У дома Как да изберем Малки домакински уреди Wok pan - какво е това и за какво е?

Тиган WOK - какво представлява и за какво е?

Какво е тиган с уок и за какво е това? Въпрос, който изисква незабавно обяснение, защото тази „измишльотина“ е новост за европейците (е, и за нас). Въпреки че китайските готвачи използват това прекрасно ястие от много години, за да приготвят своите кулинарни шедьоври (понякога дори твърде кулинарни). Какви са предимствата на FOC?

Предимства на тиганите от уок

уок тиган

Тиганите WOK всъщност не са тиган и всъщност не са тенджера. Това е нещо между тях. Класическата версия на приборите е нестандартна височина, заострено дъно, голям диаметър на горната част на стените, наличието на дръжки от двете страни.

Този домакински артикул има следните предимства:

  • Спестяване на време. Храната в WOK може да се приготви бързо и без усилия.
  • един тиган - много методи за готвене Един уок може да замени няколко вида кухненски прибори. В края на краищата можете да пържите, парите и печете в него ...
  • Продуктът запазва витамини, микро и макро елементи. Тиганът има форма, различна от колегите му, което значително намалява времето за готвене на продуктите. Това им позволява да поддържат максимални ползи, а вие поддържате здравето си във форма.
  • Продуктите не абсорбират масло. Готвенето в такъв тиган включва постоянно разбъркване. Тъй като продуктите са в постоянно движение, те нямат време да поемат масло. И, следователно, този елемент от ястия е идеален за тези, които спазват строги (и не толкова) диети.
  • Храната винаги остава в чиниите. Благодарение на високите страни, храната винаги остава в тигана, а не на печката, стените и пода. 

Вижте също - Как да изберем електрическа кана?

Критерии за избор на Уок

критерии за избор на уок

Ако мисълта ви просветна в главата: „Искам!“, Можете да продължите към втория етап, а именно избора на подходящ уок. Както се оказа, не е толкова лесно да се спрем на един модел, тъй като този елемент от домакинството има свои собствени характеристики. Да поговорим за тях.

материали

Основният критерий за избор е материалът, от който е направена тигана. От това зависи не само цената му, но и надеждността, безопасността и дори вкусът на храната. За направата на уокс се използват:

  • Излято желязо. Такива продукти са разделени на два вида: тънки (с дебелина на стената не повече от 3 мм) и дебели (с дебелина на стената не повече от 9 мм). Чугунът е незалепващ материал. Ето защо, въпреки дебелината на продукта, можете да сте сигурни, че храната не се придържа към него и не създава допълнителен дискомфорт. Тънките вълни се нагряват по-бързо, докато дебелите поддържат температурата по-дълго. Както можете да видите, навсякъде има предимства, които ще оцените в зависимост от вашите нужди.
  • Въглеродна стомана. Когато избирате такъв уок, не забравяйте, че той има както недостатъци (добре, почти), така и предимства. Да, той е лек, евтин, с отлична топлопроводимост.В същото време храната върху него може да изгори, трудно е да се измие и с течение на времето се деформира.
  • Алуминий. Тези уок са сравнително евтини и леки. Те имат незалепващо покритие. Недостатъците включват факта, че е строго забранено да се работи с него при високи температури, тъй като тефлоновият (защитен) слой е унищожен.
  • Керамика. Heavy. Това е минус. Но той е надежден, удобен за използване и издържа на високи температури. И това, видите ли, е огромен плюс.
  • Неръждаема стомана. Издръжливи съдове с единствения недостатък - не съм ги следил, трябва да изстържа тигана от изгоряла храна. 

дъно

В стандарта (класически WOK) дъното е изпъкнало. Първоначално това беше замислено, защото този готварски съдове е създаден за готвене на открит огън. Днес производителите ни предлагат уок с изпъкнало и плоско дъно. Как да изберем тиган с уок? 

В зависимост от печката, разбира се. Ако във вашата къща е инсталирана електрическа печка или индукционна печка, струва си да дадете предпочитание на приборите с плоско дъно. За газови единици можете да използвате една и друга опция.

Химикалки

На класиците трябва да им се дължи. Първоначално уокът е създаден с две дръжки, благодарение на които е възможно да се извадят съдовете от фурната. Но съвременните уоки са обикновена дръжка (като тиган, с който сме свикнали), а понякога и кръгъл държач. Продукти с подвижна дръжка са популярни.

диаметър 

Ако семейството ви се състои от двама души, достатъчно е да си купите тиган WOK с диаметър до 35 см. Ако къщата ви често се посещава, вземете агрегат от 40 или повече см. И да, няма да навреди на приятелите и семейството да приготвят нещо за уок. И те се интересуват, а вие се чувствате добре.

Производител 

Много хора вярват, че в съвременния свят марката вече няма значение. Всъщност това е случаят с телефоните (е, с някои други електроники). Но с ястията всичко е различно. И това е друга история, която ще разгледаме в отделна статия.

Купете уок само от добре известни компании: Tefal, Mayer и Bosch, Thomas, Zepter. Тези производители ценят своята репутация, така че бъдете сигурни, че няма да купувате прасе в пъп.

Получихте ли отговора на въпроса: какво е тиган и защо е необходимо - пишете в коментарите. Трябва да знаем вашето мнение. Ще се видим в следващите публикации.

Вижте също - Кои съдове за готвене са подходящи за керамичен котлон

5633 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите