У дома Как да изберем Климатична техника Избор на добър газов нагревател за вашия дом

Избор на добър газов нагревател за вашия дом

Газовият нагревател е най-предпочитаният вариант сред купувачите на отоплителни устройства, тъй като цената за осигуряване на устройството с газ е много по-ниска, отколкото с електричество. Устройството е свързано към централен газопровод или има модели, които работят на втечнен или природен газ, доставян независимо в цилиндри. За да разберете как да изберете правилния газов нагревател за вашия дом и лятна вила, трябва да започнете от точки като размера на помещението, в което е необходимо допълнително отопление, дали нагревателят ще бъде преместен от място на място и колко често ще се посещава отопляваната къща.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Какво е газов нагревател

Газовите нагреватели се предлагат в различни видове и принципи на работа, но имат няколко общи свойства:

 • Устройствата са оборудвани със система за аварийно спиране на подаване на газ.
 • Те не замърсяват и не изсушават въздуха в помещението - продуктите от горенето се изхвърлят навън.
 • Нагревателите не изискват електричество, за да функционират.
 • Експлоатацията и поддръжката на газов нагревател е много по-евтина от работата с устройство, което работи на всеки друг вид гориво.

Струва си да се има предвид, че нагревателят може да има най-добрата система за сигурност, но работата с газ и открит пламък винаги носи опасност от пожар. Освен това тялото на устройството се нагрява много и не всички нагреватели имат допълнителен панел, който предпазва от случайни докосвания, което може да бъде опасно, ако в къщата живеят деца или животни.

Вижте също - Избор на нагревател за дизелово гориво

Видове и характеристики на устройствата

На първо място, газовите нагреватели са разделени на преносими и стационарни. Преносимите устройства не могат да бъдат свързани към централния газопровод, те работят само на газ, доставен в цилиндри. Те могат да бъдат поставени на закрито, те се използват и като нагревател на открито, за да поддържат топло в беседка или в градина, за да се предотврати замръзване на растенията по време на силни студени щракания. Стационарните модели могат да работят както от централен газопровод, така и от газ в цилиндри. За тях обаче трябва предварително да изградите изход на улицата, за да премахнете продуктите от горенето от къщата или гаража. Стационарните и преносимите нагреватели са разделени на още три типа: конвекторни, инфрачервени и каталитични.

ТОП-3 най-добри газови нагреватели Ballu

 1. Ballu BOGH-15
 2. Ballu BIGH-3
 3. Ballu BIGH-55

Конвекторни газови нагреватели

За да инсталирате конвекторни газови нагреватели, комин или друг изход на улицата е задължително условие, тъй като за неговата работа е необходим кислород. Чрез същия комин продукти от изгаряне на газ, които са вредни за здравето, ще излязат на улицата. Нагревателят активира следната последователност от действия:

 1. Газът се подава в отделението с открит пламък.
 2. Кислородът се подава към отвора за вън.
 3. Потребителят запалва газа чрез натискане на бутон.
 4. Огънят запалва нагревателния елемент и след това прехвърля топлината във въздуха.

Принципът на работа на устройството е, че студен въздух навлиза в корпуса и след взаимодействие с нагревателния елемент, той го оставя вече топъл. Някои модели са допълнително оборудвани с вентилатор за ускорено отстраняване на въздуха от кутията и по-нататъшното му разпределение в цялата стая. Също така, някои устройства са оборудвани със сензор за регулиране на температурата и система, която следи нивото на кислород и въглероден диоксид в помещението.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Инфрачервени газови нагреватели

Принципът на работа на инфрачервен нагревател е, че инфрачервените лъчи, които се създават от керамичен панел вътре в корпуса, загряват не въздуха, а предметите или повърхностите, с които се сблъскват. Тогава тези предмети или стени отделят топлина на околната среда - по същия принцип слънцето загрява планетата. Според метода на инсталиране, инфрачервените нагреватели са разделени на устройства, които са монтирани на стената, тавана и външните уреди. Също така, производителите на нагреватели представят богат избор от размери и капацитет на устройствата, така че за всяко помещение има подходящо устройство, което ще го затопли добре. Топлината ще се разпространи най-бързо в цялата стая, ако нагревателят е инсталиран в центъра на помещението, например на тавана. Вътре в стоманения корпус на нагревателя има:

 • нагревателен елемент (обикновено керамичен);
 • дифузьор (рефлектор или рефлектор) на инфрачервени лъчи;
 • термостат;
 • Блок за управление

Според принципа на работа инфрачервените нагреватели са разделени на керамични и безпламен (каталитични). Нагревателният елемент на керамичните нагреватели може да се нагрее до температура от 900 градуса, а каталитичен - до 500.

Освен това купувачите отбелязват, че да се намирате в зоната на работа на инфрачервен нагревател, носи същия релаксиращ ефект, както и на слънце.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

Каталитични газови нагреватели

Такива устройства се считат за най-безопасните и екологични сред газовите нагреватели, тъй като не използват открит пламък в работата си. В резултат на това не се произвеждат вредни за здравето и околната среда продукти за изгаряне на газ. Нагревателният елемент в устройството е направен от фибростъкло, върху което се полага катализаторът. Когато газът взаимодейства с нагревателния елемент, възниква химическа реакция, в края на която топлината се отделя във въздуха.

ТОП 3 най-добри газови нагреватели Timberk

 1. Timberk TGH 4200 M1
 2. Timberk TGH 4200 O3
 3. Timberk TGH 4200 X2

Предимства и недостатъци

Основното предимство на газовия нагревател е, че той не зависи от електричеството и не го използва в експлоатация, за функционирането му е необходим само газ от централен газопровод или цилиндър. Също така, съществен плюс в полза на избора на газов нагревател е икономичната консумация на разходи за енергия и поддръжка и малкият размер на някои модели (обикновено с монтирани колела за движение).

Недостатъците включват на първо място опасност от пожар. Също така газовият нагревател прекарва много време за отопление, обаче този недостатък може да бъде отстранен чрез закупуване на устройство, което е допълнително оборудвано с вентилатор, който ускорява ускорението на въздуха през помещението.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Как да изберем газов нагревател за къщи и летни къщи

За да решите кой газов нагревател да изберете за къщата и лятната вила, първо трябва да решите колко често ще се посещава къщата. Например, конвекторните нагреватели, които работят на газ, доставян от централен газопровод, не се препоръчва да се оставят без надзор за дълго време поради опасността от експлозия. По-добре е да закупите преносими модели, които работят на газ в цилиндър, в този случай е възможно да премахнете газа на безопасно място, когато къщата е оставена за дълго време.

Ако целта на отоплението не е къща, а беседка в двора или градината често страда от преждевременна слана, тогава трябва да разгледате по-подробно уличните модели на инфрачервените нагреватели. Те могат да затоплят зоната за отдих до 25 градуса, да работят на газ в цилиндър, а също така са оборудвани с функция, която автоматично изключва подаването на газ, ако ъгълът на наклон на нагревателя се промени с определена стойност.

И ако за купувача е важно да не замърсява въздуха не само в дома си, но и на улицата, тогава той трябва да обърне внимание на каталитичните модели нагреватели - те не използват огън в работата си и, следователно, не произвеждат вредни вещества в резултат на изгарянето на втечнен или природен газ ...

Вижте също:

5205 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите