У дома Как да изберем Климатична техника Сравнение на възможностите на електрическите котли и конвектори

Сравнение на възможностите на електрическите котли и конвектори

Електрическите уреди за отопление на помещения са много популярни и са достойна алтернатива на газовото или централното отопление. Сред най-разпространените за стационарно отопление всъщност са електрическите конвектори и електрическите котли. Нека разгледаме по-подробно свойствата на всеки от тях и да сравним кое е по-добро от електрически бойлер или конвектори.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Какво е електрически конвектор

Електрическият конвектор е модерен тип отоплителна технология. Това е правоъгълен метален калъф. В тялото има специални отвори, през които преминава студен и загрят въздух. В средата конвекторът има нагревателен елемент. Студеният въздух влиза вътре, загрява го там и след това излиза навън. По време на работа на устройството има естествена циркулация на въздушните маси. Отнема до два часа, за да се загрее напълно стаята. В същото време не само въздухът се загрява, но и мебелите и пода се привличат от топлината, която задържа топлината.

Впоследствие температурата се поддържа автоматично. Функцията за автоматично поддържане на температурата може да бъде от два вида: механика, електроника. Ефективен такъв с електронен сензор. Това дава възможност да се зададе точната температура и да се поддържа. В допълнение, устройство с електронен сензор за температура се счита за по-икономично и може да спести до десет процента потребление на енергия, заедно с механичен тип регулиране на температурата.

Вижте също - Кой електрически конвектор е по-добре да купите за дом в година

Плюсове и минуси на конвекторите

За да получите някак си представа за електрическия конвектор, изброяваме основните му предимства и недостатъци. Съотношението плюсове и минуси ще ви позволи обективно да оцените устройството.

И така, неоспоримите предимства на това отоплително устройство:

 • Спестяване при инсталиране. Понякога поставянето му дори не изисква монтаж (подова настилка) или изисква минимални разходи (монтирани на стена). Почти само вградените конвектори ще изискват малко повече усилия за инсталиране.
 • Използваме го при необходимост и плащаме само за използваната топлина.
 • Компактни и малки по размер.
 • Предлага се в експлоатация.
 • Такова устройство може да се използва в стая за различни цели (баня, гараж или друга стая).
 • Снабден с допълнителни функции. По-специално: овлажнител, вентилатор за бърза циркулация на въздуха.
 • Сейф.Случаят не се нагрява до високи температури, което елиминира риска от изгаряне.

Сред недостатъците на тези нагреватели са:

 • Неикономичен по отношение на използването на електроенергия.
 • Те могат да изсушат въздуха, което е придружено от специфична миризма.

ТОП-3 най-добри конвектори

 1. Noirot Spot E-3 Plus 1500
 2. Electrolux ECH / AS-1000 MR
 3. Ballu BEC / ETMR-2000

Вижте също - Сравнение на електрически конвектор и нагревател на вентилатора

Монтаж на конвектори

Предимството на тези конвектори е тяхната лекота на монтаж. Всъщност те не изискват никаква връзка с комуникации и т.н., освен че са свързани към електрическата мрежа.

В зависимост от вида на самия конвектор, методът на неговото инсталиране също е различен. Нека разгледаме основните им видове:

 • Универсалният тип, най-често срещаният тип електрически конвектор. Тя може да бъде инсталирана по различни начини, което е нейното неоспоримо предимство. Такива конвектори са оборудвани с: крака (стойки), които позволяват да се постави директно на пода и да се премести, ако е необходимо, на всяко друго място; скоби, с които нагревателят е прикрепен към стената. Умереното нагряване на кутията позволява да се монтира срещу различни повърхности и няма заплаха от топене или пожар.
 • Тип стенни, същият универсален, с изключение на отсъствието на стойки за поставяне на пода. Както бе отбелязано по-горе, практически няма специфични противопоказания за неговото инсталиране. Но трябва да се има предвид, че нагрятият въздух ще отиде отдолу нагоре. Следователно не трябва да поставяте предмети директно в зоната над конвектора, която ще бъде увредена от това. Например свежи цветя и саксии или клетка с папагал. Прекомерното запушване (припокриване) на зоната над конвектора също може да служи за блокиране на потока от топъл въздух.
 • Вграден тип конвектор - предполага се, че е вграден в пода или перваза на прозореца. Обикновено се използва в нежилищни райони. Той е много ефективен там, където има големи стъклени прегради с външната или на вратите на супермаркетите. В този случай конвекторите създават топлинна завеса, която не позволява топъл въздух да напусне стаята, същият, тъй като не позволява навлизането на студения поток.

Вижте също - Най-добрите производители на газови котли според отзивите на клиентите

Отопление на къщата с конвектор

Конвекторът за отопление на жилищна площ набира все по-голяма популярност. Обикновено те трябва да се използват в съотношение на площта за ефективно и достатъчно отопление.

Повечето устройства ви позволяват да регулирате мощността. Всъщност способността да се отоплява определена зона ще зависи от мощността. Обикновено един конвектор е достатъчен за една стая. Струва си да се има предвид вътрешният микроклимат. За помещения с високо ниво на влага, където съществува риск от мухъл, трябва да изберете по-мощни конвектори и в необходимото количество за дадена област. Това е от съществено значение за възстановяване на необходимата здравословна среда на живот.

Тяхната инсталация не изисква допълнителна връзка с комуникациите, а само към изхода. Това е неговото предимство и недостатък. Те работят от електрическата мрежа и при изключване е неефективно. Разбира се, сметките за ток ще нараснат значително.

Лесно инсталиране, компенсирано от повишени такси за електричество.

Тези конвектори са не само прости и ефективни, но имат и модерен дизайн. Обикновено стандартните модели са от същия тип. Но, сред асортимента, можете да намерите нагреватели с различни тела, което ви позволява да изберете стила на вашата стая. Може да се прикрие, така че устройството да стане декоративен елемент. А също така облицовката се практикува по ваша лична поръчка, например, с камък.

Трябва да се отбележи, че това е умерен вариант за цената. Разбира се, това зависи от производителя, мощността, дизайна и други подобни. Средните цени обаче са напълно достъпни за средния статистически клас на населението.

Характеристики на електрическите котли

Електрически котел е отоплително устройство, което е в състояние да загрява голяма площ, поради подаването на топлина от централното отоплително устройство към самите източници на топлина. Тоест вътре в самия котел има отоплително устройство. Той загрява водата, а водата по положените тръбопроводи преминава към радиатори (батерии), които са източниците на отопление.

Характеристиките на електрическите котли са, че те:

 • Не изсушавайте въздуха. Не изгаряйте кислород и не създавайте усещането за изгаряне във въздуха.
 • Можете да изберете модели с две вериги, които не само могат да отопляват стаята, но и да осигуряват топла вода.
 • За разлика от единичните нагреватели, електрически котел може ефективно да загрява доста значителна площ. В крайна сметка това е център, разпространител на топлоснабдяване.

Цената ще зависи от сложността на самата инсталация. Може да се отбележи, че простите инсталации с ниска мощност са доста евтини.

В зависимост от нуждите и помещението, в което ще се използва, можете да изберете проста или по-модерна опция, по-специално се разграничават котлите:

 1. Снабден с нагревателен елемент и спусък за пускане в експлоатация.
 2. В допълнение към стандартните настройки те са оборудвани със сензори за регулиране на температурата.
 3. Разширените опции включват система за дистанционно управление.

ТОП 3 най-добри електрически котли

 1. Buderus Logamax U072-24K
 2. Protherm наклон 6 KR 13
 3. EVAN EXPERT 9

Нагревателни елементи за електрически бойлери

Всички електрически котли могат да бъдат разделени в зависимост от вида нагревателен елемент. Всеки от тях има свой принцип на работа и функции. И така, такива котли могат да съдържат:

 • TENI - добре познат и често срещан начин за нагряване на вода. Тръбният нагревателен елемент загрява водата, която се движи и осигурява непрекъснато подаване на топлина.

Той обаче има определени недостатъци. TENs често страдат от мащаб, който се образува при нагряване на вода и висока температура. Поради това се проваля. Това се решава чрез подмяна на нагревателния елемент. Но все пак може да създаде дискомфорт в отоплителния сезон.

 • Електродът е ефективен и надежден метод за нагряване. Електродите се поставят в самата охлаждаща течност. Тоест водата се нагрява при сблъсък директно с отоплителната камера. Загрява много бързо и надеждно по отношение на пожарната безопасност. По-специално, при липса на топлоносител, котелът сам се изключва.
 • Индукция - най-модерните, най-надеждните и ефективни видове отоплителна система. По принципа на работа те изключват директни сблъсъци на ток и вода, елиминират мащаба. Следователно, те се считат за издръжливи и безопасни обаче на цената на най-скъпия тип отопление (измежду електрическите котли).

Монтаж на електрически котли

Ако се сравнява с електрически конвектор, инсталирането на електрически бойлер е няколко пъти по-трудно и изисква:

 • Избор на местоположението на инсталацията: възможност за свързване към тръбопровода и достъп до изхода.
 • Монтаж директно на самата инсталация. Обикновено за него има подробна инструкция, която ще позволи на умния собственик сам да извърши инсталацията без помощта на специалисти. Необходимо е обаче да се проучи подробно процеса на инсталиране, по-специално, да се запасят помощни части за инсталиране на котела. Например кран за вода не винаги идва с бойлер.

Заслужава да се отбележи, че за разлика от конвекторите, котлите имат по-малко естетичен вид. Затова е по-добре да планирате инсталацията предварително и да изберете място, което е най-малко гледано. За да поставите удобно котела, трябва да се помни, че неговото инсталиране е възможно по два начина: монтаж на стена, монтаж на пода.

Като се имат предвид предимствата на тази отоплителна система, може да се отбележи, че предишните стъпки при планирането на нейното инсталиране са напълно оправдани от нейната ефективност. В края на краищата, тази инсталация ще осигури топлина по целия периметър на апартамента и в студено време, ефективно ще осигури топлината и комфорта на вашия дом.

Предимствата на електрическия бойлер:

 • От момента на включване отоплението бързо започва. Радиаторите (батерии), които получават гореща вода, бързо разпространяват топлината по зоната.
 • Безопасно, за разлика от газовото захранване, което е експлозивно.
 • Ако е необходимо, той лесно се възстановява за газов котел. Тъй като основната система са тръбопроводи и батерии, те са еднакви и за двата типа отопление.

Сред недостатъците:

 • Труден процес на инсталиране на системата. Провеждането на тръби, инсталирането на батерии изискват квалифициран и висококачествен монтаж.
 • Комбинацията от електрически нагревател и водоснабдяване в една система не е абсолютно безопасна.
 • Тя изисква стабилна и рационализирана система за захранване, поради постоянното и значително натоварване.
 • Високи разходи за енергия.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Какво е по-икономично от електрически котел или конвектор

Сравнението на електрическия котел и конвектора прави картината ясна за целесъобразността на използването на този или онзи тип отопление.

Ако сравним цената на електроенергията, тогава и двата вида отопление имат увеличен тип потребление. И двете устройства имат приблизително еднакви разходи от около 240 кВтч на ден за отопление на площ от 100 м².

Обикновено на практика за точното изчисляване на разходите за електроенергия са важни и други фактори, като загуба на топлина, мощност на уреда и др.

Освен това можете да подобрите процеса на пестене на енергия и за двете устройства. Например, по-изгоден котел с функция за настройка на зададената температура, което ще спести разходи.

По принцип конвектор може да бъде изключен от електрическата мрежа, когато и където не е необходимо отопление.

Ако говорим за електрическия котел, тогава този тип отопление е най-подходящ за големи площи. В крайна сметка инсталирането на такава система за малка площ не оправдава разходите за инсталиране, особено когато са налични алтернативни методи за отопление. Освен това загряването на малка площ е много по-лесно от големите пространства, а електрическият конвектор често е достатъчен за това.

Конвекторите са много подходящи, когато няма централен тръбопровод и няма целесъобразност на ремонтните и монтажни работи по неговото инсталиране. Включително, ако не е жилище в дългосрочен план. Конвекторите могат лесно да се демонтират с последваща употреба в друга стая.

Ето защо изборът трябва да бъде направен въз основа на площта, необходимостта от стабилно или периодично отопление и други характеристики на помещението и вашите изисквания към отоплителната система.

Вижте също:

4103 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите