У дома грижа Големи домакински уреди Как да използвате Calgon за перални машини?

Как да използвате Calgon за перални машини?

Calgon е добре известно лекарство от дълго време, което се препоръчва да се използва освен прах за пране. Не всеки обаче знае за какво е, как работи, дали е ефективен и до каква степен. Обмислете тези и други фактори.

Как да използвате Calgon

Инструкциите, които се доставят с всеки пакет Calgon, дават препоръки за дозировка и обясняват какво трябва да се използва в зависимост от това колко е твърда чешмяната вода. За удобство и точност, а следователно и за икономия, с всяка опаковка Calgon е включена мерителна чаша от 96 ml. Колко Kalgon трябва да излеете в пералнята:

 • Ако водата е със средна твърдост, е достатъчно 32 ml (една трета от мерителна чаша).
 • Когато водата е твърда, ви трябват 64 мл (две трети от чаша).
 • Ако водата във водоснабдяването е много твърда, ще трябва да излеете 96 мл (пълна чаша).

Таблетките са по-лесни за употреба. Една таблетка се добавя към измиването за всяка степен на твърдост на водата.

Когато се определи колко Calgon е необходимо за едно измиване, домакините често имат разумен въпрос: къде да излеете Calgon в пералнята (изсипете гел или сложете хапчета)? В крайна сметка пералнята има повече от едно отделение. Calgon трябва да се излее в основното (най-голямото) отделение - същото място, където се изсипва прахът. Можете просто да го добавите към праха. Не се препоръчва да излеете веществото директно в барабана на машината, в която е поставено прането.

Производителят също така посочва, че за максимална ефективност, Kalgon трябва да се използва постоянно, без да пропуска нито едно измиване.

Вижте също - Как да почистите пералнята от мащаб: полезни съвети, преглед на специални инструменти

как да използвате Calgon

Форми за състав и освобождаване

Calgon е необходим при пране в автоматична пералня за омекотяване на водата. Какви вещества участват в този процес?

Всяка вода съдържа калциеви йони. А основната активна съставка на Калгон е натриевият триполифосфат. Взаимодействието на тези два химически елемента осигурява омекотяване на водата.

Калгон също включва такива вещества:

 • поликарбоксилати (до 30%);
 • микрокристална целулоза (до 15%);
 • полиетилен гликол (до 5%).

Калгон таблетки

Производителят е осигурил лекотата на използване на Calgon, като е разработил три форми на освобождаване:

 1. прах;
 2. хапчета;
 3. гел.

Калгон има лека и ненатрапчива миризма. Удобството на праха е, че дозировката може да бъде разнообразна. Удобно е за тези, чиято вода не е много твърда, независимо да определят колко трябва да се напълни. Това ще спести Calgon и няма да излее в излишък. Те предпочитат да купуват таблетки Calgon за пералня, когато водата е много твърда. Таблетките също са удобни в точна дозировка. По отношение на състава и прахът, и таблетките, и гелът са еднакви.

Съществуват и различни дозировки и за трите лекарствени форми на Calgon:

 • пакети с прах са 0,55 кг, 1 кг, 1,6 кг;
 • таблетките са опаковани в кутии от 12, 15, 32, 35, 40, 70 бр .;
 • гелът се предлага в бутилки от 0,75 l, 1,5 l, 2 l.

Калгон гел

Благоприятни характеристики

Калгон е необходим не само за омекотяване на водата. Той предотвратява появата на котлен камък върху нагревателния елемент, а мащабите често стават причина, че един ден пералнята ще се нуждае от помощта на специалист. За да не се поправи, производителят на Calgona препоръчва да го добавяте на прах при всяко измиване. ( Вижте също: Как да почистите пералнята от мащаб и мръсотия )

Кои са основните предимства на Calgon:

 1. Спестяващ прах за пране (тъй като омекотената вода изисква по-малко от нея, отколкото твърдата вода).
 2. Предотвратяване появата на котлен камък върху вътрешните части на машината (и по този начин увеличаване на експлоатационния живот на пералната машина).
 3. Запазване на ярки цветове на лен (тъй като не позволява мащаб да се утаи върху тъканта).
 4. Подобряване на качеството на измиване (тъй като дори упорити петна се измиват по-добре в мека вода).

За поддръжниците на здравословния начин на живот възниква легитимен въпрос: може ли употребата на Calgon да има отрицателно въздействие върху здравето? В крайна сметка това е химическо средство. Специалистите казват, че не е по-опасно от обикновения прах за пране и дори да го поставите в колата, не е необходимо да носите ръкавици.

Въпреки това, винаги трябва да помните за основните мерки за безопасност. Съхранявайте Calgon на тъмно място, недостъпно за деца. В случай на небрежно боравене и случаен контакт със лигавиците на очите, носа или устата (без значение колко е), трябва бързо да го измиете с много чиста вода. За да изключите тази възможност, е по-добре да използвате таблетки.

Калгон наистина ли е ефективен

Има изследвания, които доказват неефективността на Калгон. Някои експерти твърдят, че той е подобен по състав на прах за пране, който също съдържа омекотители за вода. В допълнение, Calgon само предотвратява появата на мащаб в пералнята, но не изтрива съществуващия. Вече има достатъчно отзиви за безсмислеността на използването на този инструмент и дори, че той може да бъде причина за неизправност на пералнята. Ако никога не сте използвали Calgon и се е образувала котлен камък в пералнята, тогава винаги можете да го почистите с народни средства, например обикновена сода за хляб, оцет или лимонена киселина.

Въпреки това много домакини все още използват Calgon, твърдейки, че той по-добре запазва цветовете и здравината на тъканите и не позволява белите тъкани да станат сиви.

В тази статия сме предоставили подробни инструкции как да използвате Calgon за перални машини. Казаха къде и колко да излея Калгон в пералнята. Сега просто трябва да претеглите всички плюсове и минуси, да изчислите сумата за закупуването на Kalgon и нова пералня и да определите дали да използвате допълнителен инструмент при миене или не. Ако видите повече плюсове, отколкото минуси, купете всяка удобна за вас форма на пускане - прах, таблетки или гел - и бъдете доволни от резултата.

Вижте също:

104793 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите