покупка, че горелките са необичайно подредени там: една, две, после пак една .. добре, с диамант) е удобно))

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите