У дома Правила за работа Вградени уреди Какво представлява конвекцията и за какво се използва във фурната

Какво представлява конвекцията и за какво се използва във фурната

Съвременните производители оборудват своите фурни повече функции, които значително увеличават цената на продукта. Въпреки че опитът показва, че някои функции и функции остават непоискани. Нека се опитаме да разберем защо е необходима конвекция във фурната и дали си струва да се доплаща за нея. В крайна сметка електрическа фурна с конвекция струва средно с 15-25% повече от подобен модел без тази функция.

За какво е

Конвекцията (в превод от латински - "трансфер") е създаването на принудително движение на въздух във фурната. Въздушният поток, създаден от вентилатора (обикновено инсталиран отзад), позволява смесването на топъл и студен въздух, като по този начин създава равномерно разпределение на топлината в цялата фурна. Независимо от разстоянието до нагревателния елемент, температурата ще бъде почти еднаква навсякъде във фурната.

За да разберем какво е конвекцията във фурната и за какво е, нека разгледаме по-подробно структурата на фурната. В по-голямата част от моделите нагревателните елементи (TEN) са инсталирани в горната и долната част на фурната. Има редица първокласни модели, които имат инсталирани източници на топлина от всички страни (с изключение на вратата) на фурната. Но дори и такова подреждане на нагревателни елементи няма да осигури равномерно разпределение на температурата в цялата фурна.

На първо място, струва си да се помни, че нагревателните елементи не могат да бъдат с еднаква мощност, с течение на времето тяхната мощност ще намалее поради стареене и износване. В този случай намаляването на мощността ще се случи по различни начини. Това ще доведе до факта, че разликата между количеството топлина, което идва отгоре и отдолу, ще бъде все по-различно. Следователно ястието върху листа за печене ще се пече с различна интензивност от различни страни. И ако от една страна тя вече е готова, от друга пак ще е влажна. Ситуацията се влошава, когато във фурната се поставят две тави едновременно. В този случай разпределението на топлината в цялата вътрешност на фурната става особено неравномерно. В края на краищата листът за печене е естествена бариера. Което, от една страна, предотвратява разпространението на топлина, а от друга, поглъща определено количество от него. Следователно температурата в зоната между тавите ще бъде значително по-ниска, отколкото в горната и долната част на фурната. Неравномерното разпределение на топлина в крайна сметка се отразява негативно на качеството на приготвяне на храна.

Вижте също:

Плюсове на конвекция във фурната

Конвекцията има редица предимства:

  • Ястието се загрява равномерно от всички страни, така че всички съставки се приготвят равномерно. Не е необходимо да пренареждате или разгъвате тавите, чиниите от текста се пекат еднакво по цялата дълбочина.
  • Ако се следва технологията на готвене, печените изделия не изгарят, тестото се издига добре (приляга).
  • Процесът на готвене отнема по-малко време, включително чрез намаляване на времето за загряване на фурната.
  • По-краткото време за готвене може да намали консумацията на енергия.
  • Поради ускоряването на интензивността на готвене и образуването на кора, месото (рибата) губи по-малко влага, оставайки сочно.
  • Използването на конвекция намалява количеството масло, което се използва за готвене.
  • Готвене на големи количества печива, използвайки множество тави за печене, без да се нарушава вкуса.
  • Получаване на хрупкава коричка.
  • възможност за готвене на големи парчета месо или риба, хляб и др.

Чрез промяна на температурата на загряване конвекцията ви позволява да загрявате храна или да размразявате храна. В допълнение, фурната с електрическа конвекция може да се използва за готвене на сушени плодове, сушене на билки, лимонова или портокалова кора.

В някои модели с голяма фурна производителите инсталират два вентилатора наведнъж. Този вариант трябва да бъде избран от тези, които се занимават професионално с печене и го произвеждат в големи количества.

Важно:

Струва си да се доплаща за допълнителен вентилатор, само ако във фурната постоянно се използват повече от два листа за печене.

Имам ли нужда от конвекция в газова фурна

Въпреки факта, че газовите фурни често са оборудвани с конвекционна функция, използването му не е много ефективно. На първо място, поради особеностите на местоположението на нагревателния елемент. В газовите фурни горелката е разположена в дъното и е единственият източник на топлина, поради което е доста трудно да се осигури еднаква температура в целия обем. За да направите това, вентилаторът трябва да работи много усилено, за да създаде добър въздушен поток. Това не само ще усложни процеса на горене чрез премахване на пламъка, но и може напълно да го потуши. Този недостатък е типичен за бюджетни модели от малко известни производители. Те се стремят да пълнят продуктите си с максимален брой функции, много от които не са напълно обмислени или неправилно изпълнени. Така че дали е необходима конвекция във фурната е доста спорен въпрос.

Вторият момент е, че има постоянна циркулация на въздуха в газовата фурна, продуктите от горенето се отстраняват. Поради течове е доста трудно да се постигне равномерен температурен режим в целия обем на фурната; това ще изисква много интензивна работа на вентилатора.

Парна конвекция: какви са характеристиките

Парна конвекция (наричана още мокра конвекция) е особено популярна при тези, които се застъпват за здравословно хранене. Тази функция ви позволява да парите чинии, като по този начин запазвате високото съдържание на витамини и хранителни вещества. Освен това тестото, обработено с пара в началото на готвенето, се издига по-добре и по-интензивно, а храната не се прегрява, оставайки сочна.

Вижте също:

3374 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите