У дома Как да изберем Вградени уреди Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?

Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?

Когато купуват домакински уреди, много домакини трябва да направят доста труден избор и да разберат кое е по-добро - електрическа или газова фурна. За да направим сравнението правилно, ще проведем оценка, подчертавайки няколко основни параметъра: връзка, функционалност, цена, ефективност и експлоатационна безопасност.

Функции за свързване

Често изборът на типа фурна е ограничен от възможността за свързване. Например, ако къщата не е газифицирана, тогава дилемата коя газова или електрическа фурна да избере изчезва от само себе си. Някои газови фурни могат да работят от бутилка, пълна с втечнен газ, но този тип работа е възможна само за частни къщи. Категорично е забранено използването на газов цилиндър в жилищни сгради, дори ако е инсталиран на балкона.

Има важни характеристики при свързване на електрическа фурна. Трябва да се разбере, че фурната е много енергоемко електрическо устройство, мощността й варира от 2 до 4 кВт, докато натоварването на жицата е непрекъснато. Вътрешно окабеляването на къщи, построено през съветската епоха, може да не издържи толкова значително натоварване. Това може да причини както късо съединение, така и повреда в мрежата, както и прекомерното й нагряване, което може да доведе до пожар.

Още една точка - за всеки апартамент / къща енергийната компания отделя определено количество налична електрическа енергия. Преди да купите и свържете електрическа фурна, е необходимо да се изясни размерът на допустимата мощност и да се извърши приблизително изчисление. Например в жилищни сгради, проектирани преди 2006 г. (при инсталиране на газова печка), допустимата мощност е 3 кВт на апартамент, при инсталиране на електрически печки - 7 кВт. Това ще бъде ли достатъчно, за да осигурим всички електрически уреди, свързани едновременно - с текущия брой електрически уреди, разпределената мощност може да не е достатъчна. Особено, ако в апартамента е инсталиран климатик, плюс хладилник, компютър и други електрически уреди работят. Затова трябва да пишете на електрозахранващата компания с искане за увеличаване на допустимия лимит на мощност. Бих искал веднага да ви предупредя, че тази процедура е скъпа - както финансово, така и във времето, защото ще трябва да разработите и координирате нов проект за доставка на електроенергия, да получите прием, да проведете тестове и др. Самият процес на приемане може да продължи от 2 до 6 месеца.

Оптималното решение за инсталиране на електрическа фурна е да се извърши отделен кабел, напречното сечение на което ще бъде избрано, като се вземе предвид мощността на фурната. И също така не забравяйте да осигурите добро надеждно заземяване.

Вижте също:

Равномерност на отоплението

Готвенето във фурната възниква поради факта, че въздухът предава топлина от нагревателния елемент към ястието, което се приготвя. Следователно равномерността на загряване на целия обем на фурната директно влияе върху качеството на готвене. Поради неравномерността на нагряването, ястието ще трябва да бъде пренаредено или завъртено, за да не го изгори.

Газовите тръби, разположени в долната част, се използват като нагревателен елемент в газова фурна. Топлината, генерирана от изгарянето на газ, нараства. Равномерността на отоплението във фурната също се влияе от геометричната форма на газовата тръба и как тя се намира - в резултат на това някои области могат да се нагряват по-интензивно, докато други получават по-малко топлина. Следователно, въпреки сравнително малкия размер и обем на фурната, поради еднопосочно загряване, температурните разлики могат да бъдат доста значителни. Разликата между долната и горната част на фурната може да бъде 20-30 градуса. Неравномерността на нагряването става по-изразена дори когато е монтиран само един лист за печене, а при готвене на два, те ще трябва периодично да се сменят.

В електрическите фурни нагревателните елементи (тръбни електрически нагреватели) се използват като нагревателен елемент. В повечето случаи те се инсталират отгоре и отдолу. Ето защо всяка електрическа фурна превъзхожда газовата фурна по отношение на равномерното разпределение на топлината. При моделите от първокласен сегмент, за да се постигне най-равномерно разпределение на топло, на страничните стени могат да се монтират и допълнителни нагревателни елементи.

Съвременните модели фурна са оборудвани с конвекционна функция... Това е функция, която помага да се осигури равномерното разпределение на топлината в цялата фурна. Вентилаторът създава въздушен поток, който смесва топъл и студен въздух през целия обем - като по този начин решава проблема с готвенето на ястия на два листа за печене наведнъж. Конвекцията е по-малко ефективна в газовите пещи, тъй като те не са запечатани, за да позволят отстраняването на продуктите от горенето. Следователно, ще бъде доста проблематично да се постигне равномерно разпределение на топлината дори при използване на конвекция.

Вижте също - Избор на надеждна индукционна печка за дома

Функционалност

В този параметър моделите на съвременните електрически фурни значително превъзхождат газовите колеги. На първо място, трябва да се отбележи променливостта на топлоснабдяването - електрическата фурна ви позволява да комбинирате горното и долното топлоснабдяване, само горната или само долната, комбинация от отопление и скара.

Въпреки факта, че както електрическите, така и газовите фурни имат контрол на температурата, в електрическите фурни тази функция е по-ефективна - тя ви позволява да настроите и поддържате необходимата стойност много по-точно. Плюс - по-голям температурен диапазон се предлага в електрическите фурни. В допълнение, електрическата фурна има набор от различни термични режими:

 • бързо загряване;
 • леко размразяване, като опция - автоматизирани програми за размразяване на продукти, при които температурата се променя на различни етапи от процеса;
 • ферментация;
 • отпуснатост;
 • поддържане на зададената температура на готовото ястие.

Други функции включват:

 • конвекция - ви позволява да осигурите еднакви температурни условия, дори когато инсталирате няколко листа за печене. Тази функция е особено търсена сред любителите на печенето;
 • таймери - ви позволяват както да изключите, така и да включите фурната в определено от потребителя време;
 • температурни сонди - способността да се проверява готовността на ястие чрез измерване на температурата вътре в него. Това е важно, когато приготвяте големи (обемни) месни или рибни ястия;
 • програми за готвене - при избора на определено ястие фурната автоматично контролира температурата и времето за готвене;
 • функция за самопочистване - в зависимост от модела това може да е пиролизна, каталитичен или почистване на фурна с хидролиза, те значително опростяват процеса на почистване след готвене;
 • грил - допълнителен нагревател, обикновено инсталиран в горната част на фурната, ви позволява да получите много висока температура за образуването на хрупкаво. Скарата може да се достави с шиш (ръчен или автоматичен).

В някои електрически фурни възможността за готвене на пара се прилага, в някои модели те имат функциите на микровълновите фурни. Но си струва да запомните, че значителен минус от голям брой функции е значително увеличение на цената на фурната. В същото време, както показва опитът, някои функции могат да се използват много рядко. Така че, когато избирате коя фурна е по-добра от газова или електрическа фурна по отношение на функционалността, трябва да решите дали трябва да преплащате за малко търсените възможности на електрическата фурна.

Вижте също - Плюсове и минуси на пещ с каталитично почистване

безопасност

Традиционно се смята, че газовите пещи са по-опасни от електрическите поради използването на природен газ и открит огън. Всъщност съвременните модели газови фурни имат многофакторна система за безопасност, която намалява вероятността от пожар до нула. Газовите сензори наблюдават много внимателно газовия поток, автоматично го изключват, когато огънят угасне. Друг важен аспект е добрата вентилация, която трябва да осигури отстраняването на продуктите от горенето.

Сигурността на използването на електрическа фурна е пряко свързана с нейната правилна връзка - правилния избор на напречно сечение и заземяване на кабели, както беше споменато по-горе. Въпреки високата температура, фурните са топлоизолирани, така че рискът от изгаряне от допир до външната повърхност на фурната е минимален. Въпреки това, когато купувате вграден модел на електрически шкаф, трябва да се погрижите мебелите да издържат на повишената температура. Всъщност нивото на безопасност на фурните - електрически и газови - е едно и също.

Важно:

Осигуряването на безопасност е пряко свързано с много важно изискване - точното спазване от страна на потребителя на реда за използване на фурната, който е описан в инструкциите за експлоатация.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

Доходност

Според този параметър газовите фурни изглеждат за предпочитане от електрическите, тъй като основният газ е по-евтин от електричеството. Тази разлика обаче не е много забележима, ако рядко използвате фурната. Но с честото използване на електрическа фурна, която изразходва от 2 до 7 кВт електроенергия на готварски цикъл, тази разлика в полза на газова фурна става особено изразена.

Вижте също - Какво е по-добра индукция или електрически котлон

Разходите

Цената на фурната зависи от голям брой параметри - производителя (марката), престижа на марката, функционалността, мощността, енергийната ефективност, използваните материали, годината на производство, външния вид и т.н. Но при сравнително равни параметри газовите печки се оказват значително по-евтини от електрическите модели.

Почти невъзможно е да се определи недвусмислено дали електрическата или газовата фурна е по-добра. Изборът зависи от много фактори, но най-важното за какви цели и колко често планирате да използвате фурната.Ако минималният набор от функции е достатъчен за вас и смятате да използвате фурната често, тогава трябва внимателно да проучите офертите на газови фурни. Ако разнообразието от приготвени ястия е важно за вас, тогава определено си струва да изберете електрическа фурна.

Вижте също:

3829 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите