У дома Условия за ползване Климатична техника Как да стартираме газов котел за първи път

Как да стартираме газов котел за първи път

Купихте и монтирахте нов отоплителен уред в къщата си и сега рекетирате мозъка си, Как да включите газовия котел? Ако нямате възможност или желание да поверите този процес на специалисти, ще ви разкажем подробно за всички етапи и необходимите стъпки, за да може този котел ефективно и стабилно да отоплява дома ви. Правилната инсталация, внимателността при свързване на котела, както и стриктното спазване на стандартите за безопасност при използването на устройството ви гарантират топъл и комфортен дом през отоплителния период.

Откъде да започнем?

Как да включите газов котел

Битов газов котел - мощно и продуктивно устройство, предназначено за загряване на охлаждащата течност и пускане на нагрятата течност през отоплителната система на къщата. Съвременните котли загряват не само батериите, но и водата в чешмата в големи обеми, имат електронно управление и различни механизми за безопасност. Когато купувате бойлер, трябва да обърнете внимание на зоната за отопление, така че да е малко по-голяма от жилищното ви пространство.

Естествено, вече сте инсталирали самото устройство и сте завършили всички необходими връзки и тръбопроводи на отоплителната система. Проверихме комина и тягата, както и самото устройство за правилна работа и липса на течове. Този етап на работа, като правило, се провежда в присъствието на служители в газовата промишленост, които внимателно записват всички резултати и „дават напред“ да използват това устройство.

Важно:

Някои модели битови газови котли са много взискателни при монтажа. Необходимо е стриктно да се спазват изискванията в инструкциите - спазвайте разстоянието от стената, не инсталирайте устройството в близост до прозорци или под ъгъл. Сега можете да започнете отопление.

Вижте също - Защо газовият котел изгасва

Напълваме отоплителната система с вода

Напълваме отоплителната система с вода

Преди да стартирате самия бойлер, е необходимо да напълните отоплителната система - тръби и батерии, с охлаждаща течност, тоест - с вода. За да направите това, развийте клапана в долната част на котела. За различните модели котли „външният вид“ на този захранващ клапан може да е различен, но е невъзможно да го объркате с нищо. В краен случай вижте инструкциите за вашето устройство.

След като отворим клапана, ще започнем да доставяме вода на тръби и батерии. Не забравяйте да контролирате нивото на налягането, чакаме маркировка от 2 - 2,5 атм. Този индикатор може да бъде измерен с помощта на манометъра, вграден в котела.

Важно:

Ако първото пускане на газовия котел се извършва в студения сезон, е по-добре предварително да се нагреят помещенията с помощта на алтернативни нагреватели и да се достави „лятна” вода - около 18-20 °.

Когато се достигне желаното налягане вътре в системата, е необходимо да се обезвъздуши въздух, който може да остане вътре в батериите и тръбите. Задръстването на въздух на моменти влошава разсейването на топлината на батерията ви, наистина ли получавате такъв резултат?

Вижте също - Причините за спада на налягането в газовия котел

Отървете се от въздуха вътре в системата

Отървете се от въздуха вътре в системата

За бързо и ефективно обезвъздушаване е необходимо да отвиете крановете на Маевски на всяка батерия. Първо чувате свирка или съскане - това е нормално. Ако водата започне да изтича от радиатора, това означава, че няма въздушна тапа.

Важно:

Изпускайте въздух от акумулатора, който е най-високо ниво.

Когато проверявате всички отоплителни уреди - погледнете какво показва манометърът на налягането в котела. Вероятно налягането ще падне малко и ще трябва да захранвате отоплителната система с вода.

Но в допълнение към щепселите в тръбите, въздухът вътре в циркулационната помпа може да попречи на нормалната работа на котела. Това е лесно да се поправи. Някои модели са оборудвани с автоматична система за обезвъздушаване, но като правило тя не е достатъчно ефективна, така че е по-добре да се отървете от проветряването ръчно от първия път.

За да направите това, отстранете предния капак от тялото на котела, след което потърсете самата помпа - цилиндрична част с тапа за плоска отвертка. Понякога помпата е разположена зад таблото, което лесно се изтласква назад или се отстранява от клапаните. За да освободите въздух от помпата, включете котела в електрически контакт и започнете да загрявате водата. Котелът започва да се стартира. Помпата също ще започне да се включва в работния процес - това ще бъде потвърдено от неразбираеми бучещи звуци вътре в устройството - не се тревожете, това е въздух. Вземаме плоска отвертка и бавно развиваме тапата. Когато тече вода, завъртаме тапата обратно. Тази процедура трябва да се проведе няколко пъти. Когато спрете да чувате бучене на вода вътре в устройството и газовият ви котел започва да работи, това означава, че сте успели да се отървете напълно от въздуха вътре в помпата. На този етап трябва отново да проверите показанията на манометъра с инструкциите за устройството. По принцип можете да се спрете на това - сега вашият котел ще загрява водата вътре в радиаторите, а ако е двойно съединение, тогава във водоснабдяването.

Важно:

След стартиране на котела отдалечените батерии се включват максимално, а близките се завинтват. За това се използват специални регулаторни клапани, които са инсталирани на входната тръба на радиатора. След отстраняване на грешки в отоплителната система можете да зададете комфортната температура на батериите.

Но няма да е излишно да се извърши изпитване на налягане и промиване на отоплителната система. След тези процедури ще бъдете 100% сигурни, че радиаторите вътре са чисти и вашата отоплителна система няма течове.

Клещи

За тази процедура ще ви е необходима помпа под налягане. Не е необходимо да го купувате - най-вероятно, той вече няма да ви е полезен. Такъв инструмент може да бъде поискан за известно време от приятели или под наем. Изпитването под налягане може да се извърши от мощен въздушен поток или воден поток с повишено налягане и да се направи 10-минутна пауза. Това правите, за да идентифицирате теча, ако има такъв. Ако след операцията, вашето работно налягане на котела не намаля - системата е абсолютно надеждна и запечатана. Ако налягането е по-ниско от работното, трябва да се потърси теч.

Промиване на системата

Тази процедура ще ви помогне да изчистите всички замърсявания от вашите тръби и радиатори. Трябва да отворите всички кранове на батериите, да подмените някои вместими контейнери под тях и да подавате вода под налягане от 4 бара. Такъв поток вода ще почисти отоплителната система от суспендирани вещества, утайки и ръжда. След първоначалното промиване е по-добре отново да почистите системата. Ако някой от филтрите е запушен, затворете захранващия клапан, инсталиран на входа и почистете филтърната мембрана от замърсяване.

По този начин сме направили всички процедури, предхождащи първото пускане на газовия котел. Сега можете да извършите първото включване.

След като прочетете нашата статия, разбрахте как да включите газовия котел, почистете системата и проверете надеждността на връзките на тръбата и радиатора. Сега вашият нагревател ще ви зарадва с топлина и комфорт.Ако следвате всички препоръки и инструкции за котела, правилно извършете първото пускане в експлоатация, тогава котелът няма да ви изпусне при силни студове или в мокро извън сезона.

Вижте също:

8176 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите