Как работи шевна машина?

как работи шевната машинаШевна машина се появи на домашните рафтове в средата на ХХ век и невероятно бързо се превърна в неразделен помощник във всяко съветско семейство. Този технически инструмент успешно замени иглата и нишката в ръцете на шивачка. Шевната машина не е спряла в своето съвършенство и днес пазарът е пълен с невероятни копия на машини, които могат да бъдат използвани от обикновен мирянин, който няма абсолютно никакви умения за шиене.

 

 

Вътрешната структура на шевната машина

Обикновеният потребител вижда само черупка, под която е скрит хитър механизъм, за който сега ще говорим.

Може би най-важният детайл във всяка, дори и най-модерната шевна машина, е совалката. Совалката е работна част от пишеща машина, която по правило е изработена от дърво и е била използвана и в тъкачните машини. Той служи за изместване на напречни нишки в процеса на изработка на плат.

Нека разгледаме подробно как основните механизми взаимодействат с совалката и вътрешността на цялата машина. Под иглата зад плъзгащата се врата (разположена в долната част) има фиби, внимателно отстранете тази част с леко движение леко към себе си и нагоре. Понякога за това е необходимо да се отклони хватката настрана.

вътрешна структура на шевна машина

Вижте също - Най-добрите шевни машини за дома: отзиви и експертно мнение

Технически характеристики

Вътре в щифта е макарата с конец. Конецът се опъва по такъв начин, че когато маховикът се завърти, той пасва успоредно на горната нишка.

Напрежението на долната нишка регулира винта, който е разположен на щифта, важно е да запомните, че ако горната и долната нишка са твърде стегнати, това ще доведе до неизбежни чести скъсвания. Оптималното напрежение е малко по-силно от средното, така че нишката да не провисва. Совалката дърпа конеца по същия начин.

На макарата, която вече споменахме, обикновено има прорез и изрезка. Те се използват главно за навиване на конеца върху задвижването. Това не се отнася винаги за специален режим на работа.

Ако внимателно разгледате закопчалката, можете да видите изпъкналост, именно той играе ролята на фиксатор, като не позволява на закопчалката да се завърти заедно с бобината.

Частта, която се върти около фиби за коса, е същата совалка. Механизмът осигурява стабилното му движение по дадена траектория. Дори малко отклонение в движението на совалката води до неравномерно припокриване на напречната нишка.

Регулиране, опъване на резбата

Първото нещо, от което се нуждаем, е да обърнем внимание на държача на иглата. Има отвори за болтове от двете страни, именно с тях е фиксиран. Единият има плоска глава и имаме нужда от нея за регулиране. Това става, като го извадите. Но първо, трябва да преместите иглата малко, като я преместите от куката, тази празнина ви позволява да се регулирате.Пропастта е много малка и това пространство е напълно достатъчно, за да възстанови механизма според нуждите на изпълнителя. Важно е, че когато пропастта се промени, е много проблематично да се върне в предишното си състояние.

Важно е да поставите конеца правилно в държачите на игли. Факт е, че иглата по своята същност е неравна, ако вземете и обърнете, тогава от другата страна се образува празнина, която не може да бъде разрешена. Разстоянието до совалката в нова шевна машина не надвишава 0,15 мм и ако иглата е поставена неправилно, тя се увеличава до милиметър. Този ефект се дължи на сплескания ръб в края на иглата и трябва да бъде правилно разположен в държача на иглата. Такова устройство за шевна машина е универсално, независимо от цената и производителя.

В зависимост от типа шевна машина, държачите на игли могат да бъдат подвижни или статични. Ако държачът на иглата е неподвижен, тогава, ако е необходимо, ще е необходимо регулиране, за да премахнете цялото тяло на совалката. В този случай ще се извърши корекция, като се премахне цялото тяло. След това, като поставите шайби под точките на закрепване, можете да зададете приблизителна празнина, благодарение на която совалката може равномерно да положи нишката. Тази опция за корекция е много отнемаща време и не може да направи без значителна инвестиция на време.

регулиране на напрежението на резбата

Устройство на шевни машини

Устройството на шевната машина е много трудно за обикновен потребител, който не е запознат с детайлите на дизайна, но принципът на работа на това устройство е много прост и разбираем.

Поддържайки совалката, иглата следва предварително зададена траектория и преминава горната нишка надолу, неизбежно се усуква от долната. Благодарение на това програмирано движение на иглата се крие способността на машината да изпълнява сложни технически модели, които не винаги са възможни за прости ръце на шивачка. При някои модели иглата е позиционирана леко отстрани, за да създаде подгъва.

Ако се задълбочите в механичните тънкости, струва си да кажете, че валът върви в центъра. Той е свързан с оста на маховика, а от двете страни на центъра има два пръта, които са незаменими за работата на машината. Те постоянно, синхронно се въртят, активирайки механизма. Първият прът има важна част, която прилича на гаечен ключ, тази част се движи по предварително определен път по хода на тъканта. Вторият вал съдържа гърбица, която се вкарва в процепа. Именно той е отговорен за повдигането на тези подробности.

устройство за шевна машина

Във всички модели има такъв тип свързване на няколко части като "Dovetail". Тази връзка задвижва зъбите. Дължината на шева също може да се регулира чрез промяна на педя. Замахът от своя страна се променя чрез завъртане на лост, неподвижно фиксиран към гълъбовия хвост.

За да регулирате горната нишка, конецът трябва да бъде хвърлен или разхлабен.Винтът, разположен над държача на иглата на същото място, е разположен върху ушите, който не позволява нишката да се разхлаби.

Устройството на шевната машина включва такъв важен елемент като навиване. Ако обърнете внимание на маховика, тогава ще забележите пръстена под налягане (валът е разположен върху него), върху който има риск, под него има ухо с колело. Бобината е разположена по-високо и се носи на стълб. От макарата нишката отива към калерчето за навиване. Когато задвижването на машината започне да работи, пръстенът за налягане започва да се върти. Совалката също влияе върху напрежението на конеца, така че трябва да наблюдавате състоянието му. Скоростта на оборотите на въртене и, следователно, броят на шевовете за единица време за съвременна машина е много висока. Това позволява, без да държите конец, да създавате сложни рисунки за кратко време, без умението на шивачка. Тази техника значително опрости работата, както в големите шевни фабрики, като намали времето за шиене, така и за обикновена домакиня.

Вижте също:

12587 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите