У дома Ремонти Климатична техника Защо газовият котел изгасва

Защо газовият котел изгасва

Използването на газов котел във вашия дом за отопление е много добро и икономично решение. Това устройство е лесно за инсталиране и лесно за работа. Въпреки това, като всяко оборудване, устройството има тенденция да се повреди, често всичко се крие в демпфирането на газовата горелка. За да разберете причината за проблема, трябва да разберете видовете газови котли и тяхното устройство. В тази статия ще ви кажем защо газовият котел излиза, ще ви кажем какво да правите и как най-добре да решите този проблем.

Разновидности на газови котли

газов котел

Тези единици са разделени според вида на инсталацията:

 • открит;
 • монтиран на стена.

Първият тип газови котли е по-мощен, като по този начин може да загрява голяма площ от помещението. Те също имат дълъг експлоатационен живот, това е постигнато чрез производството на нагревателни елементи от метали като стомана и чугун. Въпреки това, за монтаж и по-добра производителност, тези газови котли изискват отделно помещение.

Що се отнася до стенните единици, те имат съответно по-малки размери, а теглото също е по-малко, това им позволява да се монтират на стени. Този тип котли имат по-ниска мощност, освен това имат значително намален експлоатационен живот и са по-взискателни за почистване на охлаждащата течност и вида на нагрятата течност. Предимствата на тези устройства включват малкия размер, който значително опростява инсталацията, без да се изисква отделно помещение, като монтирани на пода единици.

Вижте също - Как да стартираме газов котел за първи път

Дизайн на газов котел

дизайн на газов котел

Принципът на работа е един и същ за тях, те са разделени само по дизайн, има няколко вида:

 • едноверижен - използва се главно за отопление на малки помещения и жилищни сгради;
 • двойна верига - те също са в състояние да отопляват помещения, но в допълнение към това, те могат да затоплят вода за битови или технически цели.

Що се отнася до отстраняването на отпадъчните продукти - газовите котли са оборудвани със специални системи с:

 • естествено почистване - в този случай газовите котли са директно свързани с комини, които се водят до горната част на покрива. По този начин продуктите от изгарянето се поемат чрез естествена тяга. Въздухът за горене се поема от помещението, но коминът трябва да е висок, най-малко на 500 мм от билото на газовия котел. В противен случай котелът ви ще изгори и изгасне.
 • принудително почистване - газовите отоплителни блокове са свързани към коаксиален комин, като тази конструкция е „тръба в тръба“, като и двата водят до затворена горивна камера. Продуктите от горенето излизат през едната тръба, а през втората навлиза въздух, който поддържа горенето.

Нека да преминем към метода на циркулация.Има газови котли, зависими и не зависими от електричеството. В първия случай в системата има електрическа циркулационна помпа, която създава налягане. Също така в такива котли има много сложни автомати и сензори, благодарение на които процесът е регулиран. Последните не изискват електрическа връзка, като по този начин получават предимство, а когато нямате електричество, все още можете да използвате газов котел.

Вижте също - Най-добрите производители на газови котли според отзивите на клиентите

Възможни неизправности и начини за отстраняването им

неизправности на котела

Сега преминете към разбивки на тези единици. По принцип признаците на повреда са следните:

 1. Газовият котел не се включва - в този случай проблемите могат да бъдат следните:
 • неизправности със системата за запалване на горелката;
 • липса на напрежение на газовия котел;
 • проверете газовия клапан; той може да бъде затворен;
 • недостатъчно налягане на газа в камерата на газовия котел;
 • проверете самата горелка, може да е запушена.

Що се отнася до ремонта на котела, не се препоръчва да го направите сами (с изключение на дребни външни ремонти), тъй като това устройство е опасно и в случай на нарушаване на който и да е елемент може да доведе до неизправности. Всички ремонтни дейности трябва да се извършват от специалисти. Както, например, неправилното почистване на дюзите на горелката може да доведе до факта, че светлината ще изгасне и угасне, което ще доведе до избледняване.

 1. Газовата горелка угасва - причините за този проблем могат да бъдат свързани с:
 • липса на обратна тяга в газовата камера;
 • неизправности със сензора за тяга;
 • Възможен лош контакт с термодвойката;
 • ако имате електрически бойлер, е възможно в мрежата да възникнат спадове на напрежението;
 • имаше намаляване на налягането на връзките на входящия газопровод.

Проблемите с течението се срещат главно в котли с отворена система за обезвреждане на отпадъци. Днес всички газови котли са оборудвани със специални сензори за тяга, които, ако има липса на тяга, автоматично гасят горелката. Ако обаче има много тяга, напротив, това е привет за бързото постъпване на вече изработени газове, поради което потоците могат да откъснат пламъка от горелката - автоматиката в този случай също затваря газа, така че да не се губи след разрушаване на пламъка.

Лесно е да се определи състоянието на тяга в газов котел, просто сложете мач в открития котел, в случай на нормална тяга пламъкът ще гори нормално и той ще бъде леко насочен към вътрешното тяло на газовия котел. Ако тягата е прекомерна, тогава пламъкът на клечката просто ще изгасне.

проблеми с газовия котел

Такива проблеми възникват поради нарушение на правилата за изграждане на комин за котела, а именно недостатъчна височина над покрива или обратно с твърде голяма височина. Решението на проблема е доста просто - трябва да разберете състоянието на тягата и ако има липса на такава, намалете височината на комина и съответно обратно, ако има излишък, го увеличете. Също така се препоръчва промиването на комина, за да се даде на продуктите от изпарения голяма изходна зона. Разгерметизацията също е често срещана, може да се намери със сапунен разтвор и да се лепенки.

Котелът не свети, ако сензорът, отговорен за измерване на тягата, е повреден - не може да бъде поправен, изисква се само пълна подмяна на елемента. Лесно е да се идентифицира неизправността, необходимо е да затворите двата извода на сензора и да запалите котела, в случай че агрегатът функционира напълно, се налага подмяна.

Ако контактите на термодвойката са лоши, газовата горелка веднага ще угасне, в тази ситуация можете да ги почистите сами.

 1. След включване котелът не вдига температурата вътре в горивната камера - всяка разбивка е специфична и има причина, в тази ситуация те могат да бъдат следните:
 • в камерата няма достатъчно въздух, където се изгаря газ;
 • неправилен дизайн на комина или той е просто мръсен;
 • отказ на електрическите елементи на котелната система;
 • ако имате котел с две вериги, тогава системата за отопление на водата ще консумира голямо количество електроенергия.
 1. Котелът не отговаря на команди за изключване - в автоматичните блокове изключването става само по себе си, когато температурата в помещението е достигнала зададената стойност според програмата. Устройството, с което се определя температурата на околната среда, се нарича термостат, той предава данни на процесора, който е вграден в командния съвет.

Разказахме ви защо газовият котел изгасва и как да отстраните тези проблеми. Не забравяйте обаче, че всякакви неизправности, различни от работата с комина, трябва да се извършват и от обучен специалист със сертификат.

Вижте също:

8266 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите