У дома Как да изберем Малки домакински уреди Как да изберем подходящия производител на сладолед за вашия дом: съвет на специалист

Как да изберем подходящия производител на сладолед за вашия дом: съвет на специалист

Сладоледът от магазина изобщо не е толкова вкусен, колкото преди. В крайна сметка, тя се прави от прахове и ароматизатори, а не от натурално мляко. Но за наше щастие в продажба има уреди, които ви позволяват сами да го готвите! В тази статия ще ви кажем как да изберете производител на сладолед за вашия дом, тъй като вариантите са различни и цените за тях също са различни.

Разбира се, ако наистина искате, сладоледът може да се направи без специални производители на сладолед, но крайният продукт ще бъде по-малко въздушен и ще се разтопи в устата. А самият процес ще отнеме повече време. В края на статията ще ви дадем най-добрите рецепти за сладолед според GOST, този от СССР.

Защо струва да се купи производител на сладолед?

Защо трябва да се закупи производител на сладолед

Ако имате деца, определено трябва да закупите този уред. Продуктите, които правят модерен сладолед, са просто отвратителни! Млякото се използва не натурално, а сухо и много лошо качество плюс голямо количество нишесте. Вместо яйца и масло се слага палмово масло и цялата тази адска смес се подправя с много емулгатори и всякакви аромати. И се оказва, че купуваме на децата отрова! И често искат сладолед.

Ето защо е по-добре да купите в края на краищата. Наличието на производител на сладолед прави този десерт много по-лесен, отколкото ръчно. Основното е да го изберете правилно.

Вижте също - 10 най-добри производители на сладолед за дома

Как работи производителят на сладолед

Принципът на производителя на сладолед е много прост. Необходимите съставки се поставят в специална купа и тя започва бавно да се разбърква и да разбие за 30-40 минути. Той се замразява поради факта, че стените на купата са много студени, под температура на замръзване.

Както можете да видите, този процес е доста трудно да се възпроизведе ръчно. И голямата проблем при готвенето в домашни условия е, че в масата остават кристали от хора, което значително разваля крайния вкус на продукта.

Вижте също - Ръководство за избора на вградени домакински уреди в кухнята

Какви видове производители на сладолед съществуват

Има три вида производители на сладолед:

 • механичен
 • Полуавтоматична
 • електрически

Какви видове производители на сладолед съществуват

Нека разгледаме подробно всяка от опциите и вие ще изберете кое е по-приемливо за вас по отношение на цена и принцип на работа.

механичен - най-бюджетният вариант. Изработен под формата на купа с двойна стена. Между тях трябва да изсипете смес от сол и ледени трохи и да поставите разбърканата смес за бъдещ сладолед в самия контейнер. След това се поставя капак върху купата, към която са прикрепени остриетата, а отгоре има дръжка. Трябва да се превърта на всеки 2-3 минути, за половин час, а може и малко повече.

Процесът е доста отнемащ време, като се има предвид факта, че трябва предварително да готвите ледени трохи и да стоите над него толкова 40 минути, като постоянно бъркате. Но този домашен производител на сладолед може да работи без електричество!

Въпреки че, разбира се, това е съмнителен аргумент, с всички горепосочени неудобства.

Полуавтоматична - те също имат двойна купа, но за разлика от напълно механична, не е необходим лед. Подвижният съд има хладилен агент в пространството между стените, който първо трябва да бъде замразен във фризера. Ефектът от такова замразяване е достатъчен за една партида (което е около 400 грама от готовия продукт). След това купата отново трябва да се постави във фризера, за около 5-6 часа.

Също така не е необходимо да се намесва ръчно, остриетата се въртят независимо, след като свържете устройството към мрежата. Такива производители на сладолед не са много скъпи и затова можем да предположим, че това е идеален и бюджетен вариант.

автоматичен - тези производители на сладолед са направени като мини хладилник и работят на фреон. Свързани с мрежата, поставили правилните съставки и това е всичко, процесът е напълно автоматизиран. След като приготвите една порция, можете веднага да заредите друга.

Автоматичен производител на сладолед е, разбира се, много скъп. Но, ако не сте ограничени във средствата, тогава това ще бъде най-добрият избор. Без предварителни приготовления и най-важното е, че е възможно да се направи голямо количество сладолед веднага. И това е доста удобно в моменти, когато се планира детски рожден ден или гостите идват при вас.

В случай на полуавтоматично устройство процесът на приготвяне на 3 килограма сладолед ще се забави за една седмица (няма да станете през нощта и да го готвите). Така че, разбира се, би било правилно да изберете електрическия, защото това не е покупка за един ден.

Вижте също - Кой производител на кисело мляко е по-добре оценен на годината

Какво да търсите при покупка

Обем и размери на купата - много важен момент, тъй като от него зависи крайният добив на готовия продукт. Ако спестите пари и вземете много малка купа, скоро ще съжалявате, тъй като наведнъж ще излязат само 200 грама сладолед и той ще консумира почти толкова електричество, колкото по-голям модел.

Също така, бъдете внимателни към размера на купата, ако вземете полуавтоматично устройство. Не забравяйте да поставите купата във фризера. Не се объркайте с размера! Ще бъде много разочароващо, ако просто не се побере там.

Материал за купа - те са пластмаса и метал, неръждаема стомана. Разбира се, по-добре е да се даде предпочитание на втория вариант. Той е по-издръжлив и поддържа студа по-добре. Но пластмасата, разбира се, е по-евтина.

Въртящ се материал на острието - също, има пластмаса и метал. Пластмасата често "застоява", не успявайки да изтръгне масата, която излезе малко по-дебела, отколкото е необходимо. И се чупят, което е най-лошото. Затова е по-добре да вземете метални, въпреки че са по-скъпи.

Мощност на производителя на сладолед - както във всяко устройство, колкото по-голямо е, толкова по-интензивно консумира електроенергия. И не забравяйте, че работи от половин час! Ако не се нуждаете от голямо количество продукт наведнъж, тогава не трябва да вземате двулитров съд, по-добре е да предпочетете средната версия, литър. Въпреки че, честно казано, дори най-високата мощност на тези устройства е около 200W, тоест грубо казано, това е същото като две 100W лампи с нажежаема жичка изгарят в рамките на половин час.

Наличие на допълнителни функции - няма много от тях в производителите на сладолед, така че ще ви дадем най-полезните от тях:

 • Прозорец, в който се вижда процесът на смесване
 • Възможност за готвене на кисело мляко
 • Таймер за звук

Тези добавки са много добри, но цената ще бъде по-висока. Тук сами решавате дали са толкова необходими.

Вижте също - Преглед на фризера NORD DM 158 010

Рецепти от детството - сладолед според GOST

Сега, към забавната част: рецепти. Разбира се, има много много от тях, но като правило тези хора, които купуват производители на сладолед, искат едно: съветското, което толкова много прилича на детството.

Ние ви даваме рецепти за готвене ръчно. Но, ако получите производител на сладолед, резултатът ще бъде много по-добър: готовият продукт ще излезе ефирен, бит и много нежен. Но за да постигнете такъв резултат ръчно, трябва непрекъснато да изваждате контейнера от фризера и да разбърквате. Но дори това няма да спести от малки кристали лед.

Рецепти от детството - сладолед според GOST

Рецепта за сладолед №1

 • Мляко (за предпочитане не е на склад, мазно) - един литър
 • Захар - две чаши
 • Добро масло - сто грама
 • Картофено нишесте - една чаена лъжичка
 • Жълтъци - пет броя
 • Ванилова захар - една торба

Готвене стъпка по стъпка:

 1. Взимаме тенджера и наливаме там 850 грама мляко (150 трябва да останат) и загряваме до топло състояние.
 2. В топло мляко слагаме масло, разтопяваме и довеждаме до кипене.
 3. В купа смесете захарта, ваниловата захар, жълтъците и нишестето. Смелете всичко до хомогенна маса и добавете към него останалото мляко. Консистенцията ще излезе като течност - течна заквасена сметана. Неразтворима захар не трябва да бъде. Разбийте всичко с миксер.
 4. По това време свареното мляко ще се охлади леко (поне до 50 градуса) и трябва да изсипете получената смес в нея с тънка струя (много бавно), като непрекъснато бъркате. Разбийте отново с миксер.
 5. Доведете получената маса до кипене, но не позволявайте да ври силно при никакви обстоятелства. Трябва само да започне да бълбука малко.
 6. Поставете тигана в купа със студена вода и разбъркайте, охладете до стайна температура. Периодично е необходимо да смените водата в басейна на по-студена.
 7. Разбийте масата добре с миксер, докато леко се увеличи по обем.
 8. Поставете готовия сладолед в пластмасова форма и поставете във фризера.
 9. Извадете и разбъркайте маса от метла на всеки час, за да предотвратите образуването на лед.

Вижте също - Направи си сам съвети за инсталиране на фризер

Рецепта за сладолед №2

Тук рецептата е без масло, трябва да се замени с мазен крем. И двете рецепти са много вкусни и с вкус. Но в тази рецепта добивът на готовия продукт е малко по-малък и концентрацията на съставките е по-силна.

 • Крем мазнина 33-35% - 300 грама
 • Мляко - 100 грама
 • Захар - 150 грама
 • Ванилова захар - непълна опаковка

Готвене стъпка по стъпка:

 1. Загрейте млякото до 35 градуса, свалете от котлона, добавете жълтъците и разбийте с миксер.
 2. Добавете захарта и ваниловата захар, разбийте отново.
 3. Слагаме сместа на водна баня и загряваме и готвим до сгъстяване.
 4. След това охлаждаме масата и филтрираме през тензух.
 5. След това изсипете сметана в съд и разбийте, докато масата значително се увеличи в обем.
 6. Комбинирайте бита сметана и яйчената смес, разбийте отново.
 7. Сложете сладоледа във форма и го поставете във фризера, като го издърпвате на всеки час, за да се смеси.

Вижте също - 15 най-добри електрически ютии за вафли според клиентите

Както можете да видите, процесът на готвене в тези две рецепти е напълно различен. Но, можете да изберете всяко от тях, което е по-удобно за вас и да готвите според него, като използвате определени съставки.

Сега знаете как да изберете производител на сладолед за вашия дом и наистина се надяваме, че нашите съвети ще ви бъдат полезни!

Вижте също:

6498 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите